Mercedes EQS en S-Klasse krijgen turquoise lichtjes voor de veiligheid

Neen, de politie krijgt geen dikke Mercedessen als patrouillewagens. De EQS en S-Klasse zijn namelijk de eerste modellen die autonoom mogen rijden in de VS, en om dat kenbaar te maken aan de buitenwereld krijgen ze speciale lichtjes ingebouwd.

  • Möller  Yeelen Möller Yeelen
  • 21 december 2023
  • Divers

In ons land is het nog even wachten op een wettelijk kader (en een minister van Mobiliteit die erachter staat...), maar Mercedes heeft met zijn Drive Pilot-systeem al de toestemming van verschillende landen om de EQS en S-Klasse autonoom te laten rijden op de snelweg. Duitsland ging als eerste overstag, met als voorwaarde dat het systeem enkel in de file op de snelweg gebruikt wordt. Niet veel later volgden de Verenigde Staten, of toch twee van die staten: Californië en Nevada. Ook daar gelden dezelfde voorwaarden, en binnenkort komt er nog een extra visueel herkenningsmiddel bij.

GSM’en achter het stuur mag met de lichtjes aan

De met Drive Pilot uitgeruste EQS en S-Klasse krijgen namelijk nieuwe, turquoise markeringslichten die oplichten wanneer het systeem wordt gebruikt. Zo wordt er aan de buitenwereld duidelijk gemaakt dat de auto de controle over het rijden heeft overgenomen. Andere automobilisten en vooral politiediensten kunnen dus zien dat het toegestaan is voor de chauffeur om zich met andere dingen bezig te houden, want dat mag gewoon met deze autonome rijhulp op niveau 3. En gebeurt er een ongeval, dan is het ook meteen duidelijk of Drive Pilot ingeschakeld was of niet. Omstandigheden waarin Mercedes trouwens de verantwoordelijkheid neemt, voorlopig een unicum op de markt.

Pas vanaf modeljaar 2026

Het is echter nog even wachten voor je deze turquoise lichtjes zal kunnen spotten in het echt. Hoewel de eerste met Drive Pilot uitgeruste EQS’en en S-Klasses al begin 2024 worden geleverd aan klanten in de VS, is het wachten op modeljaar 2026 (volgens de gekke Amerikaanse logica ergens in 2025) voor ze met deze markeringslichten worden uitgerust. De keuze voor turquoise is trouwens een logische: het is een kleur dat nog niet gebruikt wordt door verkeerslichten of hulpdiensten en kan dus niet voor verwarring zorgen, terwijl het psychologisch gezien ook zou ‘passen’ bij autonoom rijden. 

Het zou trouwens best kunnen dat, nu er een precedent is gezet en het onderzoek is uitgevoerd, andere landen deze markeringslichten ook zullen verplichten. Misschien dat je ze dan binnenkort al zal zien in Duitsland, en hopelijk ooit ook op de Belgische wegen.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Mercedes? Kies uit meer dan 45.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Mercedes-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Möller  Yeelen
Over de auteur: Möller Yeelen Yeelen is al autogek van toen de rode auto’s nog altijd wonnen in de Formule 1, sinds 2018 heeft hij er ook zijn werk van gemaakt. Moest hij kunnen, zou hij een loods vullen met een eclectische collectie van schattige stadswagens tot iconische supercars, maar voorlopig kan hij die droom enkel waarmaken in Gran Turismo...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km