Impasse bij hervorming Waalse autofiscaliteit

Die zou duizenden euro’s kunnen kosten aan automobilisten

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 13 juni 2022
  • Wetgeving

"Er zijn teveel auto’s en we gebruiken ze teveel,” dat waren de woorden van Waals mobiliteitsminister Philippe Henry (Ecolo) bij de RTBF op 9 juni. Het minste wat je kan zeggen is dat de toon daarmee gezet is! Maar ondertussen is er binnen de Waalse regering zoveel onenigheid over de hervorming van de fiscaliteit, vooral tussen de liberalen en de groenen, dat het dossier stilligt. De hervorming, die zijn intrede zou doen op 1 januari 2023, wordt dus uitgesteld tot juli 2023.  

Dit weten we al

De nieuwe Waalse autofiscaliteit zal lichte voertuigen en voertuigen met een lage CO2-uitstoot bevoordelen. Bezitters van kleine auto's zullen daardoor waarschijnlijk enkele tientallen euro's goedkoper af zijn. Anderzijds zouden bezitters van middelgrote en grotere auto's hun taksen met enkele duizenden euro's kunnen zien stijgen!

Er zijn ook twijfels rond de fiscaliteit van elektrische voertuigen, die zwaarder zijn door hun batterijen, maar anderzijds ook minder vervuilend. Is er, aangezien het toekomstige belastingstelsel pluimgewichten zal bevoordelen ten opzichte van zwaardere auto's, geen gevaar dat eigenaars van elektrische auto's gestraft zullen worden? Op dit punt is de Groene Minister geruststellend: de nieuwe Waalse autobelasting "zal alleen betrekking hebben op nieuwe registraties", zegt Philippe Henry. Maar, voegt hij eraan toe, "uiteraard zullen we de voorkeur geven aan minder zware elektrische auto's, de lichtste elektrische voertuigen boven de grootste"... Nog veel hoofdbrekens dus!


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Unsplash / Andrew Roberts.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Koopje van het moment: Jaguar S-Type, een Jag voor minder dan €3.000!

Koopje van het moment: Jaguar S-Type, een Jag voor minder dan €3.000!

Ja, je kan al met een Jaguar rijden voor een zeer schappelijke prijs. Maar is dat wel een goed idee?

Tesla heeft een contactloos testcentrum in Zweden!

Tesla heeft een contactloos testcentrum in Zweden!

Het is gemakkelijker dan ooit om een Model S, 3, X of Y te testen. Je moet enkel een afspraak maken op de site van Tesla, ter plaatse eens bellen en je bent binnen.

TVR Cerbera Speed 12: de Heilige Graal staat te koop!

TVR Cerbera Speed 12: de Heilige Graal staat te koop!

Ben je van het onverschrokken type? Goed nieuws: de enige TVR Cerbera Speed 12 met goedkeuring voor de openbare weg staat te koop. Zonder overdrijven een unieke kans!

Ooit van een ‘autoplant’ gehoord?

Ooit van een ‘autoplant’ gehoord?

Audi België heeft samen met Daniel Ost, de Belgische meesterbloemist, een prototype ontwikkeld om een plant in de auto te houden. Als het idee aanslaat bij de klanten, zal dit plantje ook aangeboden worden als accessoire.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 33.490
2021
19.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km