Google wil files en CO2-uitstoot in steden verminderen

Google roept de hulp in van artificiële intelligentie!

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 18 oktober 2023
  • Ecologisch

De toekomst staat niet stil, en dat geldt vandaag des te meer. Want terwijl je nu al dankzij kunstmatige intelligentie van Google de zuinigste route kan kiezen wanneer je een bestemming ingeeft op Google Maps, wilt het Amerikaanse bedrijf binnenkort meehelpen bij de verbetering van het beheer van verkeerslichten in steden over heel de wereld.

Het door Google gelanceerde project, met de toepasselijke naam Green Light, is gebaseerd op de volgende hypothese: aangezien de vervuiling op kruispunten tot 30 keer hoger kan zijn dan op een gewone weg, en aangezien omgeveer de helft van de uitstoot op deze kritieke punten te wijten is aan gemotoriseerd verkeer dat constant stopt en doorrijdt, waarom zouden we dan niet de hulp inroepen van kunstmatige intelligentie om alles soepelr te laten verlopen, wat zowel de verkeersdrukte als de luchtkwaliteit ten goede komt?

Een tiental proefsteden

In de praktijk is Google Maps al in staat om een heleboel statistieken en verkeerstrends te verzamelen, die voorgelegd kunnen worden aan een AI-systeem om een ideaal verkeersmodel vast te stellen en daarbij een reeks aanbevelingen te doen om de programmering en samenwerking van verkeerslichten te optimaliseren. Het uiteindelijke doel is om het verkeer soepeler te laten doorstromen en het aantal stop- en vertrekmomenten bij verkeerslichten zoveel mogelijk te verminderen.

De techgigant heeft net aangekondigd dat de eerste resultaten van zijn tests, die in een tiental steden zijn uitgevoerd, waaronder Seatlle, Jakarta en Boedapest, het mogelijk maken om 30% minder te stoppen en daarmee 10% minder vervuiling te creëren aan kruispunten met verkeerslichten. Green Light is in staat om duizenden kruispunten tegelijkertijd te analyseren om het verkeer binnen steden te verbeteren. Hoe groter het project wordt, hoe meer gegevens Google ter beschikking heeft, waardoor de AI de werking van verkeerslichten nog verder kan optimaliseren. Een technologie die goed van pas zou kunnen komen in een drukke stad als Brussel!

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Alphabet.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Dit is de Belgische prijs van de Peugeot (e-)3008 (2024)

Dit is de Belgische prijs van de Peugeot (e-)3008 (2024)

Voor een hybride Peugeot 3008 moet je minstens 38.370 euro rekenen, terwijl de goedkoopste elektrische versie een vanafprijs heeft van 49.500 euro.

Welke Ford Kuga moet je kiezen?

Welke Ford Kuga moet je kiezen?

Ford biedt zijn gezins-SUV Kuga aan in heel wat interessante uitvoeringen. Kan je niet kiezen? Laten we dan samen eens het aanbod overlopen.

Te koop: een sublieme Ford GT40 gerestaureerd door... Ruf

Te koop: een sublieme Ford GT40 gerestaureerd door... Ruf

De bolide heeft nog maar 21.632 km op de teller!

5 cadeautips voor liefhebbers van autogeschiedenis

5 cadeautips voor liefhebbers van autogeschiedenis

Dit zijn vijf must-have boeken die zeker in de smaak zullen vallen bij elke autoliefhebber!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km