Top 5 van de BMW Art Cars

Een brug bouwen tussen de kunst- en de autowereld, dat was de droom van Hervé Poulain toen hij in 1975 het project van de Art Cars lanceerde in samenwerking met BMW. Opzet geslaagd, als je deze creaties bekijkt?

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 16 mei 2022
  • Divers

1. 3.0 CSL van Calder 

Dat de BMW Art cars er kwamen, hebben we te danken aan deze auto, of beter gezegd aan Alexander Calder en Hervé Poulain. Die laatste, een Franse gentleman racer, klopte in 1975 aan bij de Amerikaan. Hij wilde dat die zijn racewagen decoreerde. En dit is het resultaat: zonder twijfel de meest mythische CSL, aangedreven door een 3,2 liter grote zes-in-lijn die toen al 480 pk leverde!





2. 320 Groep 5 van Lichtenstein 

Deze 'kleine' 3 Reeks drukte niet alleen zijn stempel op de geschiedenis van de Art Cars door zijn ontwerp, maar ook door zijn resultaat in de 24 uren van Le Mans. Met zijn 300 pk sterke viercilinder had hij moeite om met zijn rivalen van die tijd te wedijveren. Tot overmaat van ramp waren er heel wat technische problemen... Gelukkig speelde de regen uiteindelijk in zijn voordeel, waardoor hij als 9e algemeen en als eerste in zijn klasse kon eindigen! Een mooi verhaal benadrukt door het ongelooflijke werk van Lichtenstein, wat wil je nog meer?





3. M1 Groep 4 van Warhol 

Gewoonlijk leverden kunstenaars een maquette in, een ontwerp van de auto, voordat ze hem werkelijk schilderden. Het probleem voor Andy Warhol was dat zijn ideeën gewoon niet pasten op deze M1. Dus kwam hij naar BMW om de supercar zonder schildersnet te schilderen, met grote kleurspatten en penseelstreken. Aan de voorkant van de auto zie je het reliëf van de verf. Een echt kunstwerk dus!





4. 635 CSi van Fuchs 

Voor het eerst in de bijna 10-jarige geschiedenis van de Art Cars schilderde de Oostenrijker Ernst Fuchs geen raceauto, maar een auto voor op de weg! Niet zomaar één, maar maar wel het vlaggenschip van de coupé's van het merk in 1982. Ondanks zijn 211 pk sterke 3.4 liter grote zescilinder heeft deze Beierse auto nooit het asfalt gezien. Hij werd van meet af aan als een kunstwerk opgevat, nog een primeur.





5. M3 GT2 van Koons

Na een lange afwezigheid, als je de misschien wat té conceptuele aanpak van Olafur Eliasson niet meetelt, keren de Art Cars terug naar het originele concept van het project met een voertuig dat bestemd is om mee te racen! En niet eender welke race, maar de 24 uren van Le Mans! Deze M3 GT2 met zijn 500 pk sterke 4 liter V8 moest helaas de strijd staken, maar de auto heeft met zijn ontwerp een blijvende indruk op de race gemaakt.





Wil je zelf enkele van de genoemde auto’s zien? Weet dan dat een tentoonstelling met niet minder dan 9 van de 19 Art Cars op dit moment te bezoeken is in Luxemburg. Alle info vind je hier


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.
Foto's ©: Dennis Noten & Sébastien Vanhouche.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km