Slimme veiligheidsgordel van ZF zorgt voor minder letsels

De gordel is geconnecteerden optimaliseert de positie van de inzittende vóór de botsing.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 07 september 2023
  • Veiligheid

De Duitse toeleverancier ZF staat vooral bekend om zijn transmissies en chassissystemen, maar minder voor de technologieën die het bedrijf ontwikkelt om autopassagiers te beschermen. Toch heeft het in dit genre net een nieuw soort revolutionaire veiligheidsgordel onthuld tijdens het autosalon van München. Uitgaande van het principe dat de bescherming van inzittenden begint met een correcte zitpositie en een goed afgestelde veiligheidsgordel, heeft ZF een geconnecteerd systeem ontwikkeld dat verschillende sensoren en een elektromechanisch oprolmechaniscme voor de veiligheidsgordel combineert.

Concreet betekent dit dat zodra de veiligheidsgordel is vastgeklikt, het systeem van ZF begint met de speling in de gordel te verminderen door hem precies aan te spannen zodat hij perfect aansluit op de inzittende. Als de sensoren van de auto een kritieke situatie detecteren die zou kunnen leiden tot een plotseling remmanoeuvre of tot een botsing, gebruikt hetzelfde systeem de resterende tijd om de bescherming van de inzittende te versterken. Daarvoor maakt het niet enkel gebruik van de sensoren van de auto, maar ook van een verbinding met de automatische noodremhulp. Het systeem zet de inzittende in de correcte positie en houdt die vast tijdens het remmanoeuvre. Bij een ongeval wordt de gordelspanning geoptimaliseerd voordat de airbag wordt geactiveerd. Dit verbetert het samenspel tussen beide systemen, waardoor ze nog effectiever werken.

Een trillende gordel!

Maar dat is nog niet alles. Deze technologie van ZF kan ook worden gebruikt om inzittenden te waarschuwen of om informatie door te geven via trillingen in de gordel. Dit kan bijvoorbeeld helpen wanneer de wagen detecteert dat de bestuurder in slaap dreigt te vallen of als het tijd is om pauze te nemen. Het gordelsysteem kan dus worden verbonden met de interface van de wagen om de aandacht van de bestuurder te trekken indien nodig. ZF geeft nog mee dat het systeem compatibel is met de meeste wagens, aangezien er geen fundamentele wijzigingen nodig zijn in het ontwerp van de autozetel.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: ZF Friedrichshafen.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke uitvoering, motorisatie en opties moet je kiezen op de Renault Austral in 2024? Het maakt uiteindelijk weinig uit, we leggen uit waarom.

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km