Daling van de inschrijvingen: ook de tweedehandsmarkt getroffen

Het aantal inschrijvingen van nieuwe auto’s in België blijft dalen. Het zit nu terug op het niveau van de jaren 1985-1986! Maar de nieuwe auto’s nemen nu ook de tweedehandsmodellen mee in hun val...

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 05 november 2021
  • Sector
  • 5.259 weergaven

In de maand oktober werd de dalende trend van het aantal inschrijvingen van nieuwe auto’s op onze markt bevestigd: -34,7% in vergelijking met 2020, en zelfs -40,7% in vergelijking met 2019!

Terug naar 1985…

Op basis van deze cijfers schat Traxio dat “het er aan dit ritme op lijkt dat het aantal voertuigen dat op de markt gebracht wordt in 2021 met 10% zal dalen. Terwijl we wachten op de volledige cijfers, moeten we teruggaan tot 1985-1986 om zo weinig nieuwe auto’s op de markt te zien komen.”

De belangrijkste reden van deze daling blijft het gekende tekort aan halfgeleiders en elektronische chips. Maar ook de onzekerheid rond de autofiscaliteit en het toekomstige verbod op verbrandingsmotoren zorgt voor verwarring bij consumenten, betreurt Traxio. 

Automatische daling…

Gevolg: de markt voor tweedehandsauto’s wordt ook getroffen. “Wanneer het aantal inschrijvingen van nieuwe auto’s daalt, gaat ook het aantal tweedehandsvoertuigen dat op de markt komt er automatisch op achteruit,” benadrukt Traxio. 

Tijdens de maand oktober daalde het aantal inschrijvingen van tweedehandsauto’s zo met 14,3% in vergelijking met 2020 en 12,4% ten opzichte van 2019. Voor de eerste zes maanden van dit jaar toont het totale aantal inschrijvingen van tweedehandswagens echter nog altijd een stijging in vergelijking met vorig jaar (+7,9% in vergelijking met 2020).

Volkswagen op kop

Op de tweedehandsmarkt winnen de benzinemodellen aan populariteit (51,9%), ten nadele van de dieselmodellen (43,9%). De alternatieve aandrijvingsvormen blijven op dit moment nog een kanttekening op de tweedehandsmarkt, waar de gemiddelde leeftijd rond de 7 jaar en 2 maanden schommelt. 

In België vormen Volkswagen, BMW, Opel, Mercedes en Peugeot tenslotte de top 5 van meest verkochte tweedehandswagens.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:


Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Skoda Afriq, een Kamiq op steroïden!

Skoda Afriq, een Kamiq op steroïden!

Dit is de 8ste concept car die ontworpen werd door leerlingen van de school van het Tsjechische merk, en hun eerste rallywagen! Hij is meteen serieus en bevat ook nog een kleine verrassing…

Scoop: Pagani C10, daar is de hypercar met V12!

Scoop: Pagani C10, daar is de hypercar met V12!

Het nieuwe snelheidskanon van Pagani is betrapt door onze spionnen.

Deze auto verandert van kleur door middel van gedachten

Deze auto verandert van kleur door middel van gedachten

Een futuristisch concept dat ontwikkeld werd door de ingenieurs van BMW en Brainboost.

Video: de Mercedes EQG doet een ‘tank turn’

Video: de Mercedes EQG doet een ‘tank turn’

In de aanloop naar de lancering van zijn elektrische ‘G’ pakt Mercedes al uit met één van de indrukwekkende kunstjes van zijn ‘tank’.

Aanbevolen tests voor jou

3,2 /5 Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Lijken blitse elektrische SUV’s je wat te veel van het goede en te duur? Met deze eerste ‘rationele en betaalbare’ elektrische break zou MG je dan wel eens kunnen verleiden!

Test: Fiat Tipo & 500X hybride, zijn ze echt de moeite waard?

Test: Fiat Tipo & 500X hybride, zijn ze echt de moeite waard?

De twee meest familiale auto’s van de Italiaanse autobouwer krijgen een hybride aandrijving. Blijkt dat we die motorisatie nog niet zo lang geleden al konden ontdekken! Maar biedt hij echt een voordeel onder de motorkap van de Tipo en de 500X?

Audi Q4 e-tron vs Tesla Model Y: andere wapens, maar een spannende strijd!

Audi Q4 e-tron vs Tesla Model Y: andere wapens, maar een spannende strijd!

De Duitser strijdt niet met dezelfde wapens als de gezins-SUV van de Amerikaanse elektro-specialist. Maar mag hij toch hopen op een overwinning?

3,5 /5 Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

De compacte Italiaanse SUV is er eindelijk! Liefhebbers van rijplezier zullen blij zijn, maar misschien gaat dat ten koste van het comfort en de praktische aspecten? Tenzij de situatie net helemaal omgekeerd is...

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Tesla Superchargers beschikbaar voor iedereen, ook in België!

Tesla Superchargers beschikbaar voor iedereen, ook in België!

België, Oostenrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden openen ook een aantal van hun Superchargers voor alle elektrische voertuigen!

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

Het voordeel bij Tesla is dat de modellen maar weinig veranderd zijn in de loop der jaren en dus niet verouderd lijken. En natuurlijk is er de toegang tot het Supercharger-netwerk! Jammer genoeg betekent dat ook dat ze eerder aan de prijs blijven...

Zoveel kost de Volkswagen ID.Buzz

Zoveel kost de Volkswagen ID.Buzz

Het is ondertussen twee maanden geleden dat Volkswagen het doek haalde van de elektrische reïncarnatie van zijn legendarische bus. En we kennen eindelijk de prijzen!

Te koop: een Renault Fuego die eigendom was van de familie Ceaușescu

Te koop: een Renault Fuego die eigendom was van de familie Ceaușescu

De startprijs voor deze auto uit de jaren ‘80: € 500!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Benzine, Manueel

€ 19.571

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 21.999
2018
54.490 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Diesel, Manueel

€ 13.050
2016
113.244 km

Benzine, Automaat

€ 17.790
2017
10.571 km