Hoe moet je een plug-inhybride opladen?

Een plug-inhybride kan voor een kleinere milieu-impact zorgen als je de batterij regelmatig oplaadt. Dit is hoe en waar je de stroom kan 'tanken', en hoe lang het duurt voor de batterij weer vol is.

  • Maloteaux  Olivier Maloteaux Olivier
  • 22 mei 2023
  • Ecologisch

Naast het fiscaal voordeel voor professionals, kan een plug-inhybride ook voordelig zijn voor de luchtkwaliteit, dankzij de mogelijkheid om er langere stukken elektrisch mee te rijden. Maar om emissievrij te kunnen rijden, moet je natuurlijk de batterij zo vaak mogelijk opladen.

Hoe lang duurt opladen aan een gewoon stopcontact?

Het gros van de plug-inhybrides op de markt heeft een batterij van ongeveer 10 tot 15 kWh. Aan een gewoon stopcontact van 230 V beperkt de laadkabel van de auto de stroomsterkte vaak tot 10 ampère, wat een laadvermogen van 2.300 watt (2,3 kW) oplevert. Rekening houdend met een klein beetje energieverlies, mag je dus rekenen op een laadtijd van ongeveer 5 tot 7,5 uur aan een gewoon stopcontact. Maar hoe groter de batterij, hoe langer het laden natuurlijk zal duren.

Hoe lang duurt het om een PHEV op te laden aan een laadpaal of wallbox?

Opladen aan een publieke laadpaal of een eigen wallbox, die zijn eigen stroomzekering en beveiliging heeft, gaat doorgaans een stuk sneller dan aan een gewoon stopcontact. Je voorkomt er ook problemen mee zoals zekeringen die springen, oververhitting van het stopcontact, enzovoort. Deze laadpalen of wallboxen leveren wisselstroom (AC) en hun vermogen varieert meestal van 3,7 tot 22 kW. Maar de laadtijd hangt ook af van de interne lader van de auto: het merendeel van de plug-inhybrides heeft een interne lader van 3,7 kW (3.700 watt). Voor een batterij van 10 tot 15 kWh heb je dus 3 tot 4 uur tijd nodig. Sommige modellen hebben (standaard of optioneel) echter een lader van 7,4 kW, waarmee de laadtijd kan worden gehalveerd aan een laadpaal of wallbox die hetzelfde kan leveren.

Er zijn tegenwoordig ook plug-inhybrides met een zeer grote batterij, vooral bij Mercedes en Jaguar/Land Rover, die kunnen bijladen aan een snellader op gelijkstroom (DC). Daarbij kan het interne laadvermogen stijgen tot wel 60 kW, waardoor je op minder dan een uur tijd weer een volle batterij hebt.

Hoeveel kost een wallbox?

De prijs van een wallbox kan sterk variëren. De meest simpele toestellen beginnen bij zo'n 600 euro zonder installatie. Reken daarvoor op minstens 500 euro extra, maar het kan ook veel duurder zijn, afhankelijk van de aanpassingen die nodig zijn aan de stroomvoorziening en om de wallbox te kunnen plaatsen. De 'intelligente' wallboxen zijn duurder (vanaf ongeveer 1.000 euro), maar daarmee kan je wel het laadvermogen en de timing slim regelen afhankelijk van de andere stroomverbruikers in huis, of om maximaal gebruik te maken van je zonnepanelen. Zeker met de invoering van het capaciteitstarief kan dit voordelig zijn. Er zijn ook belastingsvoordelen verbonden aan het installeren van een wallbox, zowel voor particulieren als voor professionals.

Waar kan je het goedkoopst je auto opladen?

Het goedkoopste is om op het werk of thuis je auto op te laden, zeker als je zonnepanelen hebt, aan een gewoon stopcontact of aan een wallbox. Het tarief (prijs per kWh) hangt dan af van je elektriciteitscontract. Publieke laadpalen zijn doorgaans een stuk duurder, omdat de uitbaters ook nog een winstmarge hanteren. En snelladers langs de snelweg zijn meestal het allerduurst.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een hybride? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze nieuwste zoekertjes voor hybrides nu hier:

Meer lezen over:

Maloteaux  Olivier
Over de auteur: Maloteaux Olivier Het autovirus heeft Olivier al in zijn kindertijd besmet. Later volgde een passie voor journalistiek. Hij moest vervolgens alleen nog maar de twee combineren. Olivier is geïnteresseerd in alle soorten auto's uit alle tijdperken, ongeacht de techniek onder het koetswerk. Al heeft hij toch een lichte voorkeur voor coupés en roadsters met een karaktervolle motor...

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Koopje van het moment: Alfa Romeo 164 Q4, de versie waar de liefhebbers op zaten te wachten!

Koopje van het moment: Alfa Romeo 164 Q4, de versie waar de liefhebbers op zaten te wachten!

Toen Alfa Romeo aan het einde van de jaren ‘80 met de 164 zijn vlaggenschip op de markt bracht, was het al een hele tijd geleden dat het merk nog eens een valabel alternatief voor de ongenaakbare Duitse berlines kon aanbieden. De beste poging was deze Q4-versie, die pas veel later gelanceerd werd!

Uitzonderlijke en geheime Ferrari-privécollectie te koop bij RM Sotheby's

Uitzonderlijke en geheime Ferrari-privécollectie te koop bij RM Sotheby's

Het beroemde veilinghuis RM Sotheby's heeft de verkoop aangekondigd van een geheim gehouden privécollectie. De verzameling krijgt de naam 'The Aurora Collection' en omvat 14 wagens die alle records zouden kunnen breken...

Collectors item: een van de belangrijkste en meest onbekende Ferrari's ooit staat te koop!

Collectors item: een van de belangrijkste en meest onbekende Ferrari's ooit staat te koop!

Het is 1966. Lamborghini maakt furore door de Miura voor te stellen, een futuristische supercar met zijn motor en versnellingsbak centraal achterin. Achter de schermen werkt Ferrari aan een meer traditionele tegenhanger. Dit is het prototype van dit nieuwe model, dat een van de meest iconische Ferrari's aller tijden vooraf ging!

De Ferrari Enzo van Fernando Alonso staat te koop!

De Ferrari Enzo van Fernando Alonso staat te koop!

De Italiaanse supercar wordt geschat op meer dan 5 miljoen euro door Monaco Car Auctions!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km