Oplaadstations in stoepranden: dé mirakeloplossing in steden?

Deze uitvinding van het Duitse Rheinmetall zou kunnen helpen om genoeg laadinfrastructuur te voorzien in gebieden waar mensen niet over een eigen parkeerplek beschikken.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 08 november 2022
  • Elektrisch

In 2035 is het zover, dan stopt in Europa de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor. Ook daarna blijven er ongetwijfeld nog lang veel benzines en diesels in omloop, maar er zullen voor die datum ook al heel wat mensen overschakelen naar een elektrische auto’s. Vanaf 2026 zijn bedrijfsauto’s met een verbrandingsmotor bijvoorbeeld al niet meer aftrekbaar, wat de overgang zal bespoedigen. Maar waar moeten al die auto’s opgeladen worden, vooral in steden waar mensen niet noodzakelijk een eigen parkeerplaats hebben?

Schaalbaar systeem 

Het Duitse Rheinmetall brak zich het hoofd over die vraag en bedacht een oplossing waarmee steden hun straten kunnen elektrificeren. De laadoplossing zit ingewerkt in een stoeprandsteen, vlak tegen de weg. Daardoor liggen er geen kabels op het trottoir, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Wordt er niet geladen, dan is er ook geen hinder van laadpalen die plaats innemen en die dus ook niet beschadigd kunnen worden door parkerende auto’s. Bovendien kunnen, wanneer de parkeerplek vlak voor het oplaadpunt in de stoeprand bezet wordt door een auto met verbrandingsmotor, waarschijnlijk ook de elektrische auto’s inpluggen die links of rechts van die plek parkeren.

De ‘laadstoeprand’ van Rheinmetall kan een AC laadvermogen bieden tot 22 kW en geïntegreerd worden in bestaande laadplatformen via een ‘open charge point protocol’. Straten moeten ook niet meteen volledig vol gelegd worden met laadstoepranden. Het bedrijf voorziet immers een schaalbaar systeem, waarbij op een later moment extra laders toegevoegd kunnen worden. Daarmee kan bovendien meteen van bij het heraanleggen van wegen rekening gehouden worden, want er zijn ook lege ‘dummy curbs’ waarin achteraf een lader voorzien kan worden.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Rheinmetall.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Nissan Concept 20-23: toekomstige elektrische Micra?

Nissan Concept 20-23: toekomstige elektrische Micra?

Onder deze conceptcar op hoogspanning zitten waarschijnlijk enkele details verstopt van de toekomstige Nissan Micra...

Porsche Cayenne: een derde plug-inhybride

Porsche Cayenne: een derde plug-inhybride

De Porsche Cayenne krijgt een derde plug-inhybride motorisatie met 382 kW (519 pk), 750 Nm en 90 km aan elektrisch rijbereik.

Interview: Bénédicte Le Nindre, de 'klankvrouw' van de Renault-groep

Interview: Bénédicte Le Nindre, de 'klankvrouw' van de Renault-groep

We gingen het gesprek aan met de geluidsingenieur op de IAA Mobility 2023.

Mercedes-AMG GLC nu ook als Coupé

Mercedes-AMG GLC nu ook als Coupé

Na de GLC is het aan zijn coupéversie om te genieten van de 421 pk en 500 Nm sterke AMG 43-versie, of van de 680 pk en 1.020 Nm van de beresterke 63 S.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 56.000
2021
1.500 km