Je auto verkopen op VROOM.be - Deel 1: zo bereid je de verkoop voor!

Je auto op VROOM.be verkopen gaat snel en is veilig. Maar er komt meer kijken bij de verkoop van je auto. Hier lees je er alles over.
 • VROOM Team VROOM Team
 • 23 augustus 2019
 • Verkopen
 • 1.354 weergaven

Je auto verkopen op VROOM.be - Deel 1: zo bereid je de verkoop voor!

Je auto te koop aanbieden op VROOM.be

Je hebt de knoop doorgehakt: je auto moet de deur uit. Je kunt natuurlijk voor de makkelijkste optie gaan en je auto achterlaten bij de dealer waar je je nieuwe wagen koopt. Maar daar ligt de verkoopprijs zeker lager dan wat je er bij particuliere verkoop voor kunt krijgen. De garagist moet je wagen immers met winst kunnen verkopen, en hij heeft er misschien nog werk aan. Bij een verkoop tussen particulieren ligt de prijs gemiddeld 15 tot 20% hoger dan bij verkoop aan een professionele dealer. Het nadeel bij een verkoop aan een particuliere koper is dat je zelf alle administratieve werk moet leveren. Maar daar krijg je dus wel wat voor terug!

Welke documenten heb ik nodig als ik mijn wagen te koop aanbied op VROOM.be?

 • Gelijkvormigheidsattest of Certificate of Conformity(COC): dit document hoort bij de wagen en wordt afgeleverd door de fabrikant of importeur van de wagen. Het bewijst dat de wagen goedgekeurd is voor gebruik op de Europese wegen. Als je dit attest niet hebt, vraag je een duplicaat aan bij de importeur van je automerk.

  Je auto verkopen op VROOM.be - Deel 1: zo bereid je de verkoop voor!

 • Inschrijvingsbewijs: dit document werd vroeger doorgaans ook ‘roze kaart’ genoemd. Het kentekenbewijs of inschrijvingsbewijs is een roze, zandkleurig of geel document dat bewijst dat je wagen is ingeschreven bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van Voertuigen). Sinds 2013 bestaat dit document uit twee luiken waarvan er een in de wagen en een thuis bewaard moet worden. Bij de keuring voor verkoop van je wagen moeten beide luiken in de wagen aanwezig zijn.

 • Keuringsattest van de autokeuring: wanneer je je wagen particulier wil verkopen is de tweedehandskeuring verplicht! Na een positieve keuring ontvang je een groen keuringsbewijs met een geldigheidsduur van 1 jaar.

 • Tweedehandsrapport na tweedehandskeuring: naast de verplichte technische keuring wordt je wagen onderworpen aan een bijkomende diagnose. De resultaten daarvan worden geregistreerd in het tweedehandsrapport. Dat rapport blijft twee maanden geldig.
  De elementen die de waarde van het rapport verhogen zijn:

  • een ingevuld en up-to-date onderhoudsboekje;

  • het instructieboekje;

  • contactsleutels, afstandsbedieningen en reserve-exemplaren;

  • gevarendriehoek;

  • verbanddoos;

  • brandblusapparaat waarvan de vervaldatum niet verstreken is;

  • losgemaakt reservewiel, zodat de kofferruimte volledig gecontroleerd kan worden;

  • wielsleutel en krik (als die werden meegeleverd);

  • adapterstuk voor anti-diefstalbouten van de velgen;

  • alsje een cabrio of targa verkoopt moet de goede werking van het openen en sluiten van het dak aangetoond worden.

 • Car-Pass: dit verplichte document ontvang je samen met het keuringsattest na tweedehandskeuring. Dit attest illustreert de kilometerhistoriek van je voertuig. Sinds maart 2019 bevat dit attest bovendien de euronorm, de CO2-emissie en eventueel de historiek van ongevallen waarna het voertuig herkeurd werd. Je vindt meer info hierover op de website van Car-Pass.

