Testen

Test: Porsche Taycan Turbo GT, meer dan 1.000 pk zonder schrik!

Met de facelift wordt het Taycan-gamma verrijkt met een demonische Turbo GT van meer dan 1.000 pk. Eens kijken of we die kunnen temmen zonder angstzweet op een... nat circuit!

  • Maloteaux  Olivier Maloteaux Olivier
  • 10 april 2024
  • Porsche
3,8
VROOM-score
  • 5,0
    Prestatie
  • 5,0
    Wegligging
  • 3,5
    Comfort
  • 4,0
    Uitrusting
  • 4,0
    Veiligheid
  • 2,0
    Prijs-kwaliteit
  • 3,0
    Verbruik
  • 4,0
    Globaal
Voor- en nadelen
  • Verschroeiende prestaties
  • Efficiënt chassis, gemakkelijk te besturen
  • Autonomie (bij rustig rijden)
  • Onbruikbare prestaties op de openbare weg
  • Prijs net zo extreem als de prestaties...
  • Remmen missen gevoel bij sportief rijden

Dit is de snelste Taycan van allemaal. De nieuwe Turbo GT 2024 is zelfs de krachtigste in serie geproduceerde Porsche in de geschiedenis van het merk! De supersportieve elektrische berline levert namelijk meer dan 1.000 pk aan de weg. Precies genoeg om haasje-over te spelen met Tesla en zijn Model S Plaid. Maar als een echte Porsche moest deze Taycan niet zomaar een fluisterstille dragster worden: ook de precisie in de bochten moest goed zitten. Het bewijs: de Taycan Turbo GT heeft het ronderecord voor elektrische berlines gevestigd op de Nordschleife en op het Amerikaanse circuit van Laguna Seca. We konden hem ontdekken op het circuit van Monteblanco, vlakbij Sevilla, waar de zon in theorie al zou moeten schijnen...

Tweezits berline met Weissach-pack

Hoewel de gefacelifte Taycan nog steeds als Sport Turismo en Cross Turismo bestaat, is de Turbo GT er enkel als berline (Sport Limousine, zoals ze bij Porsche zeggen...).



Deze GT is gebaseerd op de Turbo S, maar is 75 kilo lichter (maar weegt daarmee nog steeds 2.290 kg) dankzij specifieke 21-inch velgen, carbonkeramische remmen en enkele elementen uit koolstofvezel (kuipzetels, B-stijlbekleding, spiegelkappen, enzovoort).

Als gratis optie bespaart het Weissach-pakket nog eens 70 kilo, vooral door wat geluiddemping te verwijderen, net als... de achterbank! Daarmee heb je dus een tweezits Taycan, voor de gelegenheid getooid met een grote, vaste achterspoiler uit carbon, die op zijn eentje al tot 220 kilo aan downforce opwegt. In alle gevallen behoudt deze superkrachtige Taycan (die ook steeds gehomologeerd blijft voor de openbare weg) zijn twee koffers: voor- en achteraan.

Sportief sfeertje aan boord

In het interieur is het dashboard van deze Turbo GT identiek aan dat van de andere Taycans, maar dan met verschillende stukjes bekleed in microvezel (Race-Tech), zoals op de hoepel van het stuurwiel. Er zijn ook kuipstoelen uit koolstofvezel met een vaste rugleuning die je zeer innig omhelzen. De meer conventionele en instelbare Sport Plus-zetels zijn beschikbaar als gratis optie.

De schermenzee blijft ook aanwezig in de Turbo GT, met eentje achter het stuur en twee op de middenconsole. Optioneel kan je nog een extra display laten monteren voor de passagier, waarmee die onder meer de navigatie kan instellen, maar nu ook films kan kijken via streaming met een abonnement op Screenhits.

Piekvermogen van 1.108 pk

Op technisch vlak wordt deze Taycan steeds uitgerust met de Performance Plus-batterij (105 kWh bruto, 97 kWh netto). Hoeveel km kan je daarmee afleggen in de Turbo GT 2024? In theorie tot 555 km volgens de WLTP-cyclus. Maar dat hangt sterk af van je rechtervoet... De Turbo GT neemt de twee motoren van de Turbo S over, maar de unit achteraan is nog wat verder opgevoerd. Het resultaat is een gecombineerd nominaal vermogen van 789 pk. Met launch control neemt dat toe tot 1.034 pk gedurende 10 seconden, of zelfs tot een piek van 1.108 pk gedurende twee seconden. 

Daarmee kan je van 0 tot 100 km/u sprinten in 2,3 seconden (of zelfs 2,2 seconden met het Weissach-pakket, dat ook de topsnelheid opvoert van 290 km/u naar 305 km/u). Nadien zakt het vermogen terug naar 789 pk, maar met een druk op de peddel rechts van het stuur activeer je de Attack-modus, waarmee je het beest tijdelijk opvoert naar 952 pk. Kortom, er is steeds voldoende kracht aanwezig onder je rechtervoet.

