Testen

Test: DS 3, geconcentreerde Franse luxe

De kleinste DS staat symbool voor Franse luxe, maar dan in een geconcentreerd formaat als mini-SUV. Kwaliteit boven kwantiteit, dus... Laten we zien hoe het smaakt.

 • Maloteaux Olivier Maloteaux Olivier
 • 18 augustus 2023
 • DS Automobiles
3,4
VROOM-score
 • 3,0
  Prestatie
 • 3,5
  Wegligging
 • 4,0
  Comfort
 • 4,0
  Uitrusting
 • 4,0
  Veiligheid
 • 2,5
  Prijs-kwaliteit
 • 3,0
  Verbruik
 • 3,0
  Globaal
Voor- en nadelen
 • Stijlvolle en eigenzinnige look
 • Knappe interieurmaterialen beschikbaar
 • Compromis comfort/weggedrag
 • Matige binnenruimte en koffer
 • Zicht rondom
 • Geen glazen panoramadak beschikbaar

Er is een overvloed aan kleine SUV’s op de markt, maar de meeste modellen gaan voor een generalistische insteek. De DS 3 wil verfijnder zijn. Het model werd in 2019 gelanceerd (toen nog met het achtervoegsel Crossback) en kreeg een facelift voor 2023, als directe rivaal van de Audi Q2 in de nog zeer kleine markt van kleine luxe-SUV’s. In afwachting van de Lexus LBX zou je de Mini Countryman ook als concurrent kunnen beschouwen, al is die nog een stuk groter. BMW en Mercedes zijn echter afwezig in dit segment.

Stijlvolle DS 3

Deze kleine DS is stijlvol, maar ook origineel, met een volledig eigen look die zich vooral onderscheidt ter hoogte van de achterdeuren en hun ‘haaienvin’. Uniek is het zeker. We zien ook verzonken deurgrepen, die tevoorschijn komen met een druk op de afstandsbediening, of zelfs automatisch als je de auto nadert (met het optionele keyless entry).

Voor de facelift van 2023 kreeg het model een hertekende grille, die groter werd en voorzien is van zwarte of chromen diamantvormige openingen, afhankelijk van de versie. De nieuwe LED-koplampen (standaard op elke versie) geven hem ook een scherpere look, met drie typische modules die door chroom zijn omringd. De DS 3 wordt aangeboden met 7 koetswerkkleuren: effen kleuren, metallic of zelfs parelmoer. Je kan zelfs voor een tweekleurige combinatie kiezen dankzij de mogelijkheid om het dak in een contrasterend Perlazwart of Caratgrijs te bestellen.

Nieuw multimediasysteem met groter scherm

De facelift bracht ook een nieuw stuurwiel met zich mee (voorzien van knoppen voor de rijhulpsystemen en voor het infotainment, met ook nog schakelflippers voor de versies met automaat) en een groter infotainmentscherm (10,3 inch). Dat kreeg ook een update met het nieuwe DS IRIS SYSTEM, dat vlot werkt en alle hedendaagse functionaliteiten in zich heeft, waaronder een efficiënte stembediening en de mogelijkheid om je smartphone te verbinden via Android Auto of Apple CarPlay. Er worden ook verschillende online services aangeboden, net als een inductielader voor smartphones. Het digitale instrumentenpaneel achter het stuur is vrij klein (7 inch) en ook moeilijk afleesbaar. Dan doet de Audi Q2 het toch beter met zijn Virtual Cockpit.

Verfijnd, maar...

Ook de sfeer aan boord is vrij chic en warm, met een knap ontwerp en veel zachte plastics. Er zijn ook nobelere materialen te bestellen, waaronder Nappaleer in een ‘horlogepatroon’, Alcantara, of een ‘Clous de Paris’-textuur voor de knoppen rond de transmissiepook (met kleine piramidevormige noppen die kriskras door elkaar lopen). Op de optielijst vinden we ook voorzetels met een massagefunctie.

... niet erg ruim

De binnenruimte is niet het sterkste punt van deze DS. De passagiers voorin zitten wel comfortabel, maar op de achterbank is het minder aangenaam vertoeven. Het begint al met een moeilijke toegang door de smalle deuropening achterin. En ook de beenruimte is vrij beperkt, net als de breedte voor je schouders. Tenslotte zorgt die fameuze haaienvin in de achterdeuren voor een slechtere zichtbaarheid naar buiten voor de passagiers achterin, die zich dus wat ingesloten zullen voelen aan boord van de DS 3. 

