Top 5: auto’s met een ‘wispelturige’ achteras

Vandaag kan je min of meer stellen dat er geen onveilige auto’s meer bestaan. Moderne onderstellen maken dat wagens zeer veilig op de weg liggen. Maar dat is niet altijd zo geweest. Als het idee van een ‘wispelturige’ achteras je afschrikt blijf je beter weg van deze 5 modellen, die de reputatie hebben zeer delicaat te zijn om mee te rijden.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 17 november 2021
  • Divers
  • 6.676 weergaven

Vergeet niet dat met de huidige banden de gripgrens heel ver weg ligt, waardoor de ongewenste wispelturige aard van deze vijf modellen grotendeels kan worden getemd.

1. Mercedes 300 SL Coupé

Een mythe, en waarschijnlijk de meest gekende en meest gegeerde Mercedes ooit. Zijn weggedrag is nochtans behoorlijk verraderlijk door de pendelas achteraan. Mercedes koos die oplossing voor meer comfort, maar je moest wel onthouden dat je nooit gas mocht lossen in een bocht. De cabriolet zou dit gebrek rechtzetten.

2. Triumph GT6 MK1

De Triumph GT6 werd lang gezien als “de Jaguar E-Type voor de armen”: een lange motorkap, een fastback-achterkant, achterwielaandrijving en een zescilinder in lijn voorin. De eerste versies kampten met een te eenvoudige achteras: het zeer variabele camber van de wielen kon je in hachelijke situaties brengen als je brutaal van het gas ging. Vanaf de Mk2 werd de achteras herzien voor meer stabiliteit.

3. Chevrolet Corvair

Ralph Nader, een beroemde Amerikaanse advocaat zonder rijbewijs, gooide in de jaren ’60 een bom met zijn boek “Unsafe at Any Speed”. Hij schreef onder meer over de Chevrolet Corvair en hoe die gevaarlijk kon worden door zijn zescilinderboxer en zijn levendige achteras. Sommige eigenaars vonden zijn oordeel soms onrechtvaardig. Maar ook hier geldt net zoals voor alle vorige modellen dat een brutale en onaangepaste rijstijl heel ernstige gevolgen kan hebben…

4. Porsche 930 Turbo

De eerste Porsche 911 Turbo werd regelmatig “Widowmaker” (weduwmaker) genoemd. Die bijnaam was volgens sommigen sterk overdreven en volgens anderen soms toch terecht. Dat neemt niet weg dat de combinatie van achterwielaandrijving, een gigantische reactietijd van de turbo en een niet veel minder gigantische ‘stamp in de rug’ van die laatste maakte dat de 930 Turbo een delicate auto was om in de regen te mennen.

5. Renault Clio V6 Phase 1

Je moet de durf bewonderen van de directie van Renault toen ze aan de vooravond van de 21ste eeuw deze automobiele koortsdroom toeliet: een Clio waar de achterbank uit was gesloopt en vervangen door een V6 van 3,0 liter. Het chassis was niet genoeg op punt gesteld en kon op de grens gevaarlijk worden, waarbij de kont brutaal durfde uitbreken. Dat fenomeen opvangen was bovendien knap lastig als gevolg van de beperkte stuuruitslag. De Phase 2 (facelift) pakte dit wispelturige temperament aan zodat de Clio V6 minder giftig werd om mee te rijden…


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:


Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Ford test koplampen die informatie projecteren op het wegdek

Ford test koplampen die informatie projecteren op het wegdek

Het lijkt erop dat de technologie die Audi debuteerde navolging kan krijgen bij volumemerken.

Mahindra stelt 5 elektrische SUV’s voor in één keer!

Mahindra stelt 5 elektrische SUV’s voor in één keer!

Heb je nog nooit gehoord van deze Indiase autobouwer? Nochtans staat hij in de top-3 van de belangrijkste merken in het land. En nu staat het voor een elektrische revolutie dankzij de hulp van Volkswagen!

BMW M wordt elektrisch, met vier motoren!

BMW M wordt elektrisch, met vier motoren!

Op zijn vijftigste maakt BMW M zich klaar om te stoppen met drinken. Maar afkicken doet het met behulp van vier elektromotoren!

Dodge Hornet: de Amerikaanse tweelingbroer van de Tonale

Dodge Hornet: de Amerikaanse tweelingbroer van de Tonale

We moeten de technische fiche niet eens onder de loep nemen: dit is een exacte kopie van de nieuwste SUV van Alfa Romeo! Op één detail na…

Aanbevolen tests voor jou

3,7 /5 Test: Ford Mustang California Special, de ‘American Dream’!

Test: Ford Mustang California Special, de ‘American Dream’!

Wat is er beter dan een Mustang V8 Convertible om je eigen ‘American Dream’ te beleven? Zeker als je kiest voor het nieuwe California Special-pack dat doet dromen van de Amerikaanse Westkust?

3,7 /5 Test: Lynk & Co 01, het winnende abonnement?

Test: Lynk & Co 01, het winnende abonnement?

De Chinese autobouwer beschikt over een zeldzaam aanbod: een deel-SUV waarop je je kan abonneren! Maar verdient deze plug-in hybride je aandacht?

BMW iX3 vs Volvo C40 Recharge: populaire maar niet echt volks geprijsde stekker-SUV’s

BMW iX3 vs Volvo C40 Recharge: populaire maar niet echt volks geprijsde stekker-SUV’s

Moet je volgende bedrijfswagen elektrisch zijn en hou je van SUV’s? Dan zouden de BMW iX3 en de Volvo C40 Recharge wel eens deel kunnen uitmaken van je selectie. Maar welke kies je?

4,1 /5 Gammatest: Alpine A110, harmonie in de familie

Gammatest: Alpine A110, harmonie in de familie

De Franse sportwagen ging onder het mes bij de ingenieurs. En hij is nu overtuigender dan ooit...

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
De Porsche 911 Carrera RS 2.7 van Paul Walker wordt geveild

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 van Paul Walker wordt geveild

Een iconisch model en een link met de verongelukte acteur uit de film ‘Fast & Furious’, dat moet veel geld opleveren…

Tesla rust één van zijn Superchargers uit met een zwembad!

Tesla rust één van zijn Superchargers uit met een zwembad!

Na de lounges aan zijn laadstations haalt Tesla nu een ander wapen boven om elektrische reizigers bezig te houden: het Super Pool!

‘Sally Carrera’ is te koop

‘Sally Carrera’ is te koop

Als je aan het wachten was op een uniek model om een Porsche 911 te kopen en daarnaast ook een goed doel wil steunen, dan is deze Sally Special ongetwijfeld iets voor jou!

Te koop: een unieke McLaren F1, waarschijnlijk voor een astronomische prijs!

Te koop: een unieke McLaren F1, waarschijnlijk voor een astronomische prijs!

Hij wordt beschouwd als één van de 3 iconen van de autowereld, naast de Ferrari 250 GTO en de Alfa Romeo 8C 2900. De McLaren F1 is de overtreffende trap op alle vlakken en wordt bijna nooit te koop aangeboden. Dus als je de middelen hebt, is dit je kans!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 27.950
2021
14 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.750
2021
6 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 20.990
2021
14.214 km

Hybride - Benzine, Automaat

€ 44.490
2021
21.500 km

Hybride - Benzine, Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km