Brussel plaatst radars om geluidsoverlast te bestrijden

Zullen auto’s en scooters die teveel lawaai maken ook moeten betalen?

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 17 februari 2023
  • Divers

Goed nieuws voor Brusselaars die in wijken wonen waar de bevolking niet altijd even respectvol omgaat met het begrip ‘samenleven’: twee prototypes van radars die geluid meten, worden getest in Brussel. Een eerste exemplaar wordt gedurende één maand in Schaarbeek geplaatst en de tweede op een plek die nog niet bekendgemaakt is.

Op technisch vlak worden de geluidsradars in de hoogte geplaatst om zo het lawaai van de voorbijrijdende voertuigen te meten, en dat met behulp van een stang met daarop 58 microfoons. De radar kan de geluidsterkte meten van het voertuig, maar dat voertuig ook identificeren en zelfs de snelheid inschatten.

Het is bekend dat wat ‘geluidsvervuiling’ genoemd wordt ook gevolgen heeft voor de gezondheid. Geluid kan immers voor stress-, hart-, en gehoorproblemen zorgen. Hoewel er dankzij deze test in eerste instantie gegevens verzameld zullen worden, is de kans groot dat er in de toekomst meer van deze radars komen, en daarmee ook repressieve maatregelen tegen de meest luidruchtige voertuigen, zowel op twee als op vier wielen. Gelijkaardige projecten vind je ook in de steden Londen en Monaco. 


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Yamaha.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Welke Ford Mustang Mach-E moet je kiezen?

Welke Ford Mustang Mach-E moet je kiezen?

Voor een elektrische wagen moet je andere keuzes maken dan voor een auto met verbrandingsmotor: batterijcapaciteit, aantal motoren en/of vermogen, type boordlader, enzovoort. Hoe moet je dan kiezen? Laten we eens oefenen met het gamma van de Ford Mustang Mach-E.

Koopje van het moment: Lancia Thema 8.32, een ‘betaalbare’ Ferrari-V8!

Koopje van het moment: Lancia Thema 8.32, een ‘betaalbare’ Ferrari-V8!

De grote en krachtige berlines uit de jaren ’80 en ’90 zijn vandaag erg gewild! Maar de Lancia Thema 8.32, in tegenstelling tot zijn Duitse leeftijdsgenoten, ziet zijn prijs (nog) niet ontploffen... En dat ondanks een mechanische noblesse die zijn gelijke niet kent!

Volvo stopt met diesel!

Volvo stopt met diesel!

De allerlaatste Volvo op diesel zal begin 2024 worden geproduceerd. Daarna stopt de Zweedse constructeur volledig met dit type brandstof.

Dit is de prijs van de ideale Ford Ranger (2023)

Dit is de prijs van de ideale Ford Ranger (2023)

De nieuwe generatie van de populaire pick-up van Ford wordt nu gelanceerd. Maar welke versie moet je kiezen? En wat is de prijs, inclusief promoties, van de 'ideale' Ranger op dit moment?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.000
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km