 • Formulier ‘Aanvraag tot inschrijving van een voertuig’: als je wagen voldoet aan alle technische vereisten om verkocht te mogen worden, ontvang je automatisch ook dit formulier. Dit formulier is twee maanden geldig en laat de koper toe om de wagen op zijn of haar naam in te schrijven bij de DIV. De inschrijving wordt veelal aangevraagd via de verzekeringsmaatschappij van de koper.

  Je auto verkopen op VROOM.be - Deel 1: zo bereid je de verkoop voor!

 • Verkoopcontract: dit is niet verplicht maar we raden het wel aan bij een verkoop tussen particulieren, al was het maar om discussies achteraf te vermijden. Maak het contract op in twee exemplaren, laat beide exemplaren tekenen door de koper en teken ze beide ook zelf. Download hier ons modelcontract.
  De gegevens die op een verkoopcontract moeten staan zijn:

  • aankoopdatum;

  • naam en adres van verkoper en koper;

  • verkoopprijs en eventueel de betaalvoorwaarden (cash, via storting op een rekeningnummer). Bij handel tussen particulieren is er geen btw verschuldigd;

  • beschrijving van de wagen: merk en model, type, bouwjaar, cilinderinhoud, vermogen, VIN (chassisnummer), datum eerste inschrijving, kilometerstand (moet overeenkomen met die van de Car-Pass);

  • vermelding ‘verkocht aan de koper in de door hem gekende staat’. Let op: de koper kan jou aansprakelijk stellen voor verborgen gebreken als hij kan bewijzen dat jij als verkoper op de hoogte was van die gebreken maar het nagelaten hebt om ze te vermelden.

 • Onderhoudsboekje: hoewel het niet wettelijk verplicht is, is het een goede zaak om een volledig ingevuld onderhoudsboekje te kunnen voorleggen. Dat toont aan dat je de wagen hebt laten onderhouden als een goede huisvader. Het kan ook een positief effect hebben op de verkoopprijs.

Alle documenten zijn in orde! Maar hoeveel is mijn wagen eigenlijk waard?

Zoek op VROOM.be naar wagens die identieke kenmerken hebben als de wagen die jij verkoopt. Dat doe je via de link “Verfijn zoekopdracht” op onze pagina met het tweedehandsaanbod. Kies hier voor hetzelfde merk, hetzelfde model en kies ook die details die overeenkomen met jouw wagen. Op die manier zie je wat er zoal voor soortgelijke wagens gevraagd wordt.

Je auto verkopen op VROOM.be - Deel 1: zo bereid je de verkoop voor!

Er zijn firma’s die zich specialiseren in de waardebepaling van tweedehandswagens. Een van die firma’s is Mobly. Hier kun je voor je wagen een gedetailleerd rapport aankopen, zodat je zeker bent van een correcte verkoopprijs.

Klaar om je auto te verkopen? Volg onze handleiding om je wagen op Vroom aan te bieden in “%%ilink_22169_Je auto verkopen op VROOM.be - Deel 2: zo maak je het ideale zoekertje%%”

Meer lezen over:

VROOM Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Porsche Design wordt 50, en dat moet gevierd worden!

Porsche Design wordt 50, en dat moet gevierd worden!

Een verjaardag die gevierd wordt met een exclusieve 911!

Volkswagen Lamando, mini Arteon

Volkswagen Lamando, mini Arteon

De Golf krijgt een grote vierdeurs coupéversie, à la Arteon. Jammer genoeg is dit model enkel bestemd voor de Chinese markt.

BMW zegt vaarwel tegen de V12 in zijn gamma

BMW zegt vaarwel tegen de V12 in zijn gamma

Deze nobele aandrijving wordt voor de allerlaatste keer gebruikt door BMW in een gelimiteerde editie van de 7 Reeks. Daarna is het over en uit voor de V12 in de auto’s van de Beierse autobouwer.

