5 dingen die je moet weten voor je koopt: Daihatsu Copen, de grappigste onder de roadsters?

Wil je een betrouwbare Japanse roadster, maar wil je je onderscheiden van de vele Mazda MX-5's? Dan is de Daihatsu Copen een mooi alternatief! Dit zijn 5 dingen die je moet weten voor je voor zijn charmes valt!

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 08 oktober 2021
  • Aankoop

1. Bij de eerste versies stond het stuur altijd rechts

Om te voldoen aan de strikte Japanse regelgeving rond Kei Cars waren de afmetingen van de Daihatsu Copen belachelijk klein (3,4 m lang en 1,48 m breed), net als zijn motor toen hij pas gelanceerd werd: een 660 cm³ met 64pk. Daihatsu, dat zijn Europese gamma wat wilde opleuken, exporteerde het model vanaf 2003 en deed niet echt veel moeite om hem aan te passen: hij werd altijd geleverd met het stuur aan de rechterkant! Dat bleef zo tot in 2005.

2. Een Yaris-motor en het stuur aan de juiste kant

Midden jaren 2000 besliste Daihatsu dan toch om zijn Copen met het stuur aan de linkerkant te leveren. Onder de motorkap zat voortaan het blok van de Yaris: deze atmosferische viercilinder had een cilinderinhoud van 1,3 liter en leverde 87 pk. 

3. Betrouwbaarheid of karakter?

De kleine turbomotor is levendiger dan de 'grote' atmosferische, maar hij moest ook constant verzorgd worden, met oliewissels die veel korter bij elkaar lagen. De motor van de Yaris had dan weer geen enkel probleem op het vlak van betrouwbaarheid, en brengt je met gemak tot aan de andere kant van de wereld met niets meer dan het klassieke onderhoud. 

4. Hoeveel ?

De Copen is veel zeldzamer dan de MX-5, met amper 60.000 gebouwde exemplaren, waarvan een klein deel naar Europa geëxporteerd werd. Zijn zeldzaamheid verklaart dus de eerder stevige prijzen: je vindt geen exemplaar met turbomotor en stuur rechts voor minder dan € 6.000, tot zelfs ongeveer 10.000 euro voor een mooi exemplaar met een Yaris-motor.

5. Gebruiksbeperkingen

Deze coupé-cabriolet met inklapbaar dak is waarschijnlijk geen aanrader voor grote(re) bestuurders. Bovendien moet je er met het dak neergeklapt in de koffer niet op rekenen dat je veel bagage kan meenemen... Beter nieuws is er op het vlak van handling: de Copen is bijzonder wendbaar. Dit  is zonder twijfel één van de meest entertainende voorwielaangedreven modellen van zijn tijd. 

Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:


Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Welke Ford Mustang Mach-E moet je kiezen?

Welke Ford Mustang Mach-E moet je kiezen?

Voor een elektrische wagen moet je andere keuzes maken dan voor een auto met verbrandingsmotor: batterijcapaciteit, aantal motoren en/of vermogen, type boordlader, enzovoort. Hoe moet je dan kiezen? Laten we eens oefenen met het gamma van de Ford Mustang Mach-E.

Koopje van het moment: Lancia Thema 8.32, een ‘betaalbare’ Ferrari-V8!

Koopje van het moment: Lancia Thema 8.32, een ‘betaalbare’ Ferrari-V8!

De grote en krachtige berlines uit de jaren ’80 en ’90 zijn vandaag erg gewild! Maar de Lancia Thema 8.32, in tegenstelling tot zijn Duitse leeftijdsgenoten, ziet zijn prijs (nog) niet ontploffen... En dat ondanks een mechanische noblesse die zijn gelijke niet kent!

Volvo stopt met diesel!

Volvo stopt met diesel!

De allerlaatste Volvo op diesel zal begin 2024 worden geproduceerd. Daarna stopt de Zweedse constructeur volledig met dit type brandstof.

Dit is de prijs van de ideale Ford Ranger (2023)

Dit is de prijs van de ideale Ford Ranger (2023)

De nieuwe generatie van de populaire pick-up van Ford wordt nu gelanceerd. Maar welke versie moet je kiezen? En wat is de prijs, inclusief promoties, van de 'ideale' Ranger op dit moment?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 56.000
2021
1.500 km