Wat is private lease?

Private lease is een dienst die door steeds meer constructeurs wordt aangeboden. Daarmee wordt leasing niet enkel beschikbaar voor professionals, maar ook voor particulieren. Een formule die heel wat voordelen heeft. Laten we ze samen overlopen.

  • VROOM  Team VROOM Team
  • 20 september 2023
  • Aankoop

Of het nu private lease of leasing voor particulieren wordt genoemd: deze dienst vormt een flexibele oplossing met als grootste voordeel dat je in een nieuwe wagen naar keuze kan rijden. Je kan dus voor de auto van je dromen kiezen, met een vooraf bepaald aantal kilometers en de duur van het contract. Een oplossing die je volledige keuzevrijheid biedt, zodat je met een gerust hart een wagen kan kiezen die bij je behoeften en levensstijl past. Verzekering, onderhoud en eventuele herstellingen zijn namelijk in de huurprijs inbegrepen.

Leasen in plaats van kopen?

Door te kiezen voor private lease in plaats van een traditionele aankoop, kan je in een nieuwe en goed uitgeruste wagen rijden voor een verrassend laag maandelijks bedrag als je rekening houdt met alle inherente kosten die horen bij de eigendom van een wagen. Door te kiezen voor een maandelijks bedrag, moet je je spaargeld ook niet opofferen om een auto te kopen die jaar na jaar onvermijdelijk minder waard wordt.

Bovendien omvat deze leaseprijs alle kosten die aan je auto verbonden zijn, die allemaal worden opgesomd in een duidelijke maandelijkse factuur. Afhankelijk van het gekozen contract, betekent dit dat onderhoud en herstellingen, nieuwe banden, verkeersbelasting, burgerlijke aansprakelijkheid, eigen risico, rechtsbijstand, pechverhelping en financieringskosten allemaal inbegrepen zijn in het maandelijkse bedrag. En als je contract afloopt, kan je kiezen voor een nieuwe auto!

Heel wat voordelen

Er zijn dus veel voordelen als je private lease vergelijkt met de aanschaf van een nieuwe auto. De formule maakt het ook mogelijk om je budget gemakkelijker te beheren, aangezien je een vast maandelijks bedrag betaalt, inclusief belastingen en diensten. Dat zorgt voor meer gemoedsrust, omdat je de rompslomp en risico's vermijdt die gepaard gaan met het kopen, onderhouden en doorverkopen van een auto. Tenslotte kan je genieten van diensten die normaal gesproken voorbehouden zijn aan professionals.

Waar ben ik verantwoordelijk voor?

De enige kosten die je zelf moet dragen, zijn de brandstofkosten of de kosten om de batterij op te laden, eventuele verkeersboetes, winterbanden en, afhankelijk van het contract, een vervangwagen in geval van herstelling of onderhoud.

Een eigentijds concept

Private lease past perfect in deze tijd. De markt schakelt dan ook steeds meer over van een model van autobezit naar een model van autogebruik. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee, te beginnen met het feit dat je hiermee veel tijd bespaart door de mindere administratie en de lagere risico's. Je betaalt enkel voor het werkelijke gebruik van de auto, en na een paar jaar kan je weer de weg op met een gloednieuw model.

Hoeveel kost private lease? Twee concrete voorbeelden

Private lease lijkt op het eerste gezicht duur, maar dat is zonder rekening te houden met de verschillende diensten die in het maandelijkse bedrag zijn inbegrepen. Als je dat vergelijkt met de maandelijkse kost die gepaard gaat met de aankoop van een wagen, is private lease meestal voordeliger, zonder administratieve rompslomp. Het is vaak zelfs mogelijk om een hogere eerste aflossing te betalen om de maandelijkse kosten te drukken.

Maar hoeveel kost een private lease-auto nu in de praktijk? Laten we twee SUV's als voorbeeld nemen, de meest populaire koetswerkvorm van vandaag.

Voorbeeld van een compacte SUV:

De Ford Puma wordt geprezen om zijn vele kwaliteiten, waaronder een dynamisch rijgedrag, een zeer complete uitrusting met onder meer een volledig digitale cockpit en moderne motoren. Het model is dan ook een uitstekende keuze voor klanten die op zoek zijn naar een compacte en veelzijdige SUV. Met een aanbevolen catalogusprijs van 27.700 euro is het model beschikbaar in private lease, in de Titanium-uitvoering, voor een bedrag van amper 299 euro per maand! Een maandelijks leasebedrag inclusief btw berekend op een termijn van 60 maanden en 7.500 km per jaar, met een voorschot van 4.576,80 euro, het Drive-dienstenpakket en een hoofdbestuurder van 30 jaar of ouder.

Voorbeeld van een gezins-SUV:

We blijven bij Ford voor ons tweede voorbeeld, maar deze keer kijken we naar een grotere SUV. In het geval van de Ford Kuga, die zich onderscheidt met zijn ruime interieur, zijn modulariteit, zijn wegligging, zijn comfort, zijn dynamische look en zijn zeer complete uitrusting, is de promoprijs momenteel vastgelegd op 33.879 euro voor de Titanium Full Hybrid. Maar hetzelfde model in private lease heb je al vanaf slechts 479 euro per maand. Een maandelijks leasebedrag inclusief btw berekend op een termijn van 60 maanden en 7.500 km per jaar, met een voorschot van 7.264 euro, het Drive-dienstenpakket en een hoofdbestuurder van 30 jaar of ouder.

Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke uitvoering, motorisatie en opties moet je kiezen op de Renault Austral in 2024? Het maakt uiteindelijk weinig uit, we leggen uit waarom.

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km