Een glazen panoramadak had soelaas en wat extra daglicht aan boord kunnen bieden, maar die optie is jammer genoeg niet te vinden in de catalogus. Ook een verschuifbare achterbank zal je tevergeefs zoeken. De koffer is daarnaast niet erg gemakkelijk toegankelijk en zijn volume is beperkt. We kunnen dus wel zeggen dat de praktische aspecten geen voorrang hadden ten opzichte van de looks.

Slechts twee benzinemotoren

Geen dieselmotor (meer) onder de motorkap van deze DS 3: naast de elektrische E-Tense die we eerder hebben behandeld, bestaat het gamma nog maar uit twee benzinemotoren. Beide varianten zijn gebaseerd op de 1,2 liter-driecilinder turbo, die 100 pk (enkel met manuele zesversnellingsbak) of 130 pk (enkel met 8-trapsautomaat) levert. In beide gevallen is de kleine motor pittig genoeg en aangenaam voor het oor. En veel dorst heeft hij ook niet: reken op zo’n 7 l/100 km bij normaal gebruik met de 100 pk-versie, of 7,5 l/100 km voor de 130 pk sterke DS 3 met automaat.

Comfort en wegligging

Deze kleine DS moet het zonder gestuurde demping en zelfs zonder de progressieve hydraulische bumpstops doen die op sommige Citroëns te vinden zijn. Desondanks is hij wel erg comfortabel. De ophanging is zeer efficiënt in het absorberen van bulten en kuilen. En dat zonder dat de auto te zacht afgeveerd is: de koetswerkbewegingen worden erg goed onder controle gehouden, waarmee de kleine SUV (die enkel met voorwielaandrijving te krijgen is) ook door een bocht durft gaan. De DS 3 heeft dus een erg goed compromis tussen comfort en wegligging.

Hoeveel kost de DS 3?

Deze luxe mini-SUV is niet goedkoop: de prijzen voor de benzineversies beginnen bij, of zelfs net boven de 30.000 euro. Dat ligt binnen de lijn van de verwachtingen binnen het premiumsegment, maar het is ook wat duurder dan de Peugeot 2008, die niet zoveel minder chic is en bovendien een pak praktischer is. Gelukkig is de DS 3 goed uitgerust. En zijn chique en eigenzinnige look zou hem ook gewild kunnen maken op de tweedehandsmarkt.

Ons verdict

De DS 3 is een kleine, chique en vooral geslaagde SUV, die maar weinig rechtstreekse concurrenten heeft. Tegenover het klassicisme van de Audi Q2 biedt deze SUV van DS meer originaliteit en de charmes van de Franse luxe. Maar het model maakt daarvoor ook enkele offers, zoals een matige binnenruimte en een slechte zichtbaarheid rondom door de haaienvleugels op zijn achterdeuren.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een DS 3? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste DS 3-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Maloteaux Olivier
Over de auteur: Maloteaux Olivier Het autovirus heeft Olivier al in zijn kindertijd besmet. Later volgde een passie voor journalistiek. Hij moest vervolgens alleen nog maar de twee combineren. Olivier is geïnteresseerd in alle soorten auto's uit alle tijdperken, ongeacht de techniek onder het koetswerk. Al heeft hij toch een lichte voorkeur voor coupés en roadsters met een karaktervolle motor...

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,6 /5 Test: BMW 4 Reeks Cabrio, terug naar stof

Test: BMW 4 Reeks Cabrio, terug naar stof

Voor de nieuwste 4 Reeks Cabrio heeft BMW besloten om het stalen klapdak weer in te ruilen voor een ouderwetse stoffen kap, die lichter en eleganter is. Geeft het deze BMW cabrio een nieuw karakter?

3,6 /5 Test: Fiat 600e, 500 + 100

Test: Fiat 600e, 500 + 100

Fiat windt er geen doekjes om: de nieuwe 600e moet het praktische grote broertje zijn van de 500e – en liefst ook zijn succes evenaren. Laten we zien of hij even vrolijk rijdt als hij eruitziet.

4,0 /5 Test: Honda CR-V 2023, veelzijdige SUV met stekker

Test: Honda CR-V 2023, veelzijdige SUV met stekker

Voor zijn zesde generatie krijgt de Honda CR-V een hybride motorisatie die nu ook opgeladen kan worden, terwijl zijn praktische aspecten er enkel maar op vooruit gaan. Een geëlektrificeerde SUV voor het hele gezin, dus?

4,2 /5 Test: Alpina B3, verfijnde en exclusieve raket

Test: Alpina B3, verfijnde en exclusieve raket

Wacht, is deze Alpina B3 niet gewoon een licht aangepaste BMW 3 Reeks? Lees verder om erachter te komen...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.000
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km