Mobiliteit: Gilkinet wil de 'tweesecondenregel' invoeren

De regel zou gehandhaafd worden via slimme camera's. De minister kondigt ook aan dat hij geen zelfrijdende auto's wil in België!

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 08 november 2023
  • Wetgeving

De federale minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet, is van plan om het navolgen van een veilige volgafstand op de weg te handhaven. De groene minister wil een pilootproject lanceren met als bedoeling bestuurders die de neiging hebben om te 'bumperkleven' te detecteren en vervolgens te straffen. Het systeem is gebaseerd op een netwerk van 'slimme' ANPR-camera's die overtredende bestuurders zouden kunnen opsporen. De minister legt verder uit dat een vergelijkbaar systeem al wordt gebruik in Duitsland, met effect.

Maar zo snel zal het nog niet gebeuren, want voor dit ambitieuze project in werking kan worden gesteld, moet de wegcode eerst worden aangepast. Momenteel staat daarin vermeld dat elke bestuurder verplicht is om een "veilige volgafstand aan te houden" tussen zijn voertuig en die van zijn voorligger, zonder in detail te treden. Voor dit project wil de minister de 'tweesecondenregel' invoeren die bijvoorbeeld al in de Franse wegcode is opgenomen. Bij ons zou die volgafstand van twee seconden gelden voor automobilisten vanaf een snelheid van 50 km/u.

Zelfrijdende auto's: een njet van Gilkinet!

Nog een aankondiging van minister Gilkinet in de krant Het Nieuwsblad deze dinsdag: zelfrijdende auto's zullen niet toegelaten worden op de Belgische openbare weg! In Duitsland zijn er al enkele modellen (waaronder de Mercedes S-Klasse en EQS met autonome rijsystemen tot op niveau 3) die zonder behulp van de bestuurder mogen rijden op de snelweg bij druk verkeer. Het Duitse merk met de ster wil deze technologie ook kunnen toepassen in België, maar die wettelijke toelating lijkt nu dus niet te komen. De minister van Mobiliteit heeft namelijk laten weten dat hij geen voorstander is van de technologie. Een uitspraak die consternatie opwekte bij mobiliteitsorganisatie Touring, die teleurgesteld was in de terughoudendheid van de minister.

Maar zoals we zagen met 5G in Brussel, worden nieuwe technologieën op de ene of andere manier uiteindelijk toch doorgevoerd, met of zonder goedkeuring van sommige politici...

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: unsplash.com / Magnus Ostberg.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Te koop: een sublieme Ford GT40 gerestaureerd door... Ruf

Te koop: een sublieme Ford GT40 gerestaureerd door... Ruf

De bolide heeft nog maar 21.632 km op de teller!

Welke Ford Kuga moet je kiezen?

Welke Ford Kuga moet je kiezen?

Ford biedt zijn gezins-SUV Kuga aan in heel wat interessante uitvoeringen. Kan je niet kiezen? Laten we dan samen eens het aanbod overlopen.

Dit is de Belgische prijs van de Peugeot (e-)3008 (2024)

Dit is de Belgische prijs van de Peugeot (e-)3008 (2024)

Voor een hybride Peugeot 3008 moet je minstens 38.370 euro rekenen, terwijl de goedkoopste elektrische versie een vanafprijs heeft van 49.500 euro.

5 cadeautips voor liefhebbers van autogeschiedenis

5 cadeautips voor liefhebbers van autogeschiedenis

Dit zijn vijf must-have boeken die zeker in de smaak zullen vallen bij elke autoliefhebber!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km