Bugatti Mistral is bijna klaar voor levering

De laatste Bugatti met de legendarische W16-motor maakt zich klaar om geleverd te worden aan zijn zeer fortuinlijke klanten. Een Mistral waar heel wat werk in is gekropen, want het is niet zomaar een Chiron met open dak...

  • Möller  Yeelen Möller Yeelen
  • 25 januari 2024
  • Lancering

De Mistral is een echte zwanenzang voor Bugatti. Het model, vernoemd naar de krachtige wind die vooral in de Rhônevallei blaast, is het laatste model van het merk alvorens er een nieuw tijdperk aanbreekt onder de hoede van Rimac, dat ook elektrificatie zal toepassen op de ultraluxueuze hypercars van Bugatti. Dat betekent ook het einde van de intussen legendarische W16, de motor die het merk nieuw leven inblies en de Veyron in staat stelde de grens van 400 km/u te doorbreken. Nu, bijna 20 jaar later, haalt deze 8-liter maximaal 1.600 pk, genoeg om ook deze roadster naar snelheden ver boven de 400 km/u te brengen.



Nieuwe monocoque

Een begrensde top van 420 km/u, om precies te zijn, en dat was een uitdaging op zich. De Chiron, die als basis dient voor alle moderne creaties van Bugatti, was namelijk nooit bedoeld om als roadster door het leven te gaan. Om hetzelfde comfort en verfijning te kunnen bieden zonder dak, moest de monocoque worden hertekend, wat een ronder silhouet oplevert. Ook hebben de ingenieurs van Bugatti volop ingezet op het gebruik van lichtgewicht materialen om de koetswerkstijfheid en veiligheid op peil te houden.

Een concreet voorbeeld van dit werk is het volledig nieuwe inlaatsysteem van de Mistral, met luchthappers achter de hoofdsteunen. Die zorgen niet enkel voor extra beleving dankzij het aanzuiggeluid vlakbij de oren van de inzittenden, maar zijn ook sterk genoeg om het hele gewicht van de auto te dragen in het geval van een koprol. Die nieuwe geluidsbeleving vereiste ook weer een speciaal ontwikkeld audiosysteem dat de windgeluiden kan overstemmen, ook op hoge snelheden.

5 miljoen euro

Je merkt het dus wel: Bugatti heeft heel wat werk gestoken in de ontwikkeling van de Mistral, en dat laat het merk graag zien met prachtige beelden die ons alvast doen wegdromen van het mooie leven dat je ongetwijfeld kan beleven achter het stuur van deze hyperroadster. Maar helaas moeten we weer met onze voetjes aan de grond komen: elk van de 99 exemplaren van de Mistral is al lang en breed uitverkocht voor... 5 miljoen euro per stuk. Laten we hopen dat de gelukkige eigenaars ook af en toe gebruik maken van alle liefde die Bugatti in het model heeft gestoken.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Möller  Yeelen
Over de auteur: Möller Yeelen Yeelen is al autogek van toen de rode auto’s nog altijd wonnen in de Formule 1, sinds 2018 heeft hij er ook zijn werk van gemaakt. Moest hij kunnen, zou hij een loods vullen met een eclectische collectie van schattige stadswagens tot iconische supercars, maar voorlopig kan hij die droom enkel waarmaken in Gran Turismo...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km