Testen

Test: Peugeot 308 scherpt zijn klauwen

De Franse autobouwer heeft zijn berline voor het C-segment vernieuwd. Hoewel we beter van een evolutie dan een revolutie spreken, zijn alle aanpassingen wel gunstig om tot een heel overtuigend eindproduct te komen.

 • Vanhouche Sébastien Vanhouche Sébastien
 • 17 september 2021
 • PEUGEOT
3,9
VROOM-score
 • 3,0
  Prestatie
 • 5,0
  Wegligging
 • 4,0
  Comfort
 • 4,0
  Uitrusting
 • 4,0
  Veiligheid
 • 3,0
  Prijs-kwaliteit
 • 4,0
  Verbruik
 • 4,0
  Globaal
Voor- en nadelen
 • Dynamisch en comfortabel chassis
 • Praktisch en intuïtief multimediasysteem
 • Design
 • Prijs
 • Afwerking van bepaalde kunststoffen

Wanneer een product zo belangrijk als de 308 moet worden vernieuwd is elke evolutie uiteraard van kapitaal belang. Peugeot heeft bij het herwerken van een van zijn speerpuntmodellen dus geen grote risico’s genomen. Er zijn echte verbeteringen doorgevoerd, zonder daarom van een revolutie te spreken. Deze tweede generatie van de Fransman bevestigt zichzelf en wint aan maturiteit en stijl.

Trots als een leeuw

Over stijl gesproken: de 308 wordt ranker door 2 centimeter hoogte op te geven en 11 centimeter langer te worden als berline en 6 centimeter langer als break. Alle designevoluties hebben we al besproken toen hij in maart van dit jaar werd onthuld. Om het eenvoudig samen te vatten: de leeuw oogt nog stoerder, met zijn nieuwe front waar hij trots een nieuw merklogo toont. In het interieur zijn de wijzigingen meer bescheiden. Alles is er weliswaar herbekeken, maar het is allemaal een voortzetting van de vorige generatie. Wie de 308 gewoon is, zal zich niet ontheemd voelen en zal zelfs de technologische verbeteringen weten te smaken.

Zinvolle veranderingen

-

De meest opvallende evolutie zit hem in het multimediasysteem. Van het laagste tot het hoogste uitrustingsniveau, elke 308 krijgt een groot centraal aanraakscherm van 10 duim. Dat reageert zeer vlot en is uitgedacht zoals een smartphone, zodat je het snel onder de knie hebt. Vanaf het niveau Allure komt een tweede scherm de middenconsole opvrolijken. Het is personaliseerbaar en telt 5 snelknoppen die praktisch blijken bij dagelijks gebruik: het traject naar huis en de voorkeursinstellingen voor radio en klimaatregeling zijn in één klik toegankelijk. Fijn is ook dat voortaan alle bedieningen via het stuur kunnen verlopen. Het is dus gedaan met de lolly die uit de stuurkolom stak. Al die evoluties lijken echt verbeteringen voor de bestuurder, en het valt niet te ontkennen dat het goed toeven is in deze 308.


Heerlijke cocktail

En het wordt nog beter wanneer je gaat rijden. De jongste welp van Peugeot kreeg een chassis dat het merk waardig is en dat comfort en dynamiek met brio mengt tot een benevelende cocktail. De 308 is in de eerste plaats een uitstekende kilometervreter. Hij is goed geluidgedempt en verslindt asfalt zonder bokken. Verkeersdrempels en andere grote obstakels worden goed door de ophanging verteerd. Enkel in het uitrustingsniveau GT met de grote velgen laten een paar kleinere oneffenheden zich voelen.

Maar de Fransman verbluft pas echt wanneer het gaspedaal naar de vloer gaat. De levendige besturing maakt snelle en precieze richtingsveranderingen mogelijk. Hij is perfect in evenwicht, gaat plat door de bocht en vertoont quasi nooit onder- of overstuur wanneer je gas lost. De Fransman lijkt op rails te staan, en het kleine stuurtje vergroot dat dynamische gevoel nog. Berline of break, dat maakt geen verschil: aan het stuur beleef je steeds plezier, ongeacht de motorversie.

