Je auto verkopen op VROOM.be - Deel 1: zo bereid je de verkoop voor!

Je auto op VROOM.be verkopen gaat snel en is veilig. Maar er komt meer kijken bij de verkoop van je auto. Hier lees je er alles over.
 • VROOM Team VROOM Team
 • 23 augustus 2019
 • Verkopen
 • 4.885 weergaven

Je auto verkopen op VROOM.be - Deel 1: zo bereid je de verkoop voor!

Je auto te koop aanbieden op VROOM.be

Je hebt de knoop doorgehakt: je auto moet de deur uit. Je kunt natuurlijk voor de makkelijkste optie gaan en je auto achterlaten bij de dealer waar je je nieuwe wagen koopt. Maar daar ligt de verkoopprijs zeker lager dan wat je er bij particuliere verkoop voor kunt krijgen. De garagist moet je wagen immers met winst kunnen verkopen, en hij heeft er misschien nog werk aan. Bij een verkoop tussen particulieren ligt de prijs gemiddeld 15 tot 20% hoger dan bij verkoop aan een professionele dealer. Het nadeel bij een verkoop aan een particuliere koper is dat je zelf alle administratieve werk moet leveren. Maar daar krijg je dus wel wat voor terug!

Welke documenten heb ik nodig als ik mijn wagen te koop aanbied op VROOM.be?

 • Gelijkvormigheidsattest of Certificate of Conformity(COC): dit document hoort bij de wagen en wordt afgeleverd door de fabrikant of importeur van de wagen. Het bewijst dat de wagen goedgekeurd is voor gebruik op de Europese wegen. Als je dit attest niet hebt, vraag je een duplicaat aan bij de importeur van je automerk.

  Je auto verkopen op VROOM.be - Deel 1: zo bereid je de verkoop voor!

 • Inschrijvingsbewijs: dit document werd vroeger doorgaans ook ‘roze kaart’ genoemd. Het kentekenbewijs of inschrijvingsbewijs is een roze, zandkleurig of geel document dat bewijst dat je wagen is ingeschreven bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van Voertuigen). Sinds 2013 bestaat dit document uit twee luiken waarvan er een in de wagen en een thuis bewaard moet worden. Bij de keuring voor verkoop van je wagen moeten beide luiken in de wagen aanwezig zijn.

 • Keuringsattest van de autokeuring: wanneer je je wagen particulier wil verkopen is de tweedehandskeuring verplicht! Na een positieve keuring ontvang je een groen keuringsbewijs met een geldigheidsduur van 1 jaar.

 • Tweedehandsrapport na tweedehandskeuring: naast de verplichte technische keuring wordt je wagen onderworpen aan een bijkomende diagnose. De resultaten daarvan worden geregistreerd in het tweedehandsrapport. Dat rapport blijft twee maanden geldig.
  De elementen die de waarde van het rapport verhogen zijn:

  • een ingevuld en up-to-date onderhoudsboekje;

  • het instructieboekje;

  • contactsleutels, afstandsbedieningen en reserve-exemplaren;

  • gevarendriehoek;

  • verbanddoos;

  • brandblusapparaat waarvan de vervaldatum niet verstreken is;

  • losgemaakt reservewiel, zodat de kofferruimte volledig gecontroleerd kan worden;

  • wielsleutel en krik (als die werden meegeleverd);

  • adapterstuk voor anti-diefstalbouten van de velgen;

  • alsje een cabrio of targa verkoopt moet de goede werking van het openen en sluiten van het dak aangetoond worden.

 • Car-Pass: dit verplichte document ontvang je samen met het keuringsattest na tweedehandskeuring. Dit attest illustreert de kilometerhistoriek van je voertuig. Sinds maart 2019 bevat dit attest bovendien de euronorm, de CO2-emissie en eventueel de historiek van ongevallen waarna het voertuig herkeurd werd. Je vindt meer info hierover op de website van Car-Pass.

 • Formulier ‘Aanvraag tot inschrijving van een voertuig’: als je wagen voldoet aan alle technische vereisten om verkocht te mogen worden, ontvang je automatisch ook dit formulier. Dit formulier is twee maanden geldig en laat de koper toe om de wagen op zijn of haar naam in te schrijven bij de DIV. De inschrijving wordt veelal aangevraagd via de verzekeringsmaatschappij van de koper.

  Je auto verkopen op VROOM.be - Deel 1: zo bereid je de verkoop voor!

 • Verkoopcontract: dit is niet verplicht maar we raden het wel aan bij een verkoop tussen particulieren, al was het maar om discussies achteraf te vermijden. Maak het contract op in twee exemplaren, laat beide exemplaren tekenen door de koper en teken ze beide ook zelf. Download hier ons modelcontract.
  De gegevens die op een verkoopcontract moeten staan zijn:

  • aankoopdatum;

  • naam en adres van verkoper en koper;

  • verkoopprijs en eventueel de betaalvoorwaarden (cash, via storting op een rekeningnummer). Bij handel tussen particulieren is er geen btw verschuldigd;

  • beschrijving van de wagen: merk en model, type, bouwjaar, cilinderinhoud, vermogen, VIN (chassisnummer), datum eerste inschrijving, kilometerstand (moet overeenkomen met die van de Car-Pass);

  • vermelding ‘verkocht aan de koper in de door hem gekende staat’. Let op: de koper kan jou aansprakelijk stellen voor verborgen gebreken als hij kan bewijzen dat jij als verkoper op de hoogte was van die gebreken maar het nagelaten hebt om ze te vermelden.

