De helse stilte van elektrische wagens I

  • Kell Brixius
  • 23 avril 2013

Heeft U al ooit een peuter zien spelen met zijn Matchbox wagentjes? Of zijn Corgi’s of Dinky Toy’s? Want het type wagentje doet er niet toe. Wat er wel toe doet zijn de geluiden die die peuter daarbij produceert. En dat is “vroom vroom.” Wat heus niets te maken heeft met deze blog. De kleuter in kwestie zou trouwens even goed “broem broem” kunnen doen.

En dan is er het plaatje hieronder. Het kan zo uit een willekeurige autosport-strip komen. In casu komt het uit de stripreeks rond Michel Vaillant, waarschijnlijk bij voorsprong de meest gekende autosport- annex stripheld. Maar wees gerust, we hadden even goed een plaat kunnen nemen uit Alain Chevalier of De Brokkenmakers. Het punt is namelijk de enorme “Vroooaaoooaw” bovenaan. En die zou in elk van voorgaande strips voorkomen. Mits het aanvaarden van wat dichterlijke vrijheid inzake de juiste letterkeuze dan toch. Of het nu vroooaaaoow’s of broah’s of wopwopwop’s zijn, ze vliegen een mens in een doorsnee auto-strip in grote hoeveelheden rond de oren.

Begint er iets te dagen? Neen? Laat ons dan even naar een filmpje kijken van de Tesla Model S, momenteel zowat de standaard voor elektrische wagens, op bezoek bij Jay Leno.

https://www.youtube.com/watch?v=LoFVO31CbE0

Er ontbreekt iets aan die Tesla. Aan de looks zal het niet liggen. Laatst reed ik in Nederland een tijdje achter een Model S aan. En wat een uitzicht... Eerlijk, dit is “by far” de “best looking” vierdeurs coupé van het ogenblik. Ziet er zonder blozen beter uit dan de A7, CLS en BMW 6 Gran Sport. Zelfs mijn ega, die normaal zweert bij klassieke waardes als BMW of Audi, en zich voor meer exotische wagens beperkt tot een zuinig : “Ziet er nogal Japans uit,” zag wel muziek in de Tesla.

Ook met het interieur scheelt niets. Dat volledig in de centrale console geïntegreerde tablet zou zelfs als voorbeeld kunnen dienen voor traditionele wagens.

En rijden doet hij blijkbaar ook goed... naar verluid. Want ook al heb ik enig vertrouwen in het oordeel van Jay Leno, zolang ik niet zelf met zo’n elektrisch ding gereden heb, zal ik achterdochtig blijven.

Rijgedrag is evenwel niet de voornaamste reden voor mijn scepsis ten overstaan van elektrische wagens … Ik heb namelijk nog een veel gewichtigere bekommernis. Maar daarover later meer. (tbc)

Lire plus:

À propos de l'auteur : Kell Brixius

Actualité recommandée pour vous

Plus d'actualités
Mercedes G 580 EQ : le Classe G électrique est enfin prêt !

Mercedes G 580 EQ : le Classe G électrique est enfin prêt !

Le baroudeur étoilé né en 1979 se réinvente à l’ère de la mobilité électrique. Le Classe G électrique ne s’appelle néanmoins pas EQG, mais G 580 EQ. Mais s’annonce quoiqu’il en soit plutôt zélé !

Mini Aceman : crossover électrique compact

Mini Aceman : crossover électrique compact

Voilà l’explication de la croissance généreuse du SUV Countryman chez Mini lors de son changement de génération. Mini lui offre ce petit frère électrique : le crossover Aceman.

Volkswagen ID. Code : « en Chine, pour la Chine »

Volkswagen ID. Code : « en Chine, pour la Chine »

Ce concept de SUV 100 % électrique Volkswagen ID. Code inaugure tout un tas de nouveautés ! Mais des nouveautés destinées uniquement à la Chine…

BMW : facelift pour les i4 et Série 4 Gran Coupé

BMW : facelift pour les i4 et Série 4 Gran Coupé

En prime d’un look rafraichi, la BMW i4 gagne une nouvelle motorisation xDrive40 forte de 295 kW (401 ch) et 548 km d’autonomie à l’occasion de ce facelift.

Voitures neuves recommandées pour vous

Plus de voitures neuves

Essence, Manuelle

23 748 €

Diesel, Manuelle

32 584 €

Essence, Automatique

27 547 €

Essence, Manuelle

21 500 €

Voitures d'occasion recommandées pour vous

Plus de voitures d'occasion

Essence, Automatique

23 500 €
2020
30 212 km

Diesel, Automatique

52 900 €
2021
1 500 km

Essence, Automatique

28 995 €
2011
65 000 km
52 990 €
2019
105 433 km