Roest is terug: 5 tips om je auto te vrijwaren

Terwijl roest aan auto’s de laatste decennia zo goed als opgelost, leek, lijkt de roestduivel terug van weggeweest. Ook elektrische auto’s blijven niet gespaard. Zo bescherm je je auto.

 • Henckaerts Arnaud Henckaerts Arnaud
 • 19 januari 2022
 • Onderhoud
 • 7.548 weergaven

Uit onderzoek van het Duitse magazine Auto Motor und Sport, in samenwerking met de Duitse keuringsorganisatie GTÜ, blijkt dat de roesproblemen in auto’s van het afgelopen decennium beperkt zijn. Het zijn vooral auto’s van ouder dan 10 jaar die er last van hebben wanneer ze bij GTÜ op controle komen. De roestbescherming en het onderzoek door autobouwers op dit vlak lijkt dus zijn werk te doen.

Besparingen

Toch waarschuwt de organisatie bij de nieuwste auto’s voor opnieuw meer roestproblemen, dat horen we trouwens al een aantal jaar. Autobouwers zouden goedkoper en dunner plaatstaal gebruiken, besparen op roestpreventie en niet zichtbare koetswerkdelen minder secuur lakken, waardoor corrosie sneller vat krijgt. En corrosie is een beter woord dan roest. Want in de jacht naar een lager autogewicht, ook om bij elektrische auto’s het extra gewicht van batterijen te compenseren, wordt vaker gebruikgemaakt van aluminium, magnesium en andere lichte metalen. Die kunnen corroderen, zeker wanneer ze in aanraking komen met zout en andere metalen.

Het magazine onderzocht onder andere een nieuwe Tesla Model 3, waarbij nu al een aantal roestproblemen opduiken. Zo zijn er plaatsen in het ontwerp waar water niet meteen weg kan, zijn sommige oppervlakken niet optimaal gelakt en wordt er polyurethaanschuim gebruikt voor de geluidsdemping. Dat trekt na verloop van tijd vocht en en veroorzaakt dus roest.

5 tips om roest te vermijden

Om je auto zo lang mogelijk mee te doen gaan, kan je er dus maar beter zelf op letten dat je alles in het werk stelt om roest te vermijden. Daarvoor geven de Duitse collega’s een aantal tips.

 1. 1. Controleer de onderkant van je auto. beschadigingen tijdig aanpakken vermijdt dat water kan binnendringen met verdere schade tot gevolg.

 2. 2. Hou je auto proper, ook je deurrubbers en afvoerkanalen. Vooral in de winter kan zout voor problemen zorgen, maar bladeren en ander vuil in afvoerkanalen kan zorgen voor water dat blijft staan en op termijn roest veroorzaakt.

 3. 3. Verwijder regelmatig resten van strooizout. Doe dat met helder water, en gebruik geen hogedrukreiniger. Die kan zout en vuil immers in moeilijk bereikbare stukken van het koetswerk duwen.

 4. 4. Kies een moderne carwash. Het water in wasstraten wordt gefilterd en hergebruikt. Moderne installaties gebruiken geavanceerde filtersystemen die ook zout uit het water halen, wat bij oudere systemen soms niet gebeurt.

 5. 5. Zorg voor voldoende verluchting in je garage. Een garage zonder verluchting kan door condensatie op termijn roestproblemen veroorzaken.


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De derde Honda-SUV voor Europa heet ZR-V

De derde Honda-SUV voor Europa heet ZR-V

Het model komt al in 2023 op de markt.

Bentley lanceert de Bentayga ‘limousine’

Bentley lanceert de Bentayga ‘limousine’

Vind je de luxueuze SUV van Bentley wat te klein? Weet dan dat je hem voortaan ook kan bestellen in EWB-versie, met verlengde wielbasis...

Vergeten model: Volkswagen Gol. Neen, er ontbreekt geen ‘F’!

Vergeten model: Volkswagen Gol. Neen, er ontbreekt geen ‘F’!

Hoewel Volkswagen heel wat liefhebbers kent, wordt de Gol over het hoofd gezien door verzamelaars. Waarom brak deze auto bij ons nooit door? En wat is het precies?

135 miljoen euro: is dit de duurste auto ooit?

135 miljoen euro: is dit de duurste auto ooit?

Officieel houdt Mercedes de lippen stijf op mekaar, maar volgens Hagerty werd deze 300 SLR ‘Uhlenhaut’ per opbod