Je auto verkopen op VROOM.be - Deel 1: zo bereid je de verkoop voor!

Je auto op VROOM.be verkopen gaat snel en is veilig. Maar er komt meer kijken bij de verkoop van je auto. Hier lees je er alles over.
 • VROOM Team VROOM Team
 • 23 augustus 2019
 • Verkopen
 • 51 weergaven

Je auto verkopen op VROOM.be - Deel 1: zo bereid je de verkoop voor!

Je auto te koop aanbieden op VROOM.be

Je hebt de knoop doorgehakt: je auto moet de deur uit. Je kunt natuurlijk voor de makkelijkste optie gaan en je auto achterlaten bij de dealer waar je je nieuwe wagen koopt. Maar daar ligt de verkoopprijs zeker lager dan wat je er bij particuliere verkoop voor kunt krijgen. De garagist moet je wagen immers met winst kunnen verkopen, en hij heeft er misschien nog werk aan. Bij een verkoop tussen particulieren ligt de prijs gemiddeld 15 tot 20% hoger dan bij verkoop aan een professionele dealer. Het nadeel bij een verkoop aan een particuliere koper is dat je zelf alle administratieve werk moet leveren. Maar daar krijg je dus wel wat voor terug!

Welke documenten heb ik nodig als ik mijn wagen te koop aanbied op VROOM.be?

 • Gelijkvormigheidsattest of Certificate of Conformity(COC): dit document hoort bij de wagen en wordt afgeleverd door de fabrikant of importeur van de wagen. Het bewijst dat de wagen goedgekeurd is voor gebruik op de Europese wegen. Als je dit attest niet hebt, vraag je een duplicaat aan bij de importeur van je automerk.

  Je auto verkopen op VROOM.be - Deel 1: zo bereid je de verkoop voor!

 • Inschrijvingsbewijs: dit document werd vroeger doorgaans ook ‘roze kaart’ genoemd. Het kentekenbewijs of inschrijvingsbewijs is een roze, zandkleurig of geel document dat bewijst dat je wagen is ingeschreven bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van Voertuigen). Sinds 2013 bestaat dit document uit twee luiken waarvan er een in de wagen en een thuis bewaard moet worden. Bij de keuring voor verkoop van je wagen moeten beide luiken in de wagen aanwezig zijn.

 • Keuringsattest van de autokeuring: wanneer je je wagen particulier wil verkopen is de tweedehandskeuring verplicht! Na een positieve keuring ontvang je een groen keuringsbewijs met een geldigheidsduur van 1 jaar.

 • Tweedehandsrapport na tweedehandskeuring: naast de verplichte technische keuring wordt je wagen onderworpen aan een bijkomende diagnose. De resultaten daarvan worden geregistreerd in het tweedehandsrapport. Dat rapport blijft twee maanden geldig.
  De elementen die de waarde van het rapport verhogen zijn:

  • een ingevuld en up-to-date onderhoudsboekje;

  • het instructieboekje;

  • contactsleutels, afstandsbedieningen en reserve-exemplaren;

  • gevarendriehoek;

  • verbanddoos;

  • brandblusapparaat waarvan de vervaldatum niet verstreken is;

  • losgemaakt reservewiel, zodat de kofferruimte volledig gecontroleerd kan worden;

  • wielsleutel en krik (als die werden meegeleverd);

  • adapterstuk voor anti-diefstalbouten van de velgen;

  • alsje een cabrio of targa verkoopt moet de goede werking van het openen en sluiten van het dak aangetoond worden.

 • Car-Pass: dit verplichte document ontvang je samen met het keuringsattest na tweedehandskeuring. Dit attest illustreert de kilometerhistoriek van je voertuig. Sinds maart 2019 bevat dit attest bovendien de euronorm, de CO2-emissie en eventueel de historiek van ongevallen waarna het voertuig herkeurd werd. Je vindt meer info hierover op de website van Car-Pass.

 • Formulier ‘Aanvraag tot inschrijving van een voertuig’: als je wagen voldoet aan alle technische vereisten om verkocht te mogen worden, ontvang je automatisch ook dit formulier. Dit formulier is twee maanden geldig en laat de koper toe om de wagen op zijn of haar naam in te schrijven bij de DIV. De inschrijving wordt veelal aangevraagd via de verzekeringsmaatschappij van de koper.