 • Onderhoudsboekje: hoewel het niet wettelijk verplicht is, is het een goede zaak om een volledig ingevuld onderhoudsboekje te kunnen voorleggen. Dat toont aan dat je de wagen hebt laten onderhouden als een goede huisvader. Het kan ook een positief effect hebben op de verkoopprijs.

Alle documenten zijn in orde! Maar hoeveel is mijn wagen eigenlijk waard?

Zoek op VROOM.be naar wagens die identieke kenmerken hebben als de wagen die jij verkoopt. Dat doe je via de link “Verfijn zoekopdracht” op onze pagina met het tweedehandsaanbod. Kies hier voor hetzelfde merk, hetzelfde model en kies ook die details die overeenkomen met jouw wagen. Op die manier zie je wat er zoal voor soortgelijke wagens gevraagd wordt.

Je auto verkopen op VROOM.be - Deel 1: zo bereid je de verkoop voor!

Er zijn firma’s die zich specialiseren in de waardebepaling van tweedehandswagens. Een van die firma’s is Mobly. Hier kun je voor je wagen een gedetailleerd rapport aankopen, zodat je zeker bent van een correcte verkoopprijs.

Klaar om je auto te verkopen? Volg onze handleiding om je wagen op Vroom aan te bieden in “%%ilink_22169_Je auto verkopen op VROOM.be - Deel 2: zo maak je het ideale zoekertje%%”

Meer lezen over:

VROOM Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Deze gloednieuwe McLaren P1 viel ten prooi aan orkaan Ian

Deze gloednieuwe McLaren P1 viel ten prooi aan orkaan Ian

De eigenaar had de bolide nog maar een week in zijn bezit!

Ford Super Duty: mag het iets meer zijn?

Ford Super Duty: mag het iets meer zijn?

Of beter: veel meer, want naast deze pick-up ziet de Ford Ranger eruit als een stadswagen. En uiteraard komt hij niet naar Europa...

Officieel: Maserati GranTurismo, de alternatieve keuze

Officieel: Maserati GranTurismo, de alternatieve keuze

Maserati stelt zijn nieuwe GranTurismo voor, een sportief model dat genoeg comfort moet bieden om lange afstanden in alle rust af te leggen. Een alternatieve keuze in het GT-segment, en dat zowel in benzine-uitvoering als 100 % elektrisch.

Aston Martin deels in Chinese handen

Aston Martin deels in Chinese handen

Geely, dat ook al eigenaar is van onder andere Volvo, Polestar, Lynk & Co en Lotus, neemt een belang van 7,6% in de Britse autobouwer.

Aanbevolen tests voor jou

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Heeft de zeer aantrekkelijke Kia Sportage het in zich om ’s werelds best verkochte auto te verslaan? Het antwoord ligt in een confrontatie tussen de plug-in hybride versies van deze twee sterren binnen het SUV-segment.

3,9 /5 Test: DS 7, performanter dan ooit!

Test: DS 7, performanter dan ooit!

Aan het begin van de zomer gaf DS zijn 7 een opfrisbeurt. Op het programma stonden een aantal esthetische en technologische verbeteringen, maar vooral een nieuwe ‘DS Performance’-uitvoering! Volstaat dat om het hoofd te bieden aan de concurrentie?

3,5 /5 Test: Mercedes EQB 250, een elektrische trukendoos

Test: Mercedes EQB 250, een elektrische trukendoos

De SUV met de ster op de neus is één van de weinige elektrische modellen die tot 7 passagiers kan vervoeren! Maar volstaat dat om zijn eerder stevige tarief te rechtvaardigen?

3,5 /5 Test: Suzuki Vitara Strong Hybrid, discrete efficiëntie

Test: Suzuki Vitara Strong Hybrid, discrete efficiëntie

De Vitara heeft de luxe om zichzelf de nieuwe ‘full hybrid’ aandrijving van Suzuki cadeau te doen. Een stevige extra troef in tijden van hoge brandstofkosten?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Toekomstige klassieker: Alfa Romeo 156, de diva!

Toekomstige klassieker: Alfa Romeo 156, de diva!

Na een hoekige en wat lomp ogende 155 knoopte Alfa Romeo met de 156 in 1997 opnieuw aan met de traditie van sensuele lijnen! Zijn design, uit de pen van Walter da Silva, weet ook vandaag nog te verleiden en het model wordt beschouwd als een ‘grand cru’ voor het merk! Ga ervoor, want hij is nog betaalbaar! Maar waar moet je op letten?

Tesla blijft zijn netwerk in Europa uitbreiden!

Tesla blijft zijn netwerk in Europa uitbreiden!

Het aantal laadpalen van het Amerikaanse merk dat voor iedereen toegankelijk is, is bijna even hoog als dat van het aantal installaties van Ionity of Fastned!

Zoveel kost de BMW M3 Touring

Zoveel kost de BMW M3 Touring

BMW vraagt net geen 100.000 euro voor de basisuitvoering, maar dan kan je ook nog in de optielijst duiken...

Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Er werden vijf exemplaren gebouwd van de Ferrari 288 GTO Evoluzione, en dit exemplaar werd geleverd aan onze landgenoot Jean Blaton.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.750
2021
6 km

Benzine, Manueel

€ 19.990
2022
1.000 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 27.950
2021
14 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 39.990
2021
16.500 km

Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Manueel

€ 15.490
2020
23.750 km