Polestar
Polestar heeft niet enkel het design en het rijbereik verbeterd van de Polestar 2 voor modeljaar 2024, maar ook de prijzen zijn (iets) lager in België. Hier het overzicht.
Er komen meer dan dertig deelauto's naar de universiteitsstad.
Na Brussel, Antwerpen, Mechelen, Gent, Luik en de Belgische luchthavens, zijn de diensten van Poppy nu ook beschikbaar in Leuven. Goed nieuws voor de universiteitsstad, want niet minder dan 30 deelauto's en een bestelwagen mogen binnenkort parkeren op de Leuvense straten, maar ook in de omringende deelgemeenten (Kessel-Lo, Heverlee, Wilsele Dorp, Wilsele Putkapel, Wijgmaal, Kessel-Dal, Bovenveld).
Het is natuurlijk ook mogelijk om te vertrekken in Leuven en toe te komen in een van de andere steden of de vier Belgische luchthavens die gedekt worden door Poppy. De Leuvense vloot zal vanaf volgend jaar ook groeien, afhankelijk van de parkeervergunningen die de stad Leuven verleent.
Ter herinnering: Poppy biedt de keuze om per kilometer, per minuut, per uur of per rit te betalen, om zo de gebruikskost te optimaliseren afhankelijk van je rit. Parking binnen de zes Poppy-zones in België is inbegrepen, net als de brandstof en de verzekering. Er zijn ook geen inschrijvings- of lidmaatschapskosten.
Om de lancering in Leuven te vieren, biedt Poppy 20 euro krediet aan nieuwe gebruikers die de app willen testen, met de code LEUVEN20.
Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:
Polestar heeft niet enkel het design en het rijbereik verbeterd van de Polestar 2 voor modeljaar 2024, maar ook de prijzen zijn (iets) lager in België. Hier het overzicht.
Voor een elektrische wagen moet je andere keuzes maken dan voor een auto met verbrandingsmotor: batterijcapaciteit, aantal motoren en/of vermogen, type boordlader, enzovoort. Hoe moet je dan kiezen? Laten we eens oefenen met het gamma van de Ford Mustang Mach-E.
De allerlaatste Volvo op diesel zal begin 2024 worden geproduceerd. Daarna stopt de Zweedse constructeur volledig met dit type brandstof.
Deze Jaguar is niets minder dan de duurste E-Type ooit geworden! En als we zijn geschiedenis bekijken, snappen we waarom...