  Je auto verkopen op VROOM.be - Deel 1: zo bereid je de verkoop voor!

 • Verkoopcontract: dit is niet verplicht maar we raden het wel aan bij een verkoop tussen particulieren, al was het maar om discussies achteraf te vermijden. Maak het contract op in twee exemplaren, laat beide exemplaren tekenen door de koper en teken ze beide ook zelf. Download hier ons modelcontract.
  De gegevens die op een verkoopcontract moeten staan zijn:

  • aankoopdatum;

  • naam en adres van verkoper en koper;

  • verkoopprijs en eventueel de betaalvoorwaarden (cash, via storting op een rekeningnummer). Bij handel tussen particulieren is er geen btw verschuldigd;

  • beschrijving van de wagen: merk en model, type, bouwjaar, cilinderinhoud, vermogen, VIN (chassisnummer), datum eerste inschrijving, kilometerstand (moet overeenkomen met die van de Car-Pass);

  • vermelding ‘verkocht aan de koper in de door hem gekende staat’. Let op: de koper kan jou aansprakelijk stellen voor verborgen gebreken als hij kan bewijzen dat jij als verkoper op de hoogte was van die gebreken maar het nagelaten hebt om ze te vermelden.

 • Onderhoudsboekje: hoewel het niet wettelijk verplicht is, is het een goede zaak om een volledig ingevuld onderhoudsboekje te kunnen voorleggen. Dat toont aan dat je de wagen hebt laten onderhouden als een goede huisvader. Het kan ook een positief effect hebben op de verkoopprijs.

Alle documenten zijn in orde! Maar hoeveel is mijn wagen eigenlijk waard?

Zoek op VROOM.be naar wagens die identieke kenmerken hebben als de wagen die jij verkoopt. Dat doe je via de link “Verfijn zoekopdracht” op onze pagina met het tweedehandsaanbod. Kies hier voor hetzelfde merk, hetzelfde model en kies ook die details die overeenkomen met jouw wagen. Op die manier zie je wat er zoal voor soortgelijke wagens gevraagd wordt.

Je auto verkopen op VROOM.be - Deel 1: zo bereid je de verkoop voor!

Er zijn firma’s die zich specialiseren in de waardebepaling van tweedehandswagens. Een van die firma’s is Mobly. Hier kun je voor je wagen een gedetailleerd rapport aankopen, zodat je zeker bent van een correcte verkoopprijs.

Klaar om je auto te verkopen? Volg onze handleiding om je wagen op Vroom aan te bieden in “%%ilink_22169_Je auto verkopen op VROOM.be - Deel 2: zo maak je het ideale zoekertje%%”

Meer lezen over:

VROOM Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Caterham Seven 170, sportieve dwerg

Caterham Seven 170, sportieve dwerg

Caterham stelt zijn compactste en lichtste Seven ooit voor. Het resultaat is een nog aantrekkelijker verhouding gewicht-vermogen… zelfs al ligt onder de motorkap een kleine Suzuki-motor van 660 cc.

24/09/2021 Meer lezen
Mercedes komt de “Europese batterijkampioen” versterken

Mercedes komt de “Europese batterijkampioen” versterken

Daimler slaat de handen in elkaar met Stellantis en TotalEnergies in Automotive Cells Company (ACC). De drie partners beloven de industriële capaciteit van de “Europese batterijgigant” op 120 GWh te brengen tegen 2030.

24/09/2021 Meer lezen
Vergeten GTI’s: Peugeot 405 Mi16 en T16, strijders

Vergeten GTI’s: Peugeot 405 Mi16 en T16, strijders

Niet enkel kleine auto’s hebben recht op een sportieve afgeleide. In het spoor van de 205 en de 309 GTI mocht ook de 405 van Peugeot de handschoenen afwerpen.

24/09/2021 Meer lezen
Toyota-baas: “EV zal Japan miljoenen jobs kosten”

Toyota-baas: “EV zal Japan miljoenen jobs kosten”

Akio Toyoda blijft zijn invloed gebruiken om de elektrische auto de wind uit de zeilen te nemen.

