Verrassing van Mercedes: kleine cross-over G-Code

Mercedes heeft bij de opening van een nieuw onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Beijing (China) een opmerkelijk studiemodel voorgesteld. De G-Code is een hoogtechnologische cross-over voor Aziatische grootsteden.

  • Van den Bogaert Robin
  • 04 november 2014

De G-Code valt al meteen op door zijn compacte maten: 4,10 meter lang, 1,90 meter breed en maar 1,50 meter hoog. Het is een 2+2 cross-over met deuren die tegengesteld openen. Nadat de bestuurder heeft plaatsgenomen ‘activeert’ hij de auto met een smartphone en komen het instrumentenpaneel en de pedalen uit hun rustpositie. Het stuurwiel plooit open zoals een vlinder en schuift naar de ideale positie.

3D-lichaamsscanners in de zetels controleren fysieke parameters en kunnen de fitheid van de persoon in kwestie tonen op het centrale scherm en op basis hiervan de massagefunctie, verwarming of koeling van de zetels aanpassen. De airco doet er nog een schepje bovenop door de inkomende lucht te zuiveren. De zuurstof die tijdens de waterstofsynthese voor de aandrijving van de auto vrijkomt, wordt indien nodig naar het interieur gestuurd.

Kleine elektriciteitscentrale

Ook de koetswerklak is iets heel bijzonders. Het zogeheten multi-voltaic silver werkt als een gigantische zonnecel én wordt elektrostatisch geladen door de wind. De speciale ophanging van de G-Code helpt ook mee om elektriciteit op te wekken. Handig om de lithium-ionbatterij op te laden, al kan dit ook gewoon aan het stopcontact. Voor de aandrijving zorgen een brandstofcel voorin en een elektromotor achterin.

Lichtspektakel

In de plaats van het radiatorrooster vind je een groot scherm met een Mercedes-logo en twee lamellen. Hierop zie je de huidige aandrijfmodus van de G-Code. Staat hij geparkeerd, dan is er een licht, pulserend blauw. Rijdt hij volledig elektrisch, dan kleuren bewegende sterretjes blauw. In de ecologische hybridemodus wordt dat een paarse tint, in de sportieve Hybrid Sport-stand dan weer vuurrood.

Mercedes geeft aan dat deze G-Code niet an sich gebouwd zal worden, maar enkele stijlkenmerken of technologieën keren mogelijk terug in andere modellen.

Meer lezen over:

Over de auteur: Van den Bogaert Robin

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km