Nokia kan Mercedes een verkoopverbod opleggen

De Finse gsm-bouwer beschuldigt Daimler van intellectuele diefstal en kan de verkoop van Mercedes-modellen laten verbieden. Daimler gaat in beroep.
  • Troubleyn  Bert Troubleyn Bert
  • 20 augustus 2020
  • Sector

De rechtbank van Mannheim in Duitsland gaf het Finse Nokia gelijk in een geschil rond patenten voor mobiele technologie, zo lezen we bij Automotive News Europe. Daimler zou in principe licentierechten moeten betalen aan Nokia omdat het in zijn voertuigen connectiviteitstechnologie gebruikt die sterk afhangt van uitvindingen van het Finse bedrijf.

Als Nokia tot het uiterste wil gaan, kan het Daimler gerechtelijk laten dwingen om te stoppen met auto’s te verkopen. Het moet dan wel een waarborg van 7 miljard euro ophoesten, waardoor de Duitsers er vrij zeker van zijn dat de technologiereus het spel niet zo hard zal spelen. Daimler gaat nog verder en zegt “Wij begrijpen het verdict van de rechtbank van Mannheim niet en gaan in beroep”.

Nokia wil dat Daimler in de toekomst een vergoeding betaalt voor elke auto die met zijn technologie wordt uitgerust, maar de Duitsers vinden dat te duur. Zij zouden liever één licentieovereenkomst kopen aan een vaste prijs. Ze staan daar trouwens niet alleen in, want ook Continental heeft de Europese Commissie al gevraagd dat het Nokia zou dwingen om zijn strategie te herzien. Nokia antwoordt dat BMW en de Volkswagen-groep zijn licentiemodel wel zonder morren hebben aanvaard en ziet het probleem niet.

Meer lezen over:

Troubleyn  Bert
Over de auteur: Troubleyn Bert Bert Troubleyn kreeg de liefde voor de auto door zijn moeder ingelepeld. Hij is vooral geboeid door technologische innovatie en door de feiten achter de hypes.
Dat uit zich in een garage waar een hedendaagse elektrische auto broederlijk naast een BMW 8-Reeks uit 1992 staat.
Source ©: Automotive News Europe.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km