Rimac ‘Project 3’: autonome robotaxi komt in 2026

De Kroatische EV-specialist Rimac heeft grotere plannen dan alleen maar hypercars verkopen voor miljoenen euro’s per stuk. Met ‘Project 3’ waagt het zich ook aan een zelfrijdende taxi voor in stadscentra.

  • Möller  Yeelen Möller Yeelen
  • 03 januari 2024
  • Toekomst

Het nieuws komt van Autocar, dat CEO Mate Rimac aan de lijn heeft gehad over de toekomstplannen van zijn bedrijf. Want die gaan verder dan alleen elektrische hypercars bouwen onder de eigen merknaam en het beheer van prestigemerk Bugatti, samen met de Volkswagen-groep. Rimac wil namelijk ook de toekomst van stedelijke mobiliteit aanbieden in de vorm van zelfrijdende robotaxi’s, een piste die voorlopig de werknaam ‘Project 3’ heeft gekregen.

Grote uitdaging

De details zijn echter nog schaars, maar dat is bewust: Mate Rimac wil geen grote beloftes maken om ze vervolgens niet te kunnen inlossen – en we weten dat de zelfrijdende auto meer inhoudt dan enkel een auto maken met veel sensoren. Tesla bijt er al jaren zijn tanden op stuk en belooft jaar na jaar dat zijn Full Self Driving nu echt klaar zal zijn voor het grote publiek, maar voorlopig blijft het een bètaversie voor een beperkt aantal gebruikers. Mercedes is de eerste die toegang heeft gekregen om autonomie tot op niveau 3 toe te passen op de openbare weg in Duitsland en de VS, maar enkel bij lage snelheden in de file op de snelweg.


De showroom van Rimac in Drogenbos, Brussel

 


Productie en pilootproject in Kroatië

Het plan van Rimac om zijn autonome taxi’s klaar te hebben tegen 2026 is dus zeker nog niet definitief. De eerste stap is het bouwen van een fabriek voor het model en testtrajecten opbouwen in samenspraak met een aantal steden in Europa en het Midden-Oosten, al zou moederland Kroatië de eer krijgen om als eerste een pilootproject te ontvangen in Zagreb. Het uiteindelijke doel is om tienduizenden exemplaren per jaar te bouwen en te exporteren vanuit Kroatië.

Eerste prototype in 2024

Toch moeten we geen twee jaar wachten om een eerste idee te krijgen over wat voor robotaxi we mogen verwachten. Rimac zou in het voorjaar van 2024 al een prototype van het model moeten voorstellen. Een auto die zeer atypisch belooft te zijn, aangezien er geen bestuurderspost nodig is in het uiteindelijke model. We verwachten een soort monovolume met een maximale binnenruimte en een zeer efficiënte elektrische aandrijflijn om de inzetbaarheid te maximaliseren en de kosten zo veel mogelijk te drukken. Hopelijk binnenkort de bevestiging...

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Möller  Yeelen
Over de auteur: Möller Yeelen Yeelen is al autogek van toen de rode auto’s nog altijd wonnen in de Formule 1, sinds 2018 heeft hij er ook zijn werk van gemaakt. Moest hij kunnen, zou hij een loods vullen met een eclectische collectie van schattige stadswagens tot iconische supercars, maar voorlopig kan hij die droom enkel waarmaken in Gran Turismo...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Bugatti: eerste blik op nieuwe hypercar met V16!

Bugatti: eerste blik op nieuwe hypercar met V16!

De opvolger van de Chiron is voor het eerst te zien onder een bijzonder kleurrijke laag camouflage.

Scoop: Audi A6 e-tron ook als S en RS?

Scoop: Audi A6 e-tron ook als S en RS?

Onze spionnen hebben prototypes van de Audi A6 e-tron gespot met brede wielkasten en grote remschijven en -klauwen, die doen vermoeden dat we ook elektrische S- en RS-versies krijgen.

Polestar 5 laadt op in 10 minuten!

Polestar 5 laadt op in 10 minuten!

Een prototype van de Polestar 5 heeft van 10 tot 80% kunnen opladen in slechts 10 minuten dankzij een constant laadvermogen van 310 kW en pieken van 370 kW!

Cupra Formentor en Leon nu nog pittiger!

Cupra Formentor en Leon nu nog pittiger!

Naast een nog agressievere look, krijgen de Cupra Formentor en Leon nieuwe motorisaties die krachtiger zijn en meer rijbereik halen.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km