Top 5: auto’s met een ‘wispelturige’ achteras

Vandaag kan je min of meer stellen dat er geen onveilige auto’s meer bestaan. Moderne onderstellen maken dat wagens zeer veilig op de weg liggen. Maar dat is niet altijd zo geweest. Als het idee van een ‘wispelturige’ achteras je afschrikt blijf je beter weg van deze 5 modellen, die de reputatie hebben zeer delicaat te zijn om mee te rijden.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 17 november 2021
  • Divers

Vergeet niet dat met de huidige banden de gripgrens heel ver weg ligt, waardoor de ongewenste wispelturige aard van deze vijf modellen grotendeels kan worden getemd.

1. Mercedes 300 SL Coupé

Een mythe, en waarschijnlijk de meest gekende en meest gegeerde Mercedes ooit. Zijn weggedrag is nochtans behoorlijk verraderlijk door de pendelas achteraan. Mercedes koos die oplossing voor meer comfort, maar je moest wel onthouden dat je nooit gas mocht lossen in een bocht. De cabriolet zou dit gebrek rechtzetten.

2. Triumph GT6 MK1

De Triumph GT6 werd lang gezien als “de Jaguar E-Type voor de armen”: een lange motorkap, een fastback-achterkant, achterwielaandrijving en een zescilinder in lijn voorin. De eerste versies kampten met een te eenvoudige achteras: het zeer variabele camber van de wielen kon je in hachelijke situaties brengen als je brutaal van het gas ging. Vanaf de Mk2 werd de achteras herzien voor meer stabiliteit.

3. Chevrolet Corvair

Ralph Nader, een beroemde Amerikaanse advocaat zonder rijbewijs, gooide in de jaren ’60 een bom met zijn boek “Unsafe at Any Speed”. Hij schreef onder meer over de Chevrolet Corvair en hoe die gevaarlijk kon worden door zijn zescilinderboxer en zijn levendige achteras. Sommige eigenaars vonden zijn oordeel soms onrechtvaardig. Maar ook hier geldt net zoals voor alle vorige modellen dat een brutale en onaangepaste rijstijl heel ernstige gevolgen kan hebben…

4. Porsche 930 Turbo

De eerste Porsche 911 Turbo werd regelmatig “Widowmaker” (weduwmaker) genoemd. Die bijnaam was volgens sommigen sterk overdreven en volgens anderen soms toch terecht. Dat neemt niet weg dat de combinatie van achterwielaandrijving, een gigantische reactietijd van de turbo en een niet veel minder gigantische ‘stamp in de rug’ van die laatste maakte dat de 930 Turbo een delicate auto was om in de regen te mennen.

5. Renault Clio V6 Phase 1

Je moet de durf bewonderen van de directie van Renault toen ze aan de vooravond van de 21ste eeuw deze automobiele koortsdroom toeliet: een Clio waar de achterbank uit was gesloopt en vervangen door een V6 van 3,0 liter. Het chassis was niet genoeg op punt gesteld en kon op de grens gevaarlijk worden, waarbij de kont brutaal durfde uitbreken. Dat fenomeen opvangen was bovendien knap lastig als gevolg van de beperkte stuuruitslag. De Phase 2 (facelift) pakte dit wispelturige temperament aan zodat de Clio V6 minder giftig werd om mee te rijden…


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:


Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km