5 dingen die je nog niet wist over autorijden in Japan

Japan is een van die zeldzame landen waar het openbaar vervoer zo goed is dat een auto huren er volstrekt overbodig lijkt. Bovendien moet je heel wat procedures doorlopen om er te mogen rijden. Maar wie doorbijt, ontdekt enkele verrassende details.

  • Piette François
  • 30 oktober 2017
  • 1.171 weergaven

1. Een internationaal rijbewijs is niet voldoende

Voor je achter het stuur kruipt, moet je je rijbewijs laten vertalen als je in een van de volgende landen woont: Frankrijk, Zwitserland, België, Monaco, Duitsland, Slovenië en Taiwan. De vertaling kan je vanop afstand laten doen of via een bureau ter plekke. De vertaling mag niet naar het buitenland worden opgestuurd, maar moet dus naar je hotel worden gestuurd. Afhankelijk van waar je vandaan komt, moet je misschien nog enkele vaardigheidstests en tests over de Japanse wegcode afleggen.

2. Ze rijden er links

Het belangrijkste om te weten: in Japan rijden ze links. Toch is er nog een verschil met Groot-Brittannië: Japan gebruikt kilometers, geen mijlen. 95% van de huurauto’s heeft een automaat, handig wanneer je als beginner niet met je linkerhand wilt schakelen. Manuele versnellingsbakken zijn trouwens meestal voor sportwagens en bedrijfswagens.

3. Bedanken met je mistlichten

Hoe vreemd ook: enkele keren met je mistlichten knipperen betekent “bedankt!” aan een andere weggebruiker. Een bijna unieke gewoonte in een land waar hoffelijkheid nog de regel is. Japanners zijn heel geduldig en vriendelijk achter het stuur. Verkeersagressie bestaat er bijna niet.

4. Stop aan alle overwegen

De trein is wellicht het meest gebruikte en efficiënte vervoersmiddel in Japan. Er zijn dus heel wat spoorwegen en logischerwijs ook overwegen. Je hebt dus geduld nodig, want volgens de wegcode moet je aan elke overweg stoppen.

5. Japanners zijn extreem voorzichtig

In tegenstelling tot bij ons verloopt het verkeer vlot maar traag door de extreme voorzichtigheid van de chauffeurs. Hun geduld aan de talloze kruispunten en verkeerslichten is lovenswaardig. Een snelheidsovertreding wordt er dus niet zo streng bestraft als bij ons en politieagenten treden steeds hoffelijk en professioneel op.

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François
Foto's ©: François Piette.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Video: een Subaru met 862 pk voor een waanzinnige Gymkhana!

Video: een Subaru met 862 pk voor een waanzinnige Gymkhana!

Voor de tweede keer is het niet Ken Block, maar wel Travis Pastrana die uit de bol gaat tijdens deze Gymkhana!

Volkswagen werkt aan MEB+ met meer dan 700 km rijbereik

Volkswagen werkt aan MEB+ met meer dan 700 km rijbereik

De evolutie van het elektrische platform van de groep moet verder ook meer technologie en een hogere laadcapaciteit brengen, en leiden tot 10 nieuwe modellen tegen 2026.

De Mazda MX-5 rijdt al op duurzame brandstof!

De Mazda MX-5 rijdt al op duurzame brandstof!

Een exemplaar dat volledig standaard is, maar getankt met SUSTAIN 100 Percent, doorkruiste Engeland en deed daarbij 4 circuits aan. En het resultaat is veelbelovend!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Automaat

€ 43.985
2020
29.840 km

Benzine, Automaat

€ 37.990
2021
21.250 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km