5 dingen die je moet weten voor je koopt: Renault Twingo RS, stijgt in waarde

Van 2008 tot 2014 was de Renault Twingo RS het toegangskaartje tot de wereld van Renault Sport. Zijn prijs was toegankelijk, maar dat maakte er zeker geen verslapte sportieveling van, integendeel.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 03 september 2021
  • Aankoop

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Renault Twingo RS, stijgt in waarde

Met zijn glimlachende gezicht, bruisende motor en schitterende chassis is de Twingo RS een echt prikje voor liefhebbers van het genre. In tegenstelling tot zijn grote broers met Renault Sport-label en meer vermogen blijven zijn prestaties afgestemd op het verkeer en kan je je echt aan het stuur amuseren zonder dat je de anderen of je rijbewijs in gevaar brengt. Enkel van de tweede generatie van de Twingo was er een RS-versie. Is nu het juiste moment om ervoor te gaan?

1. Zeldzaam

Je ziet het misschien zelf wanneer je er een gaat zoeken: de Twingo RS kom je niet veel tegen. Daar is ook een reden voor, want volgens bepaalde bronnen zijn er minder dan 15.000 exemplaren van gebouwd, verdeeld over twee ‘fases’. De facelift bracht trouwens geen technische aanpassingen.

2. Gordini, maar enkel door de looks

De Twingo RS kende een paar speciale reeksen, zoals de Gordini of de Red Bull Racing RB7. In beide gevallen gaat het gewoon om esthetische aanpassingen of een verbeterde afwerking. Jammer… Een gewone basisversie voor minder geld lijkt dus de voorkeur weg te dragen, tenzij je echt een verzamelaarsobject wil.

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Renault Twingo RS, stijgt in waarde

3. Ouderwets rijgedrag

De 1,6-liter die Renault Sport heeft herzien ontwikkelt 133 pk en 160 Nm zonder een spoortje van een turbo. De prestaties vereisen dus betrokkenheid van de bestuurder, die de motor met behulp van de vijfversnellingsbak in de toeren moet houden. Een behandeling die de viercilinder trouwens met graagte aanvaardt. Wees ook niet verrast als je hem hoort brullen op de snelweg: de versnellingsbak is heel kort gespreid.

4. Stevige en toegankelijke motor… op één detail na

Deze motor van een oudere generatie is robuust. Op fora wordt slechts zelden gewag gemaakt van pannes en herstelkosten zijn nooit hoog. Toch is er één uitzondering: de driehoeken van de voorwielophanging verslijten snel.

5. Steeds duurder?

Als de Twingo RS je wel iets lijkt, moet je je gaan haasten, want je bent niet alleen. Reken vandaag op een 6.000 tot 8.000 euro voor een exemplaar in zeer mooie staat, en tot meer dan 10.000 euro voor een smetteloze Gordini of Red Bull.

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Renault Twingo RS, stijgt in waarde

Op zoek naar een nieuwe wagen?


Ben jij op zoek naar een Renault Twingo ? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Renault Twingo zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke uitvoering, motorisatie en opties moet je kiezen op de Renault Austral in 2024? Het maakt uiteindelijk weinig uit, we leggen uit waarom.

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km