Impasse bij hervorming Waalse autofiscaliteit

Die zou duizenden euro’s kunnen kosten aan automobilisten

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 13 juni 2022
  • Wetgeving

"Er zijn teveel auto’s en we gebruiken ze teveel,” dat waren de woorden van Waals mobiliteitsminister Philippe Henry (Ecolo) bij de RTBF op 9 juni. Het minste wat je kan zeggen is dat de toon daarmee gezet is! Maar ondertussen is er binnen de Waalse regering zoveel onenigheid over de hervorming van de fiscaliteit, vooral tussen de liberalen en de groenen, dat het dossier stilligt. De hervorming, die zijn intrede zou doen op 1 januari 2023, wordt dus uitgesteld tot juli 2023.  

Dit weten we al

De nieuwe Waalse autofiscaliteit zal lichte voertuigen en voertuigen met een lage CO2-uitstoot bevoordelen. Bezitters van kleine auto's zullen daardoor waarschijnlijk enkele tientallen euro's goedkoper af zijn. Anderzijds zouden bezitters van middelgrote en grotere auto's hun taksen met enkele duizenden euro's kunnen zien stijgen!

Er zijn ook twijfels rond de fiscaliteit van elektrische voertuigen, die zwaarder zijn door hun batterijen, maar anderzijds ook minder vervuilend. Is er, aangezien het toekomstige belastingstelsel pluimgewichten zal bevoordelen ten opzichte van zwaardere auto's, geen gevaar dat eigenaars van elektrische auto's gestraft zullen worden? Op dit punt is de Groene Minister geruststellend: de nieuwe Waalse autobelasting "zal alleen betrekking hebben op nieuwe registraties", zegt Philippe Henry. Maar, voegt hij eraan toe, "uiteraard zullen we de voorkeur geven aan minder zware elektrische auto's, de lichtste elektrische voertuigen boven de grootste"... Nog veel hoofdbrekens dus!


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Unsplash / Andrew Roberts.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke uitvoering, motorisatie en opties moet je kiezen op de Renault Austral in 2024? Het maakt uiteindelijk weinig uit, we leggen uit waarom.

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km