Testen

Rijtest: Volkswagen Touareg, de Phaeton als SUV

De Touareg is meer dan ooit het vlaggenschip van Volkswagen. Probeert de grote SUV net als de Phaeton van weleer daarmee terug aan te kloppen bij het premiumsegment?

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 29 augustus 2018
  • Volkswagen
4,1
VROOM-score
  • 4,0
    Prestatie
  • 3,5
    Wegligging
  • 4,0
    Comfort
  • 4,5
    Uitrusting
  • 4,5
    Veiligheid
  • 4,0
    Prijs-kwaliteit
  • 4,0
    Verbruik
  • 4,0
    Globaal
Voor- en nadelen
  • Aangenaam rijcomfort
  • Afwerkingskwaliteit
  • Beschikbare rijhulp
  • Koffervolume en interieurruimte
  • Krachtige v6
  • (Voorlopig) beperkt motoraanbod
  • Afgevlakte rijdynamiek
  • Bemoeizuchtige rijhulp
  • Hoge gewicht
  • Stevige prijs

Na de flop – alleszins in Europa – van de Phaeton wil Volkswagen zich niet meer aan klassieke grote luxeberlines wagen om de premiummerken het vuur aan de schenen te leggen. Het gebruikt nu liever de vijfdeurscoupé Arteon, of deze nieuwe Touareg. Die twee modellen delen trouwens dezelfde visuele identiteit met een suggestief radiatorrooster.

Indrukwekkende fundamenten

Technisch hoeft de Touareg niet onder te doen voor de grote luxe-SUV’s op de markt. En met reden: zijn platform deelt hij met de Audi Q7, Porsche Cayenne, Bentley Bentayga en de Lamborghini Urus. Er zijn slechtere referenties, niet? Maar op de baan bokst de Touareg niet in dezelfde gewichtsklasse als zijn prestigieuze familieleden. De grote Volkswagen-SUV mikt vooral op rijcomfort in plaats van wendbaarheid en rijdynamiek. Al moet wel gezegd dat ons testmodel niet was voorzien van de actieve antirolstangen met 48-voltcircuit die Volkswagen aanbiedt aan de meest veeleisende chauffeurs.

8 centimeter verandert alles

Het nieuwe platform laat de Touareg toe om de kloof te vergroten met de Tiguan Allspace, en natuurlijk om het vlaggenschip in de Volkswagen-catalogus te zijn. Want hij neemt weliswaar maar 8 centimeter in lengte en 4 centimeter in breedte toe, toch krijgt de Touareg imposante proporties.

Verhoogde limousine

Dat van dat vlaggenschip merk je ook achterin. De ruimte is genereus, de zetels zitten comfortabel. Volkswagen heeft ook aan de moduleerbaarheid gedacht, met een achterbank die je over 16 centimeter kunt verschuiven en een rugleuning die in drie standen verstelbaar is. Grote gezinnen opgelet: hoewel de Touareg groter is dan de Tiguan Allspace, zijn de twee extra zitjes in de koffer optioneel. Zeven premiumplaatsen vind je dus alleen bij de Audi Q7.

Manusje-van-alles

De elektrische kofferklep opent een gigantische laadruimte van meer dan een vierkante meter. De vorige Touareg had al 697 liter aan kofferruimte, de huidige doet daar nog eens 100 liter bovenop. Met 810 liter kan je dus al eens boodschappen gaan doen. Voor echt grote voorwerpen kan je de achterbank neerklappen, met 1.800 liter tot resultaat, of je aanhangwagen aan de trekhaak koppelen. Met de V6 TDI als lanceringsmotor kan de Touareg tot 3.500 kilogram trekken. De verrassend efficiënte Trailer Assist voert de maneuvers bij het achteruit rijden dan nog eens zelfstandig uit.

Op alle terreinen

Dynamisch is hij misschien niet zo scherp als zijn premium-familieleden, maar hij kan wel moeiteloos mee naast het asfalt. Met luchtvering kan je zijn bodemvrijheid instellen tot 26 centimeter. Vierwielaandrijving, een achttrapsautomaat en elektronica doen de rest. Echte off-roaders betreuren wellicht het verdwijnen van de korte verzetten en de vergrendelbare differentiëlen van de vorige generatie.

Computer aan boord

Het optionele Innovision-systeem is het vermelden waard. Dat gigantische scherm op de middenconsole werkt als een moderne computer. De resolutie en ergonomie zijn vrij van kritiek. Alleen blijft de vraag hoeveel van de talloze functies je als klant dagelijks gebruikt…

Bemoeizuchtig

Onderweg valt ons de uitstekende geluiddemping op. De 3.0 V6 TDI, met 231 of 286 pk voorlopig de enige motor, accelereert stevig en het rijcomfort is voortreffelijk. Alleen reageert de achttrapsautomaat af en toe met de nodige aarzelingen. En dan is er nog de bemoeizuchtige rijhulp, met de actieve rijstrookassistent voorop. Die stoort vooral wanneer je niet op de snelweg rijdt en wordt automatisch weer ingeschakeld als je het contact hebt afgelegd.

Besluit

Je kunt moeilijk niet onder de indruk zijn van het afwerkingsniveau en het aanbod aan uitrusting en opties van deze laatste nieuwe generatie Touareg. Maar met zowat alle opties aangevinkt kwam onze testauto met een totaalprijs van meer dan 100.000 euro. En eerlijk: wie betaalt zoveel geld voor een Volkswagen-logo?

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?
Foto's ©: Jean-François Christiaens.

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,3 /5 Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

Heeft de 6e generatie Volkswagen Polo het na de facelift in zich om uit de schaduw van zijn grote broer te komen, de legendarische Golf?

4,0 /5 Test: Porsche Macan, even geslaagd als EV?

Test: Porsche Macan, even geslaagd als EV?

De Macan wordt volledig elektrisch in zijn nieuwe generatie. Laten we zien of deze sportieve SUV met batterijen en zonder uitlaten ons even enthousiast maakt achter het stuur.

3,7 /5 Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

De tweede generatie Skoda Kodiaq bouwt verder op het succes van zijn voorganger met nog meer ruimte, nog meer praktische snufjes en nu ook een plug-inhybride motorisatie. Valt er nog iets op aan te merken?

3,5 /5 Test: Audi A3, naar een hoger niveau met de facelift

Test: Audi A3, naar een hoger niveau met de facelift

Na de Sportback en de sedan krijgt de Audi A3 een nieuwe Allstreet-versie met zijn facelift voor 2024. Maar is dit het enige interessante nieuws in het gamma van de compacte Duitser?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km