Rijbewijs met punten: gaat het project op de schop?

In zijn huidige vorm willen de MR en de PS er niet van weten.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 09 juni 2023
  • Wetgeving

De situatie rond het rijbewijs met punten neemt een stevige bocht. Nochtans stonden alle lichten in november nog op groen, met de ministers van Justitie, Mobiliteit en Binnenlandse Zaken die het eens waren over een raamakkoord. Maar nu is het rijbewijs met punten, ondanks dat akkoord, het onderwerp van een politiek steekspel. In die mate zelfs dat de Franstalige liberalen en socialisten verklaard hebben dat het project ‘dood en begraven’ is. Ter herinnering: het rijbewijs met punten staat in het regeerakkoord van Vivaldi, met als doel “een structurele aanpak tegen aanhoudend recidivisme” aan het stuur.

Laatste der Mohikanen

België is één van de uitzonderingen in Europa. Er zijn immers nog maar weinig landen die het rijbewijs met punten nog niet in het leven geroepen hebben. En tegelijkertijd is ons land één van de slechte leerlingen op het vlak van wegdoden, met een sterftecijfer van 56 doden per miljoen inwoners in 2019, tegen 51 als Europees gemiddelde.

Een “alternatief voorstel”

De PS en MR hebben daarentegen wel samen een tegenvoorstel neergelegd om te strijden tegen wie zich blijft misdragen in het verkeer. Een “alternatief voorstel” dat de nadruk legt op het identificeren van recidivisten, het aantal controles op de weg op wil drijven, inzetten op sensibilisering en het accent leggen op alternatieve straffen en hardere sancties bij zware ongevallen.

Voor de twee Franstalige partijen bevat het huidige voorstel teveel lacunes: het is geen goede manier om te vechten tegen recidivisme, het is niet efficiënt in de strijd om het aantal doden op de weg te doen dalen, en het voorbeeld uit Frankrijk zou aantonen dat het systeem gestraft chauffeurs niet belet om te rijden zonder rijbewijs. Voor een aantal mensen zou “zonder voertuig zitten de sociale doodsteek betekenen”. Over het algemeen hield het voorstel dus geen rekening met de realiteit van mensen waarvoor de auto onmisbaar is in het dagelijks leven, voor privaten en professionele verplaatsingen, vooral buiten de stad.

Hoe moet het nu verder? Het voorstel rond het rijbewijs met punten geniet nog steeds de steun van de Vlaamse partijen en van Ecolo. Vijf op de zeven Vivaldi-partijen dus. En het zal binnenkort ongetwijfeld voor nieuwe discussies zorgen.


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Pierre-Benoît Sepulchre.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Deze Jaguar E-Type is verkocht voor 1,06 miljoen euro!

Deze Jaguar E-Type is verkocht voor 1,06 miljoen euro!

Deze Jaguar is niets minder dan de duurste E-Type ooit geworden! En als we zijn geschiedenis bekijken, snappen we waarom...

Welke Ford Mustang Mach-E moet je kiezen?

Welke Ford Mustang Mach-E moet je kiezen?

Voor een elektrische wagen moet je andere keuzes maken dan voor een auto met verbrandingsmotor: batterijcapaciteit, aantal motoren en/of vermogen, type boordlader, enzovoort. Hoe moet je dan kiezen? Laten we eens oefenen met het gamma van de Ford Mustang Mach-E.

Volvo stopt met diesel!

Volvo stopt met diesel!

De allerlaatste Volvo op diesel zal begin 2024 worden geproduceerd. Daarna stopt de Zweedse constructeur volledig met dit type brandstof.

Dit is de Belgische prijs van de Polestar 2 (2024)

Dit is de Belgische prijs van de Polestar 2 (2024)

Polestar heeft niet enkel het design en het rijbereik verbeterd van de Polestar 2 voor modeljaar 2024, maar ook de prijzen zijn (iets) lager in België. Hier het overzicht.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.000
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km