Formule E-acceleraties

Op de foto’s is het niet te zien, maar tijdens ons bezoekje aan Sevilla was het pijpenstelen aan het regenen. Er wachtte ons dus een drijfnat circuit van Monteblanco. De eerste test: een bliksemsnelle start, met dus 1.108 pk onder onze rechtervoet... Met de Sport Plus-modus en de launch control ingeschakeld, knalt de Turbo GT met een lichte slip van de achterwielen uit de startblokken. Tegelijkertijd keert onze maag zich om en zouden onze hersenen recht in de koffer zijn beland als de hoofdsteun er niet was... De Turbo GT is een echte katapult! Hij accelereert net zo snel als een Formule E-racewagen. Maar je moet geen piloot zijn om een perfecte start te maken: de elektronica regelt alles. Bijna te gemakkelijk!

Fluiten in de regen

Tijd voor het serieuze werk: in het waterige kielzog van onze ervaren instructeur begonnen we aan vier snelle rondjes op het circuit. Opnieuw toont de elektronica zich als een zegen. Bij het uitkomen van de bocht wilt het stuur uit je vingers ontsnappen als je gas geeft voordat de wielen recht staan, zelfs met het ESP ingeschakeld. Maar als je het juiste moment afwacht voordat je de de kraan opent, is de efficiëntie verbluffend en fluit de motor vrolijk verder (je kan ook een kunstmatig geluid aanzetten, dat een niet onaangenaam gegrom laat horen).

Het stuur brengt ons in rechtstreeks contact met de vlijmscherpe voortrein, de luchtvering met elektrohydraulische Active Ride-dempers houdt het koetswerk bijna waterpas, en de meesturende achterwielen garanderen een goede behendigheid, ondanks het zeer hoge gewicht van de Taycan. De nieuwe Pirelli P Zero R-banden, speciaal ontwikkeld voor de Turbo GT, doen ook uitstekend hun werk. Optioneel kan je zelfs kiezen voor nieuwe P Zero Trofeo RS-semislicks. Het enige puntje van kritiek dat we hebben bij sportief rijden: de remmen zijn niet altijd even gemakkelijk te doseren. Het pedaal geeft een minder natuurlijk gevoel dan bij een Porsche met verbrandingsmotor, aangezien er hier ook een regeneratief remsysteem meewerkt. Voor de rest: petje af... of in dit geval, parapluutje af!

Prijs Porsche Taycan Turbo GT 2024

De prestaties en de efficiëntie van het chassis van de Porsche Taycan Turbo GT zijn verbluffend, maar zijn prijs is dat ook: 257.194 euro. Het Weissach-pakket is gratis, maar er zijn nog steeds heel wat dure opties beschikbaar. Op een droog circuit moet je ook voldoende budget rekenen voor banden en remmen...

Ons verdict

Eerlijk gezegd gaf het idee om met een auto van meer dan 1.000 pk en 1.340 Nm koppel op een nat circuit te rijden ons evenveel vreugde en stress... Maar we zijn zonder angstzweet uitgestapt! Dat is te danken aan de verbazingwekkende efficiëntie van deze elektrische sportwagen, die opnieuw getuigt van de technologische knowhow van het merk uit Zuffenhausen. Dat gezegd zijnde, is een dergelijke berg aan vermogen totaal nutteloos op de openbare weg. De Turbo GT is in de eerste plaats een ‘halo car’, een imagobouwer. Maar wel eentje die heel snel voorbij vliegt...

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Porsche Taycan? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Taycan-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Maloteaux  Olivier
Over de auteur: Maloteaux Olivier Het autovirus heeft Olivier al in zijn kindertijd besmet. Later volgde een passie voor journalistiek. Hij moest vervolgens alleen nog maar de twee combineren. Olivier is geïnteresseerd in alle soorten auto's uit alle tijdperken, ongeacht de techniek onder het koetswerk. Al heeft hij toch een lichte voorkeur voor coupés en roadsters met een karaktervolle motor...

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
4,0 /5 Test: Porsche Macan, even geslaagd als EV?

Test: Porsche Macan, even geslaagd als EV?

De Macan wordt volledig elektrisch in zijn nieuwe generatie. Laten we zien of deze sportieve SUV met batterijen en zonder uitlaten ons even enthousiast maakt achter het stuur.

3,5 /5 Test: Audi A3, naar een hoger niveau met de facelift

Test: Audi A3, naar een hoger niveau met de facelift

Na de Sportback en de sedan krijgt de Audi A3 een nieuwe Allstreet-versie met zijn facelift voor 2024. Maar is dit het enige interessante nieuws in het gamma van de compacte Duitser?

3,7 /5 Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

De tweede generatie Skoda Kodiaq bouwt verder op het succes van zijn voorganger met nog meer ruimte, nog meer praktische snufjes en nu ook een plug-inhybride motorisatie. Valt er nog iets op aan te merken?

3,6 /5 Test: Smart #3, praktischer, maar minder leuk

Test: Smart #3, praktischer, maar minder leuk

De elektrische SUV-coupé Smart #3 is meer dan zomaar een afgeleide van de #1. Maar maken zijn unieke kenmerken hem beter, of net minder leuk dan zijn kleine broertje?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km