5 dingen die je nog niet wist over autorijden in Japan

Japan is een van die zeldzame landen waar het openbaar vervoer zo goed is dat een auto huren er volstrekt overbodig lijkt. Bovendien moet je heel wat procedures doorlopen om er te mogen rijden. Maar wie doorbijt, ontdekt enkele verrassende details.

  • Piette François
  • 30 oktober 2017

1. Een internationaal rijbewijs is niet voldoende

Voor je achter het stuur kruipt, moet je je rijbewijs laten vertalen als je in een van de volgende landen woont: Frankrijk, Zwitserland, België, Monaco, Duitsland, Slovenië en Taiwan. De vertaling kan je vanop afstand laten doen of via een bureau ter plekke. De vertaling mag niet naar het buitenland worden opgestuurd, maar moet dus naar je hotel worden gestuurd. Afhankelijk van waar je vandaan komt, moet je misschien nog enkele vaardigheidstests en tests over de Japanse wegcode afleggen.

2. Ze rijden er links

Het belangrijkste om te weten: in Japan rijden ze links. Toch is er nog een verschil met Groot-Brittannië: Japan gebruikt kilometers, geen mijlen. 95% van de huurauto’s heeft een automaat, handig wanneer je als beginner niet met je linkerhand wilt schakelen. Manuele versnellingsbakken zijn trouwens meestal voor sportwagens en bedrijfswagens.

3. Bedanken met je mistlichten

Hoe vreemd ook: enkele keren met je mistlichten knipperen betekent “bedankt!” aan een andere weggebruiker. Een bijna unieke gewoonte in een land waar hoffelijkheid nog de regel is. Japanners zijn heel geduldig en vriendelijk achter het stuur. Verkeersagressie bestaat er bijna niet.

4. Stop aan alle overwegen

De trein is wellicht het meest gebruikte en efficiënte vervoersmiddel in Japan. Er zijn dus heel wat spoorwegen en logischerwijs ook overwegen. Je hebt dus geduld nodig, want volgens de wegcode moet je aan elke overweg stoppen.

5. Japanners zijn extreem voorzichtig

In tegenstelling tot bij ons verloopt het verkeer vlot maar traag door de extreme voorzichtigheid van de chauffeurs. Hun geduld aan de talloze kruispunten en verkeerslichten is lovenswaardig. Een snelheidsovertreding wordt er dus niet zo streng bestraft als bij ons en politieagenten treden steeds hoffelijk en professioneel op.

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François
Foto's ©: François Piette.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Win een plaats als co-piloot in een Porsche GT3 of GT4!

Win een plaats als co-piloot in een Porsche GT3 of GT4!

Ben jij er klaar voor om de sensatie van je leven te ervaren? Vroom heeft 5 felbegeerde plaatsen veiliggesteld, zodat jij de co-piloot kan worden van een Porsche GT3 of GT4 tijdens de Porsche Club Francorchamps Days op 8 of 9 april. Wees er snel bij voordat deze unieke kans aan je voorbij gaat!

Mitsubishi XRT Concept: de toekomstige L200?

Mitsubishi XRT Concept: de toekomstige L200?

Deze Mitsubishi XRT Concept is de voorbode van de volgende L200. Hij komt op de markt in Thailand en vervolgens in de rest van Azië en Oceanië, maar zal hij tot Europa geraken?

Reportage: QUQUQ, een campervan in pakketvorm!

Reportage: QUQUQ, een campervan in pakketvorm!

In plaats van een ‘echte’ camper te moeten kopen, kan je ook tijdelijk de nodige accessoires in een op maat gemaakte module voor je auto aanschaffen. Zoals met de QUQUQ Busbox-4, speciaal gemaakt voor de meest lifestylegeoriënteerde EV van het moment: de VW ID. Buzz!

Polestar 2 BST Edition 230: exclusief bisnummer

Polestar 2 BST Edition 230: exclusief bisnummer

Polestar brengt opnieuw een gelimiteerde BST Edition-sportversie uit van zijn elektrische berline Polestar 2, die onlangs een facelift kreeg.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.999
2018
24.489 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.181
2021
1.500 km