Volvo EX90: een 100 % elektrische en hoogtechnologische SUV

Volvo heeft net zijn nieuwe topklasse SUV onthuld, de EX90. Het 100% elektrische model telt heel wat innovaties, zowel op technologisch vlak als qua comfort en veiligheid.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 09 november 2022
  • Lancering

Volvo's nieuwe vlaggenschip draait niet rond de pot om zijn ambities kenbaar te maken: de EX90 is de veiligste productieauto ooit ontworpen door de Scandinavische autobouwer. Niets meer, niets minder! Eén van de redenen daarvoor is het LiDAR-systeem dat in het dak geïntegreerd is, net boven de voorruit. Het is hoger geplaatst dan in voertuigen van de concurrentie en kan voetgangers tot op een afstand van 250 m detecteren! De Volvo EX90 heeft ook 16 ultrasone sensoren, acht camera's en vijf radars om de auto te monitoren. De bestuurder heeft een zicht op een zeer cleane boordplank, met een groot verticaal scherm in het midden van het dashboard en een tweede horizontaal scherm achter het stuur. Het is mooi, eenvoudig en intuïtief te bedienen.

Mee met zijn tijd

De Volvo EX90 valt ook op door zijn duurzaamheid - echt een auto voor de 21e eeuw! Het interieur zweert het leer af, en gaat voor materialen met respect voor het milieu en het dierenwelzijn, zoals Nordico, een innovatief kunstleer gemaakt van verschillende gerecycleerde materialen. Over het algemeen bestaat het interieur uit 15% gerecycleerde materialen, waaronder maar liefst 50 kg hergebruikte kunststoffen. Andere materialen bestaan uit elementen die rechtstreeks uit Scandinavische bossen komen en gerecycleerd wol voor de zetels en tapijten. Tenslotte is er nog de Cx van 0,29, uitzonderlijk voor een SUV, een garantie voor optimale efficiëntie en minimaal energieverbruik.

Bidirectioneel laden

De Volvo EX90 wordt het eerste model van de Zweedse autobouwer met bidirectioneel laden. Dat betekent dat de auto de energie kan die in de batterij is opgeslagen, kan terugleveren. Daardoor kan je verschillende elektronische apparaten van stroom voorzien als je onderweg bent of een kooktoestel of koelbox aansluiten als je gaat kamperen. Beter nog, deze Volvo kan ook voorzien in een deel van de energiebehoefte van je huis, als de batterij is opgeladen natuurlijk. Handig bij een stroompanne!

In eerste instantie zal de Volvo EX90 worden aangeboden met een vierwielaandrijvingsysteem dat twee elektromotoren combineert, van stroom voorzien door een batterij met een capaciteit van 111 kWh. Die combinatie zorgt voor een totaalvermogen van 380 kW (517 pk) en maar liefst 910 Nm koppel. Een garantie voor razendsnelle acceleraties.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Volvo Cars.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Focus op het indrukwekkende elektrische EQ-gamma van Mercedes

Focus op het indrukwekkende elektrische EQ-gamma van Mercedes

De elektrische EQ-familie van Mercedes telt tegenwoordig een breed scala aan modellen voor alle behoeften. Laten we de verschillende leden van deze familie eens overlopen.

Polestar: van 3 tot 7, wat weten we al over de toekomstige modellen?

Polestar: van 3 tot 7, wat weten we al over de toekomstige modellen?

Van een grote SUV tot een kleine roadster, langs een vierdeurs-GT en een SUV-coupé: dit is alles wat we al weten over de toekomstige modellen van Polestar.

Audi Q4 e-tron krijgt meer vermogen dankzij een update

Audi Q4 e-tron krijgt meer vermogen dankzij een update

Het model krijgt een nieuwe, meer efficiënte batterij en elektromotor.

Vergeten model: Opel Frontera, potentieel verzamelobject?

Vergeten model: Opel Frontera, potentieel verzamelobject?

Het model is misschien een beetje in de vergetelheid geraakt, maar de eerste exemplaren van de Opel Frontera kunnen nu als oldtimer ingeschreven worden! Een model dat weleens gewild zou kunnen worden. We leggen uit waarom.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.000
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km