Top 5 van de BMW Art Cars

Een brug bouwen tussen de kunst- en de autowereld, dat was de droom van Hervé Poulain toen hij in 1975 het project van de Art Cars lanceerde in samenwerking met BMW. Opzet geslaagd, als je deze creaties bekijkt?

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 16 mei 2022
  • Divers
  • 1.262 weergaven

1. 3.0 CSL van Calder 

Dat de BMW Art cars er kwamen, hebben we te danken aan deze auto, of beter gezegd aan Alexander Calder en Hervé Poulain. Die laatste, een Franse gentleman racer, klopte in 1975 aan bij de Amerikaan. Hij wilde dat die zijn racewagen decoreerde. En dit is het resultaat: zonder twijfel de meest mythische CSL, aangedreven door een 3,2 liter grote zes-in-lijn die toen al 480 pk leverde!

2. 320 Groep 5 van Lichtenstein 

Deze 'kleine' 3 Reeks drukte niet alleen zijn stempel op de geschiedenis van de Art Cars door zijn ontwerp, maar ook door zijn resultaat in de 24 uren van Le Mans. Met zijn 300 pk sterke viercilinder had hij moeite om met zijn rivalen van die tijd te wedijveren. Tot overmaat van ramp waren er heel wat technische problemen... Gelukkig speelde de regen uiteindelijk in zijn voordeel, waardoor hij als 9e algemeen en als eerste in zijn klasse kon eindigen! Een mooi verhaal benadrukt door het ongelooflijke werk van Lichtenstein, wat wil je nog meer?

3. M1 Groep 4 van Warhol 

Gewoonlijk leverden kunstenaars een maquette in, een ontwerp van de auto, voordat ze hem werkelijk schilderden. Het probleem voor Andy Warhol was dat zijn ideeën gewoon niet pasten op deze M1. Dus kwam hij naar BMW om de supercar zonder schildersnet te schilderen, met grote kleurspatten en penseelstreken. Aan de voorkant van de auto zie je het reliëf van de verf. Een echt kunstwerk dus!

4. 635 CSi van Fuchs 

Voor het eerst in de bijna 10-jarige geschiedenis van de Art Cars schilderde de Oostenrijker Ernst Fuchs geen raceauto, maar een auto voor op de weg! Niet zomaar één, maar maar wel het vlaggenschip van de coupé's van het merk in 1982. Ondanks zijn 211 pk sterke 3.4 liter grote zescilinder heeft deze Beierse auto nooit het asfalt gezien. Hij werd van meet af aan als een kunstwerk opgevat, nog een primeur.

5. M3 GT2 van Koons

Na een lange afwezigheid, als je de misschien wat té conceptuele aanpak van Olafur Eliasson niet meetelt, keren de Art Cars terug naar het originele concept van het project met een voertuig dat bestemd is om mee te racen! En niet eender welke race, maar de 24 uren van Le Mans! Deze M3 GT2 met zijn 500 pk sterke 4 liter V8 moest helaas de strijd staken, maar de auto heeft met zijn ontwerp een blijvende indruk op de race gemaakt.

Wil je zelf enkele van de genoemde auto’s zien? Weet dan dat een tentoonstelling met niet minder dan 9 van de 19 Art Cars op dit moment te bezoeken is in Luxemburg. Alle info vind je hier


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mazda CX-60 krijgt een sterkere… diesel!

Mazda CX-60 krijgt een sterkere… diesel!

De zescilinder komt er in twee versies, met tot 254 pk en 550 Nm.

De Bronco komt naar Europa!

De Bronco komt naar Europa!

Ford zal hem volgend jaar in beperkte aantallen invoeren. Maar hoeveel stuks en aan welke prijs?

Renault 5 Diamant: restomod als voorsmaakje

Renault 5 Diamant: restomod als voorsmaakje

De iconische Renault 5 krijgt een moderne make-over om zijn elektrische toekomst voor te bereiden. En hij wordt geveild voor het goede doel!

Aanbevolen tests voor jou

3,7 /5 Test: Toyota bZ4X, geruststellen

Test: Toyota bZ4X, geruststellen

De bZ4X wordt Toyota’s eerste EV in Europa voor productie op grote schaal. Met een garantie van liefst 10 jaar moet hij sceptici over de streep trekken. Heeft hij nog andere troeven?

3,5 /5 Eerste test: Nissan Juke Hybrid, eenvoudig complex!

Eerste test: Nissan Juke Hybrid, eenvoudig complex!

De sprankelende Juke erft de ‘complexe’ aandrijflijn van zijn Franse neefje, de Captur. Complex, ja, maar hij laat zich probleemloos temmen!

3,6 /5 Test: Citroën C5 Aircross, volwassen look

Test: Citroën C5 Aircross, volwassen look

Het design van de Franse SUV evolueert naar een rijpere en soberdere stijl. Maar beschikt hij nog altijd over zijn sublieme ‘gewatteerde’ ophangingscomfort?

3,2 /5 Test: Ford Tourneo Connect, zeer goed opgevoed!

Test: Ford Tourneo Connect, zeer goed opgevoed!

Ford heeft de Volkswagen Caddy naar eigen smaak herwerkt om hem aan te bieden als Tourneo Connect. Een gezinstransporter met 7 plaatsen op een moderne, praktische en comfortabele basis.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Te koop: twee Lotussen van één van de grootste F1-legendes!

Te koop: twee Lotussen van één van de grootste F1-legendes!

Deze Lotus Cortina en Lotus Elan zijn zonder twijfel enkele van de belangrijkste ‘wegmodellen’ uit de geschiedenis van Lotus. De twee exemplaren hebben de reputatie van het merk gemaakt!

Zoveel kosten de nieuwe Kia Niro HEV, PHEV en EV

Zoveel kosten de nieuwe Kia Niro HEV, PHEV en EV

De nieuwe generatie van de uitsluitend geëlektrificeerd aangedreven Kia is er. Maar tegen welke prijs?

Te koop: 3 prototypes van de Ferrari LaFerrari!

Te koop: 3 prototypes van de Ferrari LaFerrari!

Voor zijn veiling in Monterey heeft Mecum Auctions 3 ontwikkelingsprototypes van de LaFerrari gevonden! Elk exemplaar vertegenwoordigt een belangrijke fase in de ontwikkeling van de hypercar van het merk met het steigerende paard.

Te koop: “De beste Ferrari ooit gebouwd” volgens Enzo

Te koop: “De beste Ferrari ooit gebouwd” volgens Enzo

Deze Ferrari 410 Sport Spider Scaglietti, een brutale machine, om niet te zeggen dodelijk in de handen van niet-experts, zou “de beste auto ooit gebouwd” zijn volgens de stichter van het merk, Enzo Ferrari! Zegt dit model je wel niets? Goed nieuws: hij staat te koop...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Benzine, Manueel

€ 19.571

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Automaat

€ 29.999
2021
24.756 km

Benzine, Manueel

€ 20.900
2018
54.490 km

Benzine, Automaat

€ 17.790
2017
10.571 km