Opmerkelijke efficiëntie

Helemaal onderaan de 308-pyramide vinden we een kleine benzinemotor van 110 pk. Deze 1.2 is geen bom, maar volstaat ruimschoots om mee te stromen met het dagelijkse verkeer. Hij is aangenaam om mee te rijden en wordt enkel een beetje hoorbaar wanneer hij wordt belast. De diesel van 130 pk schittert door zijn duidelijk voelbare koppel van 300 Nm bij om het even welk toerental. Van bij zijn lancering is de 308 er ook met twee hybride aandrijflijnen: een eerste van 180 pk en een tweede van 225 pk. Ze gebruiken allebei dezelfde elektromotor en een batterij van 12,4 kWh. Die laatste brengt hen zo’n 60 kilometer ver zonder dat de verbrandingsmotor moet worden gewekt. Die belofte leek bij deze eerste kennismaking perfect haalbaar, onder meer dankzij de regeneratiemodus die rijden met één pedaal mogelijk maakt.

De 308 puur op stroom rijden verlaagt niet enkel het verbruik, maar benadrukt ook hoe goed het interieur geluidgedempt is. Het enige verschil tussen de twee stekkerhybrides zit hem in het vermogen van de benzinemotor.

Dankzij de ondersteuning van de elektromotor zijn de hernemingen van deze hybride varianten nog eens zo aangenaam en passen ze nog beter bij het levendige chassis van deze Fransman. Natuurlijk zal geen van beide blokken het vuur ontsteken in het hart van liefhebbers van ‘sportieve’ motoren, maar ze kwijten zich op een opmerkelijke wijze van hun taak.

Voor niets gaat de zon op…

De prijzen van de 308 zijn afgestemd op zijn uitstekende prestaties, en dus hoog. De basisversie Active met manuele versnellingsbak en een benzinemotor van 110 pk staat in de markt voor exact 25.000 euro. Voor de plug-inhybride van 225 pk in de versie GT Pack moet je bijna… 20.000 euro meer ophoesten. Met dergelijke tarieven kom je in de buurt van bepaalde rivalen met bijvoorbeeld een ster op de neus, die kunnen rekenen op een meer premium afwerking en materiaalkeuze. Hoewel het interieur vol zacht kunststoffen zit, staan sommige ervan, en dan vooral die op de middenconsole, nog niet helemaal op het niveau van de Duitsers. Om gebruik te kunnen maken van de grote koffer van de break moet je 1.000 euro extra neertellen.

Ons verdict

De 308 is op alle vlak oordeelkundig aangepast. Helaas laat hij stevig betalen voor die verbeteringen, met prijzen die op het niveau van Duitse premiummerken komen. Sommige kunststoffen staan bovendien nog niet op het niveau dat de oosterburen halen, maar de 308 heeft andere troeven. Hij kan rekenen op een chassis waar enkel de mensen van Peugeot het geheim van lijken te kennen. Hij rijdt plezierig, dynamisch en comfortabel tegelijk en heeft op ons een heel sterke indruk nagelaten.


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Peugeot 308 ? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Peugeot 308 zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Vanhouche Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Tesla-Superchargernet wordt drie keer zo groot op twee jaar tijd

Tesla-Superchargernet wordt drie keer zo groot op twee jaar tijd

De tarieven voor het opladen zullen ook wijzigen om piekmomenten te vermijden.

Chevrolet brengt monstermotor op de markt

Chevrolet brengt monstermotor op de markt

De ZZ632/1000 heeft een cilinderinhoud van 10,3 liter en ontwikkelt meer dan 1.000 pk… zonder turbo of compressor.

