Scoop Maybach: de onbekende V24

  • Piette François
  • 15 oktober 2010

Donderdag 7 oktober werd in Firenze, in Italië, de nieuwe Mercedes CLS aan de internationale pers voorgesteld. Na de persconferentie zaten we bij het diner toevallig naast enkele topingenieurs van de constructeur. Het resultaat was een erg fijne babbel met het hoofd van de motorafdeling, die enkele erg interessante onthullingen deed.

Maybach

Zo legde hij me uit dat de ingenieurs zich bij de herlancering van het merk Maybach onmiddellijk de vraag stelden hoe ze zo’n vlaggenschip het beste konden aandrijven. Maybach is het symbool van de kunde van het merk met de ster, er moest dus wel een begeesterende oplossing bedacht worden.

Concurrent Volkwagen had toen net zwaar uitgepakt met de Bugatti Veyron en diens 8-liter W16 met vier turbo’s en zelfs een prototype met achttien cilinders. Het was een grote uitdaging voor de ingenieurs in Stuttgart om nog beter te doen.

Een… Smart als basis

Het lijkt ongelooflijk, maar het was de Smart die de ingenieurs inspireerde. Enkele jaren geleden werd in dit dochtermerk van Mercedes immers een sportief prototype ontwikkeld met een V6 onder de kap die in feite niets meer was dan twee samengevoegde driecilindermotoren uit de kleine Smart.

Deze modulaire motor had de ideale basis kunnen zijn voor de toekomstige Maybach. De ingenieurs dachten eraan om verschillende motoren aan elkaar te koppelen tot een V18 (driemaal de V6) of zelfs een 10-liter V24, met acht Smart-motoren. Uiteindelijk werd het idee afgevoerd, maar de ingenieur bevestigde dat de studie al vergevorderd was. Het scheelde geen haar.

Vandaag ondenkbaar

Uiteindelijk werd gekozen voor de bekende V12 met dubbele turbo. Een minder exuberante oplossing dan de kleine atoombom die op papier was ontstaan, maar die door de huidige uitstootnormen weinig overlevingskansen zou hebben.
 

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François
Foto's ©: Manufacturer. Source ©: Maybach.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km