Waarom een 'dubbele garantie' voor elektrische tweedehandswagens?

Een tweedehandswagen met verbrandingsmotor die door een handelaar wordt verkocht, wordt gedekt door een garantie. Waarom hebben we het dan over een 'dubbele garantie' bij elektrische tweedehandswagens?

  • VROOM  Team VROOM Team
  • 20 oktober 2023
  • Aankoop

Tweedehandswagens die in België door handelaars worden verkocht, zijn gedekt door een wettelijke garantie van minstens één jaar. Natuurlijk kunnen handelaars die dekking nog uitbreiden. Kijk je naar een recente tweedehandswagen die door de constructeur zelf wordt aangeboden, dan is de garantie vaak nog wat genereuzer. Mercedes-Benz biedt bijvoorbeeld 2 jaar garantie (tot 200.000 km) in zijn netwerk van tweedehandswagens onder de noemer 'Mercedes-Benz Certified'.

Groeiend geëlektrificeerd aanbod

Maar zoals ook het geval is bij nieuwe wagens, geldt er nu vaak een aparte garantieperiode voor de hoogspanningsbatterij van elektrische tweedehandswagens. Dit stelt potentiële kopers gerust die op zoek zijn naar een elektrische of plug-inhybride wagen, waarvan het aanbod steeds groter wordt via de officiële kanalen. De inschrijvingen van modellen met een hoogspanningsbatterij bij Mercedes-Benz Certified zijn, om ons voorbeeld verder te zetten, de afgelopen drie jaar in België gestegen van 3,9% in 2021 naar 13,4% in de eerste zes maanden van 2023.

Een opwaartse trend die zich ongetwijfeld zal voortzetten in de komende jaren, gezien de recente stijging van het aantal geëlektrificeerde modellen bij de inschrijvingen van nieuwe wagens. Ter herinnering: in België laten de geëlektrificeerde motorisaties (hybride, plug-inhybride en elektrisch) de grootste groei optekenen. Ze zijn gestegen van minder dan 15% marktaandeel in 2020 tot meer dan 40% tijdens het eerste semester van 2023. 

Maar voor de premiummerken, die zeer actief zijn in de bedrijfswagenmarkt, is dit aandeel nog groter. Bij Mercedes vertegenwoordigen de geëlektrificeerde modellen bijna 70% van de nieuwe inschrijvingen van het merk in de eerste zes maanden van 2023, waarvan bijna 25% afkomstig was van de volledig elektrische EQ-modelfamilie. Dit zal onvermijdelijk lijden tot een veel grotere aanwezigheid van modellen met een hoogspanningsbatterij op de tweedehandsmarkt.

Garantie hoogspanningsbatterij

Goed nieuws: hoewel dit misschien minder bekend is, hebben geëlektrificeerde wagens over het algemeen een specifieke en verplichte garantiedekking voor hun kostbare batterij. De garantieperiodes voor de batterij variëren echter per merk en soms zelfs per model. In het gros van de gevallen wordt de hoogspanningsbatterij gedekt door een fabrieksgarantie van 8 jaar of 160.000 km. Dat is ook het geval bij Mercedes-Benz, waar elke nieuwe elektrische auto 8 jaar of 160.000 km garantie heeft op de batterij. Maar de garantie wordt bij het Duitse merk zelfs uitgebreid tot 10 jaar (of 200.000 km) voor de EQE- en EQS-modellen, inclusief hun SUV-varianten.

Welke periode?

Wat betekent dat in de praktijk? Wel, als je een EQA Certified zou kopen van 2 jaar oud met 60.000 km op de teller, geniet je nog van een garantie van 6 jaar of 100.000 km op de batterij. Koop je een EQE Certified van 1 jaar oud met 20.000 km op de teller, dan geniet je nog van 9 jaar of 180.000 garantiedekking op de batterij. Je bent dus nog lang gerust. Vooral omdat het mogelijk is om de werkelijke gezondheidstoestand van de batterij te controleren dankzij de nieuwe SoH-index (State of Health), die steeds gebruikelijker wordt vermeld bij tweedehandswagens met een hoogspanningsbatterij. Een index die tegenwoordig ook wordt meegedeeld op elk geëlektrificeerd model bij Mercedes-Benz Certified.

Wat wordt gedekt?

Tot slot moeten we nog meegeven dat de term 'hoogspanningsbatterijgarantie' betekent dat de constructeurs niet enkel fabricagefouten dekken, maar ook een overmatig capaciteitsverlies. Met andere woorden: je kan altijd rekenen op een bepaald percentage van de oorspronkelijke capaciteit van de batterij. Ook hier variëren de percentages van constructeur tot constructeur, maar ze schommelen meestal rond de 70%. Ze kunnen ook worden verspreid over de garantieperiode: 80% garantie na 3 jaar, 75% garantie na 5 jaar en 70% garantie na 8 jaar, bijvoorbeeld. Dit betekent dat als de capaciteit van de batterij tijdens de garantieperiode onder deze vaste drempel valt ten opzichte van de oorspronkelijke capaciteit, de batterij onder garantie kan worden gerepareerd of vervangen.


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een elektrische wagen? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste elektrische autozoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke uitvoering, motorisatie en opties moet je kiezen op de Renault Austral in 2024? Het maakt uiteindelijk weinig uit, we leggen uit waarom.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km