Mobiliteit: Gilkinet wil de 'tweesecondenregel' invoeren

De regel zou gehandhaafd worden via slimme camera's. De minister kondigt ook aan dat hij geen zelfrijdende auto's wil in België!

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 08 november 2023
  • Wetgeving

De federale minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet, is van plan om het navolgen van een veilige volgafstand op de weg te handhaven. De groene minister wil een pilootproject lanceren met als bedoeling bestuurders die de neiging hebben om te 'bumperkleven' te detecteren en vervolgens te straffen. Het systeem is gebaseerd op een netwerk van 'slimme' ANPR-camera's die overtredende bestuurders zouden kunnen opsporen. De minister legt verder uit dat een vergelijkbaar systeem al wordt gebruik in Duitsland, met effect.

Maar zo snel zal het nog niet gebeuren, want voor dit ambitieuze project in werking kan worden gesteld, moet de wegcode eerst worden aangepast. Momenteel staat daarin vermeld dat elke bestuurder verplicht is om een "veilige volgafstand aan te houden" tussen zijn voertuig en die van zijn voorligger, zonder in detail te treden. Voor dit project wil de minister de 'tweesecondenregel' invoeren die bijvoorbeeld al in de Franse wegcode is opgenomen. Bij ons zou die volgafstand van twee seconden gelden voor automobilisten vanaf een snelheid van 50 km/u.

Zelfrijdende auto's: een njet van Gilkinet!

Nog een aankondiging van minister Gilkinet in de krant Het Nieuwsblad deze dinsdag: zelfrijdende auto's zullen niet toegelaten worden op de Belgische openbare weg! In Duitsland zijn er al enkele modellen (waaronder de Mercedes S-Klasse en EQS met autonome rijsystemen tot op niveau 3) die zonder behulp van de bestuurder mogen rijden op de snelweg bij druk verkeer. Het Duitse merk met de ster wil deze technologie ook kunnen toepassen in België, maar die wettelijke toelating lijkt nu dus niet te komen. De minister van Mobiliteit heeft namelijk laten weten dat hij geen voorstander is van de technologie. Een uitspraak die consternatie opwekte bij mobiliteitsorganisatie Touring, die teleurgesteld was in de terughoudendheid van de minister.

Maar zoals we zagen met 5G in Brussel, worden nieuwe technologieën op de ene of andere manier uiteindelijk toch doorgevoerd, met of zonder goedkeuring van sommige politici...

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: unsplash.com / Magnus Ostberg.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke uitvoering, motorisatie en opties moet je kiezen op de Renault Austral in 2024? Het maakt uiteindelijk weinig uit, we leggen uit waarom.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km