Een auto kopen in het buitenland: hoe doe je dat?

In het buitenland kost een auto soms minder dan bij ons. Over de grens shoppen kan dus voordelig zijn. We leggen uit wat je nodig heb en welke stappen je moet doorlopen.

  • VROOM  Team VROOM Team
  • 17 augustus 2018
  • Aankoop

Een auto kopen doe je niet elke dag: je moet knopen doorhakken over het merk, het model, de extra opties en natuurlijk de kleur. De prijs blijft vaak het meest belangrijke aspect van de aankoop en het kopen van een auto in het buitenland kan een manier zijn om geld te besparen. Een andere manier waarop je geld kunt besparen is met een simulatie voor een autolening, zodat je de beste financieringsoptie kunt vinden voor je aankoop.

Vereiste documenten

Koop je een auto in het buitenland, dan heb je drie documenten nodig: het verkoopcontract, het kentekenbewijs en een Europees Certificaat van Overeenstemming.

Het verkoopcontract

Om je terugkeer op Belgisch grondgebied voor te bereiden, moet je zorgen voor een koopovereenkomst in de juiste vorm, om problemen te voorkomen. Let op dat de overeenkomst het volgende bevat: de beschrijving van het gekochte voertuig, informatie over de koper en de verkoper, het te betalen bedrag, de eventueel verschuldigde btw en een overzicht van de documenten die je tijdens de aankoop hebt gekregen.

Het kentekenbewijs

Zorg ervoor dat de auto is geregistreerd bij de relevante autoriteiten en vraag de verkoper om het kentekenbewijs. In sommige landen, zoals Duitsland, bestaat dat uit twee delen. Let op dat je alle delen van het document meekrijgt. In Nederland bevat het kentekenbewijs drie delen, met een chipkaart die op het moment van aankoop opnieuw moet worden uitgegeven door de verkoper. 

Het Europees Certificaat van Overeenstemming

Dit derde officiële document bevestigt dat je nieuwe auto voldoet aan de Europese technische eisen. Het is niet verplicht, maar bevelen we sterk aan en maakt de procedure om je auto officieel in te schrijven een stuk makkelijker.

Je auto naar België brengen

Er zijn verschillende opties om je auto naar België te transporteren. Je kunt kiezen voor een tijdelijke kentekenplaat, waarna je zelf de auto naar België rijdt. De tijdelijke kentekenplaat moet je aanvragen in het land van waaruit je je auto exporteert. In Europa is het "Ausfuhrkennzeichen" of rode doorvoerplaat van Duitsland wellicht het meest bekende.

Je kunt je nieuwe auto ook importeren door een transportbedrijf in te schakelen. Zij zorgen er dan voor dat je auto van punt A naar punt B komt, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de reis zelf.

Belangrijk: je kunt de auto niet zonder verzekering vervoeren. Daarom moet je een tijdelijke verzekering afsluiten in het land van aankoop (bijvoorbeeld bij de organisatie die je je transitplaten bezorgt) of rechtstreeks bij je eigen verzekeraar in België.

Douaneformaliteiten

Bij je terugkeer in België moet je eerst je auto bij een douanekantoor aangeven. Er zijn verschillende scenario's voor nieuwe of tweedehandsauto’s en voor auto’s die uit een lidstaat van de Europese Unie of van buiten de EU worden geïmporteerd.

Aankoop binnen de EU

Voor een nieuwe auto die je binnen de EU koopt, ben je wettelijk verplicht om 21% btw te betalen voordat je de 705-sticker op je kentekenbewijs krijgt. Voor de 705-sticker moet je bij het douanekantoor de factuur van aankoop van het voertuig, het certificaat van registratie en een geldig identiteitsbewijs laten zien.

Bij een tweedehandsauto blijven de documenten die je moet tonen dezelfde. De btw betaal je in het land van aankoop als de verkoper een professionele handelaar is is. Je moet geen btw betalen als de verkoper een particulier is.

Aankoop buiten de EU

Koop je een auto buiten de EU, dan moet je dat aangeven bij het eerste douanekantoor dat je bij binnenkomst in de EU tegenkomt. Om het voertuig te declareren, moet je bij het douanekantoor het IM- of EU-document, de aankoopfactuur en het buitenlandse kentekenbewijs tonen. Daarnaast worden invoerrechten geheven (het tarief wordt berekend op basis van de douanewaarde van het voertuig en de kosten verbonden aan het transport naar België). Gemiddeld bedraagt dat tarief 10% voor een auto. Ten slotte betaal je ook 21% btw. Als het kantoor dat je gebruikt in een andere EU-lidstaat dan België ligt, is het btw-tarief dat van de importerende lidstaat.

Technische controle, verzekering en DIV

Bij de aankoop van je tweedehandsauto is een technische controle vereist. Tijdens de technische inspectie moet je de 705-sticker van het douanekantoor en het buitenlandse kentekenbewijs laten zien. Daarnaast is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht. Die verzekering kan je combineren met een uitgebreidere verzekering. Dan ben je klaar voor de laatste fase van je avontuur: je nieuwe auto officieel inschrijven bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV).

Het kopen van een auto in het buitenland is niet eenvoudig. Volg elke procedure nauwgezet op, zodat je auto goed geregistreerd staat. Daarna kan je genieten van een welverdiend ritje in je nieuwe auto!

Dit artikel is geschreven door TopCompare.be in samenwerking met Vroom.be.

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team
Foto's ©: iStock.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km