Ford gebruikt Bluetooth om kans op ongelukken te verkleinen

De technologie moet helpen om fietsers en voetgangers beter te detecteren.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 20 september 2022
  • Veiligheid
  • 2.086 weergaven

Het merk met het blauwe ovaal staat erom bekend om een van de meest innoverende te zijn als het gaat om nieuwe technologie. Het laatste project is een systeem dat ongevallen tussen automobilisten en voetgangers of fietsers zoveel mogelijk moet beperken.

Hoe werkt het?

Ford, in samenwerking met Commsignia, T-Mobile en de Ohio State University, werkt aan een technologie die de bestuurder van een wagen kan waarschuwen voor een dreigende botsing met een voetganger of fietser. Het werkt via een speciale applicatie en het Bluetooth Low Energy-protocol (BLE) dat compatibel is met zowel iOS als Android.

De app, die je installeert op een smartphone met Bluetooth LE, moet op basis van de trajecten van de twee betrokken partijen bepalen of een potentieel ongeval tussen gebruikers van de app dreigt te gebeuren. Dat wil zeggen dat zowel de automobilist als de voetganger of fietser deze app moeten hebben op hun telefoon. Het voordeel voor de bestuurder, als die met een Ford rijdt, is dat het infotainmentsysteem aan boord al beschikt over BLE. Dat wil zeggen dat hij zijn smartphone niet per se aan moet hebben. Het voertuig zal automatisch elke persoon aan boord waarschuwen voor een dreigende botsing. Voor de voetganger en fietser is het de smartphone die deze melding geeft.

In afwachting dat deze technologie op de markt wordt gebracht, kunnen automobilisten met een recente wagen al vertrouwen op verschillende crashdetectoren op basis van sensoren en camera’s. Die zouden echter minder precies zijn dan het systeem dat nu wordt ontwikkeld door Ford, aangezien dat laatste rekening houdt met het precieze traject van elke betrokkene.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Ford.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Deze mysterieuze en zeldzame Ferrari heeft nog niet al zijn geheimen prijsgegeven!

Deze mysterieuze en zeldzame Ferrari heeft nog niet al zijn geheimen prijsgegeven!

Neen, dit is geen Ferrari 250 GTE, de eerste vierzitter van de autobouwer met het steigerende paard als logo. Er is vandaag nog steeds veel speculatie rond deze Ferrari 330 America...

Zoveel kost de nieuwe Ford Ranger

Zoveel kost de nieuwe Ford Ranger

Je moet minimum € 44.750 exclusief BTW veil hebben voor een exemplaar, en dan hebben we het zelfs niet over de nieuwe Platinum topuitvoering!

Deze unieke ‘50 jaar Porsche Design’ 911 2.4 Targa is te koop

Deze unieke ‘50 jaar Porsche Design’ 911 2.4 Targa is te koop

Dit model vormde de inspiratiebron voor de gloednieuwe 911 Edition 50Y Porsche Design.

Audi lanceert een nieuwe laaddienst

Audi lanceert een nieuwe laaddienst

Die biedt makkelijk toegang tot laadpunten in heel Europa en werkt ook met een abonnementsformule voor goedkopere laadtarieven.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Automaat

€ 43.985
2020
29.840 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 37.990
2021
20.000 km