Frankrijk: eerste 'elektrische snelweg' in de testfase

Een stuk van de snelweg A10 zal worden uitgerust om auto's en vrachtwagens tijdens het rijden op te laden.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 17 juli 2023
  • Buitenland

Het is aan Frankrijk om inductieladen op de snelweg uit te proberen. In dit geval wordt een stuk van de A10 vlakbij Parijs uitgerust met twee verschillende technologieën die de komende maanden aan een reeks tests worden onderworpen. Aan de ene kant worden elektromagnetische spoelen onder het asfalt worden gelegd om compatibele voertuigen op te laden via inductie. Aan de overkant wordt er een rail in het oppervlak aangebracht om wrijvinggsstroom op te wekken aan de grond.

Beide systemen hebben als doel om elektrische wagens verder te laten rijden, zonder onderweg (langzaam) te moeten opladen. Als de tests vruchtbaar blijken, kunnen constructeurs kiezen om kleinere en dus lichtere en goedkopere batterijen te gebruiken voor hun elektrische modellen.

Tot 71% kleinere batterij mogelijk

In de praktijk zouden de uitgeruste wegen en snelwegen het mogelijk maken om het nodige rijbereik van een elektrische wagen voor dagelijk gebruik te verminderen met 62 tot 71% volgens de universiteit van Göteborg in Zweden. En kleinere, minder krachtige batterijen betekenen minder zeldzame metalen en dus een lagere aanschafprijs. Dat speelt in het voordeel van de consument.

De tests zelf vinden in eerste instantie plaats op een afgesloten piste in Rouen. Zodra de twee technologieën gevalideerd zijn, worden ze geïnstalleerd op 4 km van de rechterrijstrook van de A10 richting Parijs-Orléans. De laders worden automatisch geactiveerd zodra een compatibel voertuig erover rijdt. Het experiment op de Parijse snelweg zal drie jaar lopen en kost in totaal 26 miljoen euro.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Tesla.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Volvo stopt met diesel!

Volvo stopt met diesel!

De allerlaatste Volvo op diesel zal begin 2024 worden geproduceerd. Daarna stopt de Zweedse constructeur volledig met dit type brandstof.

Dit is de Belgische prijs van de Polestar 2 (2024)

Dit is de Belgische prijs van de Polestar 2 (2024)

Polestar heeft niet enkel het design en het rijbereik verbeterd van de Polestar 2 voor modeljaar 2024, maar ook de prijzen zijn (iets) lager in België. Hier het overzicht.

Deze Jaguar E-Type is verkocht voor 1,06 miljoen euro!

Deze Jaguar E-Type is verkocht voor 1,06 miljoen euro!

Deze Jaguar is niets minder dan de duurste E-Type ooit geworden! En als we zijn geschiedenis bekijken, snappen we waarom...

Welke Ford Mustang Mach-E moet je kiezen?

Welke Ford Mustang Mach-E moet je kiezen?

Voor een elektrische wagen moet je andere keuzes maken dan voor een auto met verbrandingsmotor: batterijcapaciteit, aantal motoren en/of vermogen, type boordlader, enzovoort. Hoe moet je dan kiezen? Laten we eens oefenen met het gamma van de Ford Mustang Mach-E.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.000
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km