Wordt de Skoda Fabia geschrapt door Euro 7?

Kleine auto's met een verbrandingsmotor lijken met uitsterven bedreigd... Na de Ford Fiesta, loopt nu de Skoda Fabia gevaar!

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 27 april 2023
  • Sector

Skoda heeft onlangs zijn toekomstbeeld bekend gemaakt. De Tsjechische constructeur kondigde daarbij de komst aan van 4 nieuwe elektrische modellen, naast een facelift voor de Enyaq en een volledig nieuw gamma met verbrandingsmotoren tegen 2026. Daarbij was er echter een opvallende afwezige, want het merk heeft geen woord gerept over de Fabia. Dat heeft een reden, want het kleinste model van Skoda zou kunnen verdwijnen na deze 4e generatie, net als sommige andere compacte stadswagens!

€5.000 extra

De schuld ligt bij de toekomstige Euro 7-norm en de drastische uitstootverminderingen die daarmee gepaard gaan. De verplichte uitstootbeperking zou een extra productiekost meebrengen, die dan weer de aanschafprijs zou doen stijgen met enkele duizenden euro's! Thomas Schäfer, CEO van Volkswagen, schat zelfs een meerprijs van €5.000 in. Een cijfer dat wel heel ver verwijderd ligt van de €304 die de Europese Commissie had ingeschat bij het aankondigen van de Euro 7-norm.

Te duur om interessant te zijn

Deze prijsexplosie zou de kleinste auto's zoals de Fabia onverkoopbaar maken, zoals Klaus Zellmer, CEO van Skoda, uitlegt: "Het probleem is dat als je zoveel geld in een auto steekt, hij moeilijk te verkopen wordt. Klanten blijven dus bij hun [oude en meer vervuilende] wagen, wat de zaken alleen maar erger maakt." Om te genieten van een nieuwe en milieuvriendelijke auto aan een lage prijs, moet je dus hopen dat de VW ID.2 en zijn afgeleiden binnen de VW-groep daadwerkelijk op de markt komen voor minder dan €25.000...

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Skoda? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Skoda-zoekertjes nu hier:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km