Koopje: Rolls-Royce Silver Spirit, een authentieke Rolls voor minder dan € 25.000!

Een Rolls voor de prijs van een hatchback, lijkt je dat wel iets? Dan stellen we je de Rolls-Royce Silver Spirit voor, een icoon uit de jaren ‘80.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 01 februari 2023
  • Aankoop

Met zijn lijnen als die van een baksteen en met stilistische details die trouw zijn aan de tijdsgeest, is de Silver Spirit wat gereserveerder dan de flamboyante modellen die je in dezelfde periode aan de andere kant van de Atlantische Oceaan kon vinden. En ook op technisch vlak respecteerde hij de tradities van Rolls-Royce, met een V8 waarvan het vermogen omschreven werd als ‘voldoende’ en achterwielaandrijving. Deze sloep met een lengte van 5,27 meter kreeg het gezelschap van een uitvoering met lange wielbasis, de Silver Spur, die 5,34 meter lang is. Het verschil in lengte is niet enorm, maar de passagiers achterin krijgen wel 10 cm extra beenruimte.

De laatste der Mohikanen?

Doorheen zijn 18 jaar lange carrière zal de Silver Spirit, in ware Rolls-Royce traditie, subtiel evolueren over vier modelgeneraties. Ook op mechanisch vlak kleurt het merk niet buiten de lijntjes, door de 6,75 liter V8 van de Silver Shadow te blijven gebruiken onder de motorkap. Een blok dat niet meteen het meest krachtige is, zelfs niet wanneer de Britten er een turbo op schroeven, zoals bij de Flying Spur in 1994. 

De Silver Spirit verdween in 1998 geruisloos uit het Rolls-gamma. Het merk werd op dat moment immers eigendom van BMW en het nieuwe model, de Silver Seraph, kreeg daarbij alle technologie van het Beierse merk, te beginnen met een V12. 

Vandaag

Hoewel hij beschouwd kan worden als de laatste ‘echte’ Rolls-Royce (een berline uitgerust met de ‘oude’ V8 – de Corniche cabrio was uiteindelijke de laatste Rolls om gebruik te maken van dit blok), kost de Silver Spirit geen fortuin om te kopen. Voor zo’n 25.000 euro zou je een mooi exemplaar moeten kunnen vinden. Als een rechtsgestuurde auto je niet stoort, kan je zelfs nog een mooie som geld uitsparen. Maar omdat het nu immers een Rolls-Royce is, moet je niet rekenen op een onderhoudskost en een verbruik dat ook maar in de buurt komt van een berline van ‘gewonere’ automerken. Hou dus een stevige duit achter de hand, voor wanneer je Britse speeltje ooit in panne zou vallen…


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Rolls-Royce? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Rolls-Royce zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Ooit van een ‘autoplant’ gehoord?

Ooit van een ‘autoplant’ gehoord?

Audi België heeft samen met Daniel Ost, de Belgische meesterbloemist, een prototype ontwikkeld om een plant in de auto te houden. Als het idee aanslaat bij de klanten, zal dit plantje ook aangeboden worden als accessoire.

Koopje van het moment: Jaguar S-Type, een Jag voor minder dan €3.000!

Koopje van het moment: Jaguar S-Type, een Jag voor minder dan €3.000!

Ja, je kan al met een Jaguar rijden voor een zeer schappelijke prijs. Maar is dat wel een goed idee?

Dit is de Belgische prijs van de offroader Ford Bronco

Dit is de Belgische prijs van de offroader Ford Bronco

Ford gaat binnenkort de bestelboeken openen van zijn iconische Bronco op enkele Europese markten, waaronder België. Maar je zal je moeten haasten, want er zijn er niet genoeg voor iedereen!

Tesla heeft een contactloos testcentrum in Zweden!

Tesla heeft een contactloos testcentrum in Zweden!

Het is gemakkelijker dan ooit om een Model S, 3, X of Y te testen. Je moet enkel een afspraak maken op de site van Tesla, ter plaatse eens bellen en je bent binnen.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.999
2018
24.489 km