Skivakantie: de checklist om te overlopen voor je vertrekt

Aan een reis naar de bergen begin je niet onvoorbereid!

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 01 december 2022
  • Buitenland

Na een stressvol eindejaar wil je nog maar één ding: een frisse neus halen op grote hoogte, terwijl je onder je ski's de sneeuw hoort kraken. Voor velen onder ons is er niets zo verkwikkend en ontspannend als een vakantie in de bergen. Maar daaraan begin je niet onvoorbereid! In tegenstelling tot een vakantie aan zee of op het platteland, kan het een riskante onderneming zijn om naar een skioord te rijden, vooral als je niet over de nodige uitrusting beschikt.

Om ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt en dat je veilig aankomt, kan je deze checklist gebruiken van de essentiële zaken die je mee moet nemen (en moet checken) voor een zorgeloze vakantie.

We beginnen met de administratieve aspecten. Vergeet niet om de nodige documenten mee te nemen. Die zullen zeer nuttig zijn bij onvoorziene gebeurtenissen of controles. Denk aan je identiteitskaart (en die van de andere passagiers in het voertuig), je rijbewijs, maar ook de inschrijvingspapieren en het verzekeringsbewijs van het voertuig waarmee je reist. Neem ook je bankkaart en een paar honderd euro in cash geld mee. Zorg dat je het telefoonnummer van je verzekeraar en Card Stop op zak hebt. Voor skipassen vragen sommige skioorden pasfoto's (het is dus handig om er een paar in je bagage te hebben). Wat de accommodatie betreft tenslotte, ga je best na of je beddengoed en handdoeken moet meenemen of dat alles ter plaatse is voorzien.

Om ervoor te zorgen dat je voertuig bestand is tegen extreme weersomstandigheden, moet je over de nodige uitrusting beschikken. Zonder het juiste materiaal kan sneeuw snel voor problemen zorgen die je reis, of zelfs je hele vakantie kunnen verpesten! Voorzie daarom winterbanden (die nu in veel Europese landen verplicht zijn, vooral als je een bergpas oprijdt), kettingen of sneeuwsokken (controleer bij je verblijfplaats of die verplicht zijn of niet), een ijkrabber voor de voorruit van de auto, antivries voor de ruitensproeier en een GPS of een smartphone met een navigatie-app zoals Waze of Google Maps. Als je een dakkoffer op de auto monteert, zorg er dan voor dat die goed vastzit. Plan vooraf ook een bezoek aan je garage om te controleren of je batterij bestand is tegen de kou en of de verschillende vloeistoffen (motorolie, koelvloeistof, enz.) zijn bijgevuld.

Vertrek je met het gezin? 

Denk dan aan de kinderen of de baby's, en neem een snack, water, zuigflessen en speentjes mee, een toilettas met schoonmaakdoekjes en luiers, en een paar spelletjes of boeken om ze tijdens de reis te bezig te houden.

Qua bagage pak je in wat je nodig hebt, maar zonder je kledingkast helemaal leeg te maken in je valies! Denk onder andere aan thermische t-shirts en broeken, fleece jassen, helmen en rugbeschermers of nog polsbeschermers, voor de snowboarders. Neem handschoenen, mutsen, sjaals, laarzen, dikke sokken, zonnebrillen en maskers mee voor het hele gezin, en niet te vergeten zonnecrème en lippenbalsem. En als niet alles in de koffer van je auto past, vergeet dan niet dat veel accessoires ter plekke gehuurd kunnen worden! Dat geldt onder andere voor ski's en snowboards, skischoenen en -stokken.


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Unsplash / Matt Collamer, Maarten Duineveld and Erik Odiin.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke uitvoering, motorisatie en opties moet je kiezen op de Renault Austral in 2024? Het maakt uiteindelijk weinig uit, we leggen uit waarom.

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km