Ford verbiedt doorverkoop F-150 Lightning

Ford verbiedt doorverkoop F-150 Lightning

Kopers van de enkel in Noord-Amerika aangeboden Ford F-150 Lightning moeten een contract ondertekenen dat ze hun elektrische pick-up niet binnen het jaar doorverkopen. Ford wil op die manier speculatie en absurd hoge tweedehandsprijzen vermijden.

Aanbevolen tests voor jou

3,6 /5 Test: Hyundai Kona N, hot SUV!

Test: Hyundai Kona N, hot SUV!

Wie zegt dat sportieve wagens met een verbrandingsmotor hun beste tijd gehad hebben? Hyundai in elk geval niet, want de Koreaanse autobouwer breidt zijn N-familie nog uit. Dit keer met een pittige versie van zijn atypische Kona SUV.

Alpine A110 vs Toyota GR Yaris: rijplezier van de hoogste graad!

Alpine A110 vs Toyota GR Yaris: rijplezier van de hoogste graad!

Welke van de twee, de beweeglijke en lichte Française of de gekke en eigenzinnige Japanner, zal ons het meeste plezier kunnen verschaffen?

4,1 /5 Test: Audi Q5 55 TFSIe Sportback, de SUV waarop we zaten te wachten?

Test: Audi Q5 55 TFSIe Sportback, de SUV waarop we zaten te wachten?

Geconfronteerd met de meest recente X4 van BMW en de nieuwe Mercedes GLC zag Audi zich verplicht zijn Q5 te vernieuwen. Een operatie die niet beperkt blijft tot een simpele visuele facelift, samen met een nieuwe ‘coupé’ uitvoering, maar één die ook technologische en mechanische nieuwigheden met zich meebrengt!

3,5 /5 Test: Ssangyong Korando e-Motion, schot in de roos!

Test: Ssangyong Korando e-Motion, schot in de roos!

Op papier beschikt de eerste elektrische SUV van Ssangyong over alle troeven om te scoren: gebruiksgemak, een volledige uitrusting en een competitieve prijs. Maar is deze Korando e-Motion echt zo interessant?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de Renault Megane E-Tech, de uitsluitend elektrische compacte Fransman

Zoveel kost de Renault Megane E-Tech, de uitsluitend elektrische compacte Fransman

De besteltabellen van de de 100% elektrische versie van het compacte Franse model gaan net op tijd voor Kerst open! Maar hoeveel kost dit grote geschenk je?

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Citroën C3 Pluriel, de goedkoopste cabrio op de markt?

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Citroën C3 Pluriel, de goedkoopste cabrio op de markt?

Een cabrio kopen in het putje van de winter, een gek idee? Integendeel: aangezien niemand er op dit moment één wil, is dit het ideale moment om een goede deal te doen! Vandaag buigen we ons over de Citroën C3 Pluriel, waarschijnlijk één van de meest originele cabrio’s van de afgelopen 20 jaar!

Oogverblindend, het interieur van deze ‘unieke’ 911!

Oogverblindend, het interieur van deze ‘unieke’ 911!

Oliesjeiks uit golfstaten en hun auto’s… het is vaak een garantie op ‘unieke’ combinaties. Ook deze Porsche 911 Turbo S uit 1998 stelt niet teleur!

Dit zijn de meest en minst betrouwbare merken op de markt

Dit zijn de meest en minst betrouwbare merken op de markt

Test Aankoop heeft de resultaten gepubliceerd van een grote studie rond de betrouwbaarheid van de automerken die op onze markt te koop zijn. Een studie waarin de Aziatische merken duidelijk domineren...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.450
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 33.571

Benzine, Manueel

€ 14.992

Benzine, Automaat

€ 24.995
2021
45 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 33.990
2020
15.000 km

Benzine, Automaat

€ 36.990
2019
15.595 km

Benzine, Automaat

€ 34.990
2020
17.636 km

Benzine, Automaat

€ 3.990
2004
87.923 km