Oplaadstations in stoepranden: dé mirakeloplossing in steden?

Deze uitvinding van het Duitse Rheinmetall zou kunnen helpen om genoeg laadinfrastructuur te voorzien in gebieden waar mensen niet over een eigen parkeerplek beschikken.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 08 november 2022
  • Elektrisch

In 2035 is het zover, dan stopt in Europa de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor. Ook daarna blijven er ongetwijfeld nog lang veel benzines en diesels in omloop, maar er zullen voor die datum ook al heel wat mensen overschakelen naar een elektrische auto’s. Vanaf 2026 zijn bedrijfsauto’s met een verbrandingsmotor bijvoorbeeld al niet meer aftrekbaar, wat de overgang zal bespoedigen. Maar waar moeten al die auto’s opgeladen worden, vooral in steden waar mensen niet noodzakelijk een eigen parkeerplaats hebben?

Schaalbaar systeem 

Het Duitse Rheinmetall brak zich het hoofd over die vraag en bedacht een oplossing waarmee steden hun straten kunnen elektrificeren. De laadoplossing zit ingewerkt in een stoeprandsteen, vlak tegen de weg. Daardoor liggen er geen kabels op het trottoir, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Wordt er niet geladen, dan is er ook geen hinder van laadpalen die plaats innemen en die dus ook niet beschadigd kunnen worden door parkerende auto’s. Bovendien kunnen, wanneer de parkeerplek vlak voor het oplaadpunt in de stoeprand bezet wordt door een auto met verbrandingsmotor, waarschijnlijk ook de elektrische auto’s inpluggen die links of rechts van die plek parkeren.

De ‘laadstoeprand’ van Rheinmetall kan een AC laadvermogen bieden tot 22 kW en geïntegreerd worden in bestaande laadplatformen via een ‘open charge point protocol’. Straten moeten ook niet meteen volledig vol gelegd worden met laadstoepranden. Het bedrijf voorziet immers een schaalbaar systeem, waarbij op een later moment extra laders toegevoegd kunnen worden. Daarmee kan bovendien meteen van bij het heraanleggen van wegen rekening gehouden worden, want er zijn ook lege ‘dummy curbs’ waarin achteraf een lader voorzien kan worden.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Rheinmetall.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km