Chinese elektrische wagens binnenkort zwaarder belast in Europa?

De Europese Commissie onderzoekt de mogelijkheid om de importheffingen op Chinese elektrische auto's te verhogen om de concurrentie met de Europese markt gelijker te maken.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 14 september 2023
  • Sector

Europa wil zijn wegverkeer volledig elektrificeren, dat is niets nieuws. Volgens Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, is het probleem dat "de markten worden overspoeld met elektrische auto's waarvan de prijzen kunstmatig laag worden gehouden door overheidssubsidies". En dan in het bijzonder in China. Europa wil zijn economische afhankelijkheid van de Aziatische grootmacht afbouwen. Met als resultaat dat de Europese Commissie overweegt om de importheffingen te verhogen voor elektrische auto's afkomstig uit China.

Oneerlijke concurrentie volgens Europa

China subsidieert zijn eigen constructeurs, soms heel zwaar. Ook dat is niets nieuws. Zij kunnen hun elektrische wagens dus (veel) goedkoper verkopen op de lokale markt, maar ook in het buitenland, en dus ook in Europa. Een praktijk die een oneerlijke concurrentie heeft opgeleverd volgens Ursula von der Leyen. Om de situatie weer recht te trekken, overweegt de Europese Commissie dus om de importheffingen op te trekken om deze subsidies te compenseren.

Hogere belastingen? En voor wie?

Momenteel is er echter nog geen beslissing genomen. Het probleem is gewoon op tafel gelegd. De Commissie heeft zichzelf 13 maanden de tijd gegeven om te evalueren of het zinvol is om hogere importheffingen te eisen dan het standaardtarief van 10% voor elektrische wagens afkomstig uit China. Maar het is een netelige kwestie, want niet alle wagens afkomstig uit China zijn van Chinese merken. Sommige Europese of Amerikaanse merken produceren er ook bepaalde modellen. Moeten die dan ook zwaarder worden belast, zelfs als dat betekent dat sommige Europese constructeurs worden benadeeld? En dan hebben we het nog niet over eventuele geopolitieke spanningen gehad... Het is zoals gezegd dus een netelige kwestie, maar geen slechte om over na te denken.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:


Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.
Foto's ©: Sébastien Vanhouche.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Renault Symbioz: Captur XXL

Renault Symbioz: Captur XXL

De nieuwe Symbioz SUV van Renault belooft een recordruimte voor het formaat! Hij komt tussen de Captur en de Austral te staan en is er enkel als E-Tech Hybrid.

Aston Martin Vanquish komt terug met een V12!

Aston Martin Vanquish komt terug met een V12!

De nieuwe Aston Martin Vanquish wordt nog in 2024 officieel onthuld en krijgt een biturbo-V12 met 835 pk en 1.000 Nm!

Onze 5 favoriete details van de Hyundai Ioniq 5 N

Onze 5 favoriete details van de Hyundai Ioniq 5 N

Het mag duidelijk zijn dat de Hyundai Ioniq 5 N een (zeer) sterke indruk op ons heeft gemaakt tijdens onze eerste kennismaking, en dat dankzij deze 5 geweldige details!

BMW stopt met de 'i' voor zijn benzinewagens

BMW stopt met de 'i' voor zijn benzinewagens

Het einde van een decennialange traditie voor de Beierse constructeur!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km