Dit zijn de best verkopende premiummerken wereldwijd

Het premiumsegment, de supersportwagens en de luxewagens blijven goede zaken doen in de wereldwijde autosector. Maar niet alle merken zitten in hetzelfde schuitje.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 25 mei 2023
  • Verkopen

Onlangs keken we nog samen naar de lijst van de best verkochte auto's ter wereld in 2022. Een klassement waarin heel wat Toyota's vermeld stonden. Maar deze keer, dankzij informatie verzameld door de specialisten bij Car Industry Analysis over 152 markten wereldwijd, kunnen we een idee krijgen van de hiërarchie bij de mondiale merken in het premium- en luxesegment van afgelopen jaar.

BMW op kop

Zoals ook op de Belgische markt, heeft BMW de wereldwijde klassementen gedomineerd in 2022. Met meer dan 2 miljoen verkochte wagens afgelopen jaar, is de Beierse constructeur de marktleider in het premiumsegment, vóór Mercedes (1,98 miljoen). Als derde traditionele premium Duitse constructeur, sluit Audi de top 3 af. Maar door een gebrek aan nieuwigheden in afwachting van zijn grote elektrische offensief, heeft het merk met de vier ringen zich toch een stuk laten inhalen door Tesla, met 1,47 miljoen verkochte exemplaren tegenover 1,30 miljoen voor de Amerikaanse EV-constructeur.

Lexus en Volvo: bijna gelijkspel

De top 5 van de wereldwijde premiummerken in 2022 wordt, volgens deze lijst, vervolledigd door Lexus (628.385 wagens). Maar Volvo komt heel erg dichtbij het Japanse merk, met 623.450 exemplaren. Ondanks de uitstekende jaarcijfers van Porsche, wordt het Duitse prestigemerk nog steeds verslaan door Cadillac in deze rangschikking. Land Rover (dat er een pak sterker voor staat dan Jaguar op de 15e plek) en Genesis, het premiummerk van de Koreaanse Hyundai/Kia-groep, maken de top 10 compleet.Meer dan 5.000 Rolls-Royces

Met dit klassement kunnen we ook een blik werpen op de resultaten van de meest exclusieve of exotische merken. Daarop zien we bijvoorbeeld dat Rolls-Royce afgelopen jaar meer dan 5.000 wagens heeft kunnen verkopen. Of dat Bugatti er 60 heeft verkocht in 2022. Nog een opvallende verschijning is Nio, dat duidelijk koploper is binnen de Chinese premiummerken, met een twaalfde plaats in de ranglijst. 

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via mail:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?
Foto's ©: Car Industry Analysis.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Koopje van het moment: Alfa Romeo 164 Q4, de versie waar de liefhebbers op zaten te wachten!

Koopje van het moment: Alfa Romeo 164 Q4, de versie waar de liefhebbers op zaten te wachten!

Toen Alfa Romeo aan het einde van de jaren ‘80 met de 164 zijn vlaggenschip op de markt bracht, was het al een hele tijd geleden dat het merk nog eens een valabel alternatief voor de ongenaakbare Duitse berlines kon aanbieden. De beste poging was deze Q4-versie, die pas veel later gelanceerd werd!

Collectors item: een van de belangrijkste en meest onbekende Ferrari's ooit staat te koop!

Collectors item: een van de belangrijkste en meest onbekende Ferrari's ooit staat te koop!

Het is 1966. Lamborghini maakt furore door de Miura voor te stellen, een futuristische supercar met zijn motor en versnellingsbak centraal achterin. Achter de schermen werkt Ferrari aan een meer traditionele tegenhanger. Dit is het prototype van dit nieuwe model, dat een van de meest iconische Ferrari's aller tijden vooraf ging!

Uitzonderlijke en geheime Ferrari-privécollectie te koop bij RM Sotheby's

Uitzonderlijke en geheime Ferrari-privécollectie te koop bij RM Sotheby's

Het beroemde veilinghuis RM Sotheby's heeft de verkoop aangekondigd van een geheim gehouden privécollectie. De verzameling krijgt de naam 'The Aurora Collection' en omvat 14 wagens die alle records zouden kunnen breken...

De Ferrari Enzo van Fernando Alonso staat te koop!

De Ferrari Enzo van Fernando Alonso staat te koop!

De Italiaanse supercar wordt geschat op meer dan 5 miljoen euro door Monaco Car Auctions!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 56.181
2021
1.500 km