Chinese elektrische wagens binnenkort zwaarder belast in Europa?

De Europese Commissie onderzoekt de mogelijkheid om de importheffingen op Chinese elektrische auto's te verhogen om de concurrentie met de Europese markt gelijker te maken.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 14 september 2023
  • Sector

Europa wil zijn wegverkeer volledig elektrificeren, dat is niets nieuws. Volgens Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, is het probleem dat "de markten worden overspoeld met elektrische auto's waarvan de prijzen kunstmatig laag worden gehouden door overheidssubsidies". En dan in het bijzonder in China. Europa wil zijn economische afhankelijkheid van de Aziatische grootmacht afbouwen. Met als resultaat dat de Europese Commissie overweegt om de importheffingen te verhogen voor elektrische auto's afkomstig uit China.

Oneerlijke concurrentie volgens Europa

China subsidieert zijn eigen constructeurs, soms heel zwaar. Ook dat is niets nieuws. Zij kunnen hun elektrische wagens dus (veel) goedkoper verkopen op de lokale markt, maar ook in het buitenland, en dus ook in Europa. Een praktijk die een oneerlijke concurrentie heeft opgeleverd volgens Ursula von der Leyen. Om de situatie weer recht te trekken, overweegt de Europese Commissie dus om de importheffingen op te trekken om deze subsidies te compenseren.

Hogere belastingen? En voor wie?

Momenteel is er echter nog geen beslissing genomen. Het probleem is gewoon op tafel gelegd. De Commissie heeft zichzelf 13 maanden de tijd gegeven om te evalueren of het zinvol is om hogere importheffingen te eisen dan het standaardtarief van 10% voor elektrische wagens afkomstig uit China. Maar het is een netelige kwestie, want niet alle wagens afkomstig uit China zijn van Chinese merken. Sommige Europese of Amerikaanse merken produceren er ook bepaalde modellen. Moeten die dan ook zwaarder worden belast, zelfs als dat betekent dat sommige Europese constructeurs worden benadeeld? En dan hebben we het nog niet over eventuele geopolitieke spanningen gehad... Het is zoals gezegd dus een netelige kwestie, maar geen slechte om over na te denken.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:


Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.
Foto's ©: Sébastien Vanhouche.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Audi Q4 e-tron krijgt meer vermogen dankzij een update

Audi Q4 e-tron krijgt meer vermogen dankzij een update

Het model krijgt een nieuwe, meer efficiënte batterij en elektromotor.

Vergeten model: Opel Frontera, potentieel verzamelobject?

Vergeten model: Opel Frontera, potentieel verzamelobject?

Het model is misschien een beetje in de vergetelheid geraakt, maar de eerste exemplaren van de Opel Frontera kunnen nu als oldtimer ingeschreven worden! Een model dat weleens gewild zou kunnen worden. We leggen uit waarom.

Focus op het indrukwekkende elektrische EQ-gamma van Mercedes

Focus op het indrukwekkende elektrische EQ-gamma van Mercedes

De elektrische EQ-familie van Mercedes telt tegenwoordig een breed scala aan modellen voor alle behoeften. Laten we de verschillende leden van deze familie eens overlopen.

Polestar: van 3 tot 7, wat weten we al over de toekomstige modellen?

Polestar: van 3 tot 7, wat weten we al over de toekomstige modellen?

Van een grote SUV tot een kleine roadster, langs een vierdeurs-GT en een SUV-coupé: dit is alles wat we al weten over de toekomstige modellen van Polestar.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.000
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km