Volledig elektrisch in 2035: Italië wil er niet van weten!

De Italiaanse overheid wil Europa ervan overtuigen om terug te komen op die beslissing.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 17 februari 2023
  • Elektrisch

Deze week keurde het Europese Parlement het verbod op verbrandingsmotoren in 2035 goed. Concreet betekent die beslissing dat er binnen iets meer dan 10 jaar geen auto’s met benzine- of dieselmotor meer verkocht mogen worden om het Oude Continent. Een onomkeerbare beslissing? Niet noodzakelijk. De tekst voorziet immers een herzieningsmogelijkheid, waarbij de beslissing in 2026 opnieuw bekeken wordt. Binnen 3 jaar gaan de Europese leiders dus terug rond de tafel zitten om te bekijken of de genomen beslissing realistisch en houdbaar is, zowel wat de elektriciteitsvoorziening betreft als de uitrusting.

In 2026 wordt alles dus opnieuw bestudeerd om te zien of het verbod in 2035 behouden blijft of dat de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s toch langer toegelaten zal zijn.

Italië staat op de rem

Niet alle landen van de Unie staan achter de beslissing. Allesbehalve zelfs, te beginnen met Italië. De Italiaanse minister voor bedrijven, Adolfo Urso, vertelde aan de krant ‘La Stampa’ dat “elektriciteit geen religie is maar een technologie”, en dat er “een neutrale benadering moet zijn op dat vlak”. De Italiaanse overheid zet dus in op een strategie die de volledige overschakeling naar elektrische mobiliteit op middellange termijn wil vermijden.

En Adolfo Urso gaat nog een stap verder en zegt dat een verbod op benzine en dieselwagens “het resultaat zou zijn van een ideologische kortetermijnvisie die geen rekening houdt met de realiteit, alsof er niets gebeurd zou zijn ondertussen”. De grootste vrees is dat, na de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen, het Oude Continent afhankelijk zou worden van China, het eldorado van de groene technologieën en schaarse grondstoffen.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: JLR.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Scoop: BMW Neue Klasse SUV, toekomstige iX3?

Scoop: BMW Neue Klasse SUV, toekomstige iX3?

Een bijzondere SUV die lijkt op een BMW werd onlangs gespot door onze spionagefotografen in de omgeving van München. Wordt dit de toekomstige iX3?

Wat weten we al over de Alfa Romeo Brennero?

Wat weten we al over de Alfa Romeo Brennero?

Alfa Romeo maakt zich op voor de lancering van een nieuwe, compacte SUV die de verkoopcijfers van het Italiaanse merk verder de hoogte in moet stuwen. Maar wat weten we al over deze Brennero?

Nieuwe Suzuki Swift kijkt een beetje treuriger

Nieuwe Suzuki Swift kijkt een beetje treuriger

De vierde generatie Suzuki Swift is officieel voorgesteld voor Europa. Het model is vooral een evolutie wat de techniek betreft, maar qua design zijn er wel grote verschillen op te merken. Al is het vrolijke van vroeger er wel een beetje uit...

Mini Cooper SE JCW: meer show, geen extra go

Mini Cooper SE JCW: meer show, geen extra go

De nieuwe elektrische Mini Cooper SE kan je voortaan ook uitrusten met een John Cooper Works-pakket. Dat doet het stadswagentje een pak sportiever ogen, maar écht sneller wordt hij niet.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km