23/09/2021 Meer lezen

Aanbevolen tests voor jou

3,7 /5 Test: Dacia Duster, intelligente evoluties

Test: Dacia Duster, intelligente evoluties

Het is tijd voor de facelift halverwege de carrière van de Dacia Duster. Is het Roemeense merk er met deze update in geslaagd om de kenmerkende knappe verhouding prijs-prestaties van zijn populaire SUV nog te versterken?

24/09/2021 Meer lezen
3,9 /5 Test: Peugeot 308 scherpt zijn klauwen

Test: Peugeot 308 scherpt zijn klauwen

De Franse autobouwer heeft zijn berline voor het C-segment vernieuwd. Hoewel we beter van een evolutie dan een revolutie spreken, zijn alle aanpassingen wel gunstig om tot een heel overtuigend eindproduct te komen.

17/09/2021 Meer lezen
3,6 /5 Test: Opel Grandland, efficiënte aanpassingen

Test: Opel Grandland, efficiënte aanpassingen

Opel herziet zijn Grandland en levert geen half werk: nieuw front, nieuw, digitaal interieur en een verbeterde uitrusting en motorenpalet. Volstaat dit om de competitie het hoofd te kunnen blijven bieden?

13/09/2021 Meer lezen
4,1 /5 Eerste test Tesla Model Y: bestseller in de dop?

Eerste test Tesla Model Y: bestseller in de dop?

De Tesla Model Y is al in het voorjaar van 2019 onthuld, maar komt pas nu naar Europa. Heeft die lange wachttijd ertoe geleid dat dit product tot in de puntjes ontwikkeld is?

09/09/2021 Meer lezen

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Na het jacht staat nu de Aston Martin van de koning te koop

Na het jacht staat nu de Aston Martin van de koning te koop

Is het jacht van koning Albert en koningin Paola te duur voor je? Dan is er nog een fameuze troostprijs: de Aston Martin DB2/4 met speciaal koetswerk, destijds besteld door koning Boudewijn.

21/09/2021 Meer lezen
5 dingen die je moet weten voor je koopt: Volkswagen Karmann-Ghia Type 14, Porsche voor de armen?

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Volkswagen Karmann-Ghia Type 14, Porsche voor de armen?

De Volkswagen Karmann-Ghia ziet er bijzonder sexy uit met al zijn welvingen en is nog niets van zijn charme verloren. Velen zien de “Type 14” trouwens als een betaalbare Porsche 356. Wat moet je weten voor je er zelf een aanschaft?

10/09/2021 Meer lezen
5 dingen die je moet weten voor je koopt: Renault Twingo RS, stijgt in waarde

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Renault Twingo RS, stijgt in waarde

Van 2008 tot 2014 was de Renault Twingo RS het toegangskaartje tot de wereld van Renault Sport. Zijn prijs was toegankelijk, maar dat maakte er zeker geen verslapte sportieveling van, integendeel.

03/09/2021 Meer lezen
Er is een goede reden waarom deze Citroën 2PK op 70.000 euro wordt geschat

Er is een goede reden waarom deze Citroën 2PK op 70.000 euro wordt geschat

De liefhebbers hebben het ongetwijfeld gemerkt: de verkoopwaarde van de Citroën 2PK is de voorbije jaren fors gestegen. Vandaag moet je minstens 10.000 euro ophoesten voor een exemplaar in heel mooie staat. Maar als deze specifieke auto je verleidt, zal je vijf tot zeven keer meer moeten meebrengen. Maar waarom?

24/08/2021 Meer lezen

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.853
2 km

Diesel, Automaat

€ 38.250
2021
50 km

Hybride - Benzine, Automaat

€ 29.900
2021
50 km

Elektrisch, Automaat

€ 51.500
2021
50 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 18.999
2018
65.244 km

Benzine, Manueel

€ 19.650
2019
19.048 km

Diesel, Manueel

€ 13.750
2017
68.092 km

Diesel, Automaat

€ 35.990
2019
60.756 km