Renault 5 E-Tech: eerste kennismaking met de elektrische stadsauto

Op het autosalon van Genève konden we de nieuwe Renault 5 E-Tech Electric ontdekken en zelfs plaatsnemen aan boord. Laten we het model samen eens overlopen.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 11 maart 2024
  • Divers

De Renault 5 E-Tech was de onbetwiste ster van het afgelopen autosalon van Genève, met een geweldige neo-retrolook die unaniem werd geprezen op de Zwitserse beurs. Het Franse merk is er dan ook in geslaagd om de conceptcar vrijwel ongewijzigd in productie te nemen! En dat geldt zowel voor de buitenkant als voor zijn binnenkant, die niemand onberoerd heeft gelaten.



Net zo verleidelijk aan boord

Eenmaal plaatsgenomen aan boord, waar we naast de schermen die allebei tot 10 inch meten en de uitstekende zitpositie ook het aandacht voor detail in het dashboard en de dakbekleding met reliëf konden waarderen. De zetels doen meteen denken aan de sportstoelen van de R5 Turbo uit de jaren ’80, en dan hebben we het nog niet over de fameuze stokbroodhouder gehad! Allemaal details die een glimlach op je gezicht toveren aan boord van de nieuwe Renault 5 E-Tech. Op het vlak van ruimte zijn de meningen echter minder positief.



Eerder voor dagelijks gebruik dan voor vrije tijd

Hoewel je vooraan goed zit, is het een krappere bedoening op de achterbank. Het stadswagentje heeft dan ook een wielbasis van slechts 2,54 m. In de praktijk zal het onderhandelen zijn met de personen vooraan om met 4 of 5 volwassenen te kunnen reizen zonder dat je achterin te veel met je knieën tegen de voorzetels moet zitten. Maar om de kinderen naar school te brengen of iemand enkele kilometers verder af te zetten, zal de beschikbare ruimte geen enkel probleem vormen. Het nadeel van de elektrische architectuur is wel dat er achteraan geen plaats is voor je voeten als de voorzetels op hun laagste stand staan. Hetzelfde geldt voor de koffer, die met een inhoud van 326 liter niet echt groot, maar ook niet te klein is. Opnieuw een beetje nipt om op vakantie te gaan, maar voldoende voor dagelijks gebruik.



300 of 400 km autonomie

Gezien de motorisaties die Renault aanbiedt, lijkt het duidelijk dat de elektrische R5 niet gemaakt is om de kilometers af te malen, hoewel sommige versies dat wel zouden moeten kunnen. Als instapper heeft de Franse hatchback een batterij van 40 kWh en een motor op de vooras van 70 kW (95 pk) en 215 Nm, waarmee hij 300 km autonomie zou moeten halen. Dezelfde batterij kan gekoppeld worden aan een motor van 90 kW (120 pk) en 225 Nm om zijn 1,35 ton over dezelfde afstand te kunnen voortbewegen, maar dan iets sneller. 

Tenslotte is er nog een motor van 110 kW (150 pk) en 245 Nm met een batterij van 52 kWh, waarmee de 1,45 ton zware stadswagen in 8 seconden naar 100 km/u sprint, een topsnelheid haalt van 150 km/u en een actieradius heeft tot 400 km. Met een platte batterij duurt het in alle gevallen minstens 30 minuten om van 15 tot 80% bij te laden aan een snellader.

Minder dan 25.000 euro en besparingen in zicht

De exacte prijs van al deze versies van de Renault 5 E-Tech is nog niet bekend. De enige zekerheid die we hebben, is dat de instapversie een vanafprijs krijgt van minder dan 25.000 euro! Maar het zou nog goedkoper kunnen, of het autootje zou je toch op termijn nog wat geld moeten kunnen besparen. De elektrische R5 krijgt namelijk V2L-, V2G- en V2H-technologie. Je kan hem dus inzetten als thuisbatterij om de energie die hij overdag opslaat, liefst van zonnepanelen, ’s avonds weer te gebruiken. Dat is niet enkel economisch, maar ook ecologisch! 



Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Renault? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Renault-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.
Foto's ©: Sébastien Vanhouche.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km