Op vakantie met een baby: 5 tips

Je moet niet willen improviseren tijdens lange ritten met een pasgeborene.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 13 juli 2022
  • Comfort

Via de weg op vakantie gaan betekent vaak dat je vele uren in de auto doorbrengt, in de zomer soms onder zeer hoge temperaturen. Die bijzondere omstandigheden vereisen een minimum aan voorbereiding, vooral wanneer je reisgezelschap een baby telt. Dit zijn onze vijf aanbevelingen waarmee je jongste spruit deze eerste ervaring onder optimale omstandigheden kan beleven. 

1. Volg de dresscode

Trek je baby de juiste kleren aan om hem zo comfortabel mogelijk te laten reizen. In de zomer vermijd je te hete stoffen en geef je de voorkeur aan katoen of linnen. Voorzie reservekledij voor ongelukjes en zorg dat je die binnen handbereik hebt. Als je niet zonder klimaatregeling kan leven, zet die dan in elk geval niet op de koudste stand zodat je baby geen thermische schokken ondergaat. 

2. Timing is alles

Wie een lange trip voor de boeg heeft, moet het vertrekuur niet aan het toeval overlaten. Ideaal is om na de lunchpauze te vertrekken, want dan begint je uk doorgaans aan zijn dutje. Wie liever ’s nachts rijdt geeft beter nog de fles voor het vertrek. Op die manier dommelt je jongste vlot in, of toch op zijn minst tot het ontbijt. Dat zou je genoeg tijd moeten geven om toch al een dikke honderd kilometer af te leggen. 

3. De troon

Niets is zo vervelend voor een volwassene om uren achter elkaar op een autostoel te moeten zitten, en voor een baby is dat niet anders. Ook voor je kleinste kan die situatie snel oncomfortabel worden, waardoor je kindje nukkig wordt. Las daarom regelmatig een pauze in (gemiddeld om de twee uur) zodat junior eens een andere lichaamshouding kan aannemen. Liefst op een snelwegparking, maar altijd in de schaduw. 

4. Niet zonder kinderzitje

Een aangepast kinderzitje vinden kan een pittige hoofdbreker zijn voor ouders. Geen paniek: je kiest die in functie van de grootte en het gewicht van je nakomeling. Voor borelingen vermijd je best een draagmand. Een paar jaar geleden waren die nog sterk in zwang, maar bij een ongeval zijn ze niet zo veilig. Kies voor een schaalzitje of een maxi cosy en plaats de rug naar de rijrichting voor een zo veilig mogelijke rit. 

5. Troostende rol

Sommige baby’s kunnen uren aan een stuk slapen in de wagen en merken niets van de rit, maar andere hebben de neiging de hele tijd te huilen. Om dat tegen te gaan kan een van de ouders achterin gaan zitten naast het kindje. Die aanwezigheid zal je uk geruststellen zodat hij zich meer op zijn gemak voelt. Neem ook zeker zijn lievelingsknuffel mee zodat hij een thuisgevoel krijgt.

Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Unsplash / Sharon McCutcheon.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke uitvoering, motorisatie en opties moet je kiezen op de Renault Austral in 2024? Het maakt uiteindelijk weinig uit, we leggen uit waarom.

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km