Chrysler : productiemodellen op elektriciteit

  • Piette François
  • 24 september 2008

 

De Chrysler groep, met onder andere Jeed en Dodge, hebben vandaag de dag niet echt een milieuvriendelijk aanbod. Er bestaan “groenere” auto’s dan de Dodge Viper en Jee Wrangler … Maar daar blijkt verandering in te komen. In de eerste plaats zijn ze er met de komst van dieselmotoren (van Volkswagen of Mercedes) in geslaagd om het verbruik van sommige van hun modellen beduidend te doen dalen. Chrysler maakt zich nu klaar om een grote slag te slaan met productiewagens op elektriciteit.

ENVI filiaal

Dit filiaal van Chrysler werd een jaar geleden opgestart, de naam zijn de eerste vier letters van “Environmental”. Zoals verwacht staat dit filiaal in voor het onderzoek naar elektrische voertuigen. Een energiebron dat Chrysler graag zo snel mogelijk verder wil ontwikkelen. De technologie die ze gaan gebruiken in de komende jaren voor hun productiemodellen is van toepassing op modellen met voorwielaandrijving, achterwielaandrijving en vierwielaandrijving.  

Het grootste probleem van deze modellen is en blijft de autonomie! ENVI heeft daar blijkbaar een antwoord op gevonden met modellen die van 240 tot 320 km kunnen afleggen met een opgeladen batterij. Het opladen duurt wel 8 uur … wat nog altijd een groot verschil is met de klassieke auto’s op brandstof.

Dodge EV

Dodge is het onstuimige merk uit het Chrysler gamma, met een sportief aanbod. De Dodge EV is dus een sportwagen voor twee personen met achterwielaandrijving. Hij beschikt over een elektrische motor van 268 pk, een lithium-ion batterij en een controle-eenheid. Het vermogen is niet echt indrukwekkend, maar met een koppel van 650 Nm is dat meteen goed gemaakt. Zo is een sprint van 0 tot 100 km/u mogelijk in 5 seconden, de 400 m vanuit stilstand neemt 13 seconden in beslag, en de topsnelheid ligt boven de 190 km/u.

Jeep EV

Wat zijn look betreft neemt hij de Wrangler filosofie over, maar in tegenstelling tot de Dodge EV beschikt deze Jeep wel over een kleine benzinemotor. De elektrische motor is ook hier goed voor 268 pk, en een koppel van 400 Nm. Met een tankinhoud van 30 liter heeft deze Jeep EV, volgens Chrysler, een autonomie van 640 km, waarvan meer dan 60 enkel op elektriciteit.

ENVI en Chrysler staan niet stil bij hun onderzoeken en testen, zo zijn ze de mogelijkheid aan het onderzoeken om elk wiel van een eigen elektrische motor te voorzien.

Chrysler EV

In dit geval gaat het om een monovolume, ook met een kleine benzinemotor. Net zoals de Jeep EV geraakt ook hij met 30 liter brandstof zo’n 640 km ver. In dit geval is de elektrische motor “maar” goed voor 255 pk voor een koppel van 350 Nm.

De toekomst

Chrysler en General Electric werken samen aan het probleem om de elektrische energie doeltreffend te stockeren. Het objectief is om nieuwe en kleinere batterijen te ontwikkelen en de kost daarvan gevoelig te verminderen. Een van de uitdagingen bij het bouwen van elektrische auto’s is om het juiste evenwicht te vinden tussen het beschikbaar vermogen en de autonomie. Volgens Frank Klegon, Executive Vice President, “moet de combinatie van twee batterijen in één, met een voor het vermogen en de andere voor de autonomie, een veelbelovende oplossingen worden voor de toekomstige elektrische modellen van Chrysler.”

Chrysler gaat vanaf 2010 een van de bovenstaande modellen op de markt brengen in de Verenigde Staten, en iets later in Europa. Vanaf 2009 zullen er wel al enkele elektrische Chrysler’s de weg op mogen via enkele overheidsinstanties en bedrijven.

 

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François
Foto's ©: Manufacturer. Source ©: Chrysler.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Onze 5 favoriete details van de Hyundai Ioniq 5 N

Onze 5 favoriete details van de Hyundai Ioniq 5 N

Het mag duidelijk zijn dat de Hyundai Ioniq 5 N een (zeer) sterke indruk op ons heeft gemaakt tijdens onze eerste kennismaking, en dat dankzij deze 5 geweldige details!

Renault Symbioz: Captur XXL

Renault Symbioz: Captur XXL

De nieuwe Symbioz SUV van Renault belooft een recordruimte voor het formaat! Hij komt tussen de Captur en de Austral te staan en is er enkel als E-Tech Hybrid.

Ferrari 12Cilindri: 830 pk en een gepaste naam!

Ferrari 12Cilindri: 830 pk en een gepaste naam!

De opvolger van de 812 eert de Ferrari GT's uit de jaren '50 en '60 en behoudt zijn atmosferische V12 met 830 pk en zonder enige elektrische assistentie!

Aston Martin Vanquish komt terug met een V12!

Aston Martin Vanquish komt terug met een V12!

De nieuwe Aston Martin Vanquish wordt nog in 2024 officieel onthuld en krijgt een biturbo-V12 met 835 pk en 1.000 Nm!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km