Volvo’s vanaf nu begrensd op 180 km/u

De Scandinavische constructeur houdt woord: voortaan kan geen enkele Volvo harder dan 180 km/u, zelfs al kost dat het merk klanten.
  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 20 mei 2020
  • Sector
  • 1.914 weergaven

Volvo kondigde vorig jaar aan dat al zijn nieuwe auto’s vanaf dit jaar zouden worden begrensd op 180 km/u. Vanaf vandaag is dat het geval. Naast deze begrensde topsnelheid wordt elke nieuwe Volvo bovendien uitgerust met de Care Key, waarmee je een nog lagere top kan instellen voor je de auto uitleent aan een ander gezinslid of een jonge bestuurder.

Sinds Volvo deze maatregel had aangekondigd hebben bepaalde analisten “zich afgevraagd of autoconstructeurs het recht hebben om een dergelijke beperking op te leggen via technologie”, zo geeft Volvo toe. Maar het merk zegt “gehecht te zijn aan zijn rol als pionier in het debat rond de rechten en plichten van autobestuurders rond maatregelen die levens kunnen redden, zelfs als we daarmee klanten verliezen”. Ter herinnering: Volvo wil dat op termijn niemand nog overlijdt aan boord van een van zijn modellen. En, zo benadrukt de constructeur, “het probleem van snelheid is dat vanaf een bepaalde grens de ingebouwde veiligheidstechnologie en de ontwikkeling van intelligente infrastructuur niet meer kunnen voorkomen dat mensen zwaargewond raken of overlijden als gevolg van een ongeval”.

Naast snelheid zijn alcohol en afleiding aan het stuur voor Volvo twee grote bedreigingen voor de verkeersveiligheid. Daarom mogen we ook in die richting nieuwe functies in de toekomstige modellen van het merk verwachten.

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Video: de Tesla Semi met 800 km rijbereik is eindelijk geleverd bij Pepsi!

Video: de Tesla Semi met 800 km rijbereik is eindelijk geleverd bij Pepsi!

Het merk maakt van de gelegenheid gebruik om een video vrij te geven van zijn Semi die een volle aanhanger trekt over een traject van 800 km, en dat zonder te moeten opladen.

Dit is de EQT, zijn ‘Marco Polo’-module en de camperversie!

Dit is de EQT, zijn ‘Marco Polo’-module en de camperversie!

Met zijn elektrische bestelwagen wil Mercedes iedereen bedienen, van de kleinste tot de grootste avonturier.

Toyota: twee nieuwe C-segment SUV’s!

Toyota: twee nieuwe C-segment SUV’s!

Naast de 100% elektrische bZ Compact SUV concept, één van de 6 elektrische bZ-modellen die het merk in 2026 op de markt wil hebben, werkt Toyota ook aan een hybride opvolger voor de C-HR.

Lexus Electrified Sport: elektrisch, met ‘solid state’ en handgeschakeld?

Lexus Electrified Sport: elektrisch, met ‘solid state’ en handgeschakeld?

Het premium-merk van de Toyota-groep wil met zijn elektrische modellen inzetten op rijplezier, en haalt daarvoor alles uit de kast.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 37.990
2021
20.000 km

Diesel, Automaat

€ 43.985
2020
29.840 km