Lotus Emeya: we hebben hem ontdekt!

Lotus bracht de Emeya als Belgische première mee naar de Zoute Grand Prix en nodigde ons uit om zijn elektrische hyper-GT in het echt te ontdekken. Laten we zien wat hem zo speciaal maakt.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 13 oktober 2023
  • Divers

Voor het tweede opeenvolgende jaar was Lotus aanwezig in de Prado-tent op de Zoute Grand Prix, deze keer met de nieuwe Emeya, die naast de SUV Eletre werd voorgesteld. En het is duidelijk dat beide modellen sterk op elkaar lijken. De berline heeft wel zijn eigen specifieke kenmerken. Zo is er de dubbele lichtsignatuur vooraan, of de imposante dubbele achterspoiler die elektronisch uitklapt.



Ruime en luxueuze cocon

De twee nieuwste modellen van Lotus lijken langs de buitenkant op elkaar, en dat is nog meer het geval wanneer je aan boord kruipt van de Emeya. In- en uitstappen verloopt trouwens via elektrisch openende voor- en achterdeuren. We zien hetzelfde dashboard, stuurwiel, dezelfde displays en hetzelfde KEF-geluidssysteem als in de Eletre. De Emeya onderscheidt zich enkel met zijn nog grotere head-up display van maar liefst 55 inch! En of je nu voor- of achteraan zit, is er overal voldoende plaats, met ook nog een ruime koffer die toegankelijk is via een grote achterklep. Zijn exacte capaciteit kennen we helaas nog niet.

Tot 675 kW (905 pk) en 0-100 km/u in 2,78 seconden!

De Emeya en Eletre delen meer dan enkel hun look, want de berline geniet van dezelfde elektrische aandrijflijnen als de SUV. De twee elektromotoren ontwikkelen tot 675 kW (905 pk) en 985 Nm koppel! Daarmee wordt de Emeya van 0 tot 100 km/u gekatapulteerd in amper 2,78 seconden, met een topsnelheid van 256 km/u. De stroomvoorziening komt echter van een iets kleinere batterij van 102 kWh. Lotus verzekert ons dat de Emeya een “vergelijkbare actieradius als de Eletre” krijgt, wat neerkomt op 500 tot 600 km per laadbeurt. Is de batterij plat, dan kan de Emeya ook rekenen op een maximaal snellaadvermogen van 350 kW om in amper 18 minuten weer aan 80% laadniveau te zitten.



‘Loop 2024’

Meer konden we helaas nog niet te weten komen over het nieuwste model van Lotus. Het is nog even wachten op de rest van de technische details, en hetzelfde geldt voor de prijzen van alle verschillende varianten van de Emeya. Informatie die echter niet lang meer op zich zou moeten laten wachten, want het model komt “in de loop van 2024” in het gamma van Lotus. En gezien het dynamische rijgedrag van de SUV Eletre, kijken we al uit naar een dynamische kennismaking met zijn lagere broertje, die nog sportiever zou moeten zijn! 

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een elektrische wagen? Kies uit meer dan 45.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste EV-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.
Foto's ©: Sébastien Vanhouche.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Bugatti: eerste blik op nieuwe hypercar met V16!

Bugatti: eerste blik op nieuwe hypercar met V16!

De opvolger van de Chiron is voor het eerst te zien onder een bijzonder kleurrijke laag camouflage.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km