De 5 geheimen van de Lancia Stratos

De 5 geheimen van de Lancia Stratos

De Lancia Stratos, de koning van de rally’s en de salons, is vandaag een legende waar duizelingwekkende bedragen voor worden neergeteld. We kijken even naar 5 feiten over het model die je misschien nog niet kende.

Aanbevolen tests voor jou

3,3 /5 Test: Kia EV6, nieuw genre

Test: Kia EV6, nieuw genre

De EV6 belichaamt de nieuwe generatie elektrische auto’s bij Kia. Met zijn look doet hij de Niro met batterij in één klap verouderen. Eens kijken of hij even spectaculair blijkt als zijn design suggereert.

3,6 /5 Test: Cupra Born, gepeperde ID

Test: Cupra Born, gepeperde ID

Cupra is het sportieve merk van Seat. De nieuwe Born profileert zich als een VW ID.3 met een Spaans sausje en een sterker dynamisch karakter. Dat moeten we eens nagaan…

3,7 /5 Test: Lexus NX, comfort aan de stekker

Test: Lexus NX, comfort aan de stekker

Lexus introduceert de tweede generatie van zijn NX. Zonder een revolutie te ontketenen evolueert hij op nagenoeg elk vlak, en geen klein beetje. Hij biedt zelfs een plug-inhybride versie aan, een grote première voor de Japanse autobouwer.

3,5 /5 Test: MG Marvel R, de strijd gaat voort

Test: MG Marvel R, de strijd gaat voort

De Chinees geworden Britse autobouwer MG lanceert zijn tweede elektrische model na de SUV ZS. Deze keer gaat het om een grotere SUV met futuristische lijnen: de Marvel R. Kan die de Europese markt veroveren?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Waarom is deze Subaru dubbel zoveel waard als 2 nieuwe Ferrari’s?

Waarom is deze Subaru dubbel zoveel waard als 2 nieuwe Ferrari’s?

1993, de Rally van de 1000 meren. Onder de gefascineerde blikken van de locals danst een blauwe en gele Subaru van bocht naar bocht, over bulten springend onder het geroffel van zijn machtige flat-four. Een legende ontstaat. De Subaru Impreza wordt op dat moment een mythe en vervangt de krachtige maar verouderde Legacy. De Impreza Prodrive waar we hier naar kijken is een stukje geschiedenis.

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Smart Roadster, speelse cabrio voor minder dan 5.000 euro

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Smart Roadster, speelse cabrio voor minder dan 5.000 euro

Na de opmerkelijke Fortwo stortte Smart zich aan de vooravond van de jaren 2000 op een verrassende niche van de markt: roadsters. Om meteen raak te schieten lanceerde het merk niet één maar twee modellen tegelijk. De roadster en coupé kennen vandaag een grote groep fanatieke volgelingen. Wat mag je ervan verwachten? En welk budget moet je voorzien?

Zoveel kost de nieuwe Opel Astra (plug-inhybride)

Zoveel kost de nieuwe Opel Astra (plug-inhybride)

Opel heeft de bestelboekjes geopend voor zijn nieuwe Astra, zowel met verbrandingsmotoren als in zijn plug-inhybride varianten. Wat kost hij?

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Daihatsu Copen, de grappigste onder de roadsters?

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Daihatsu Copen, de grappigste onder de roadsters?

Wil je een betrouwbare Japanse roadster, maar wil je je onderscheiden van de vele Mazda MX-5's? Dan is de Daihatsu Copen een mooi alternatief! Dit zijn 5 dingen die je moet weten voor je voor zijn charmes valt!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 32.990
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 86.490
2021

Benzine, Manueel

€ 18.248
2021

Benzine, Manueel

€ 20.998
2021

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Manueel

€ 21.450
49.120 km

Benzine, Manueel

€ 14.450
15.600 km

Benzine, Manueel

€ 3.990
2011
103.182 km

Diesel, Automaat

€ 43.500
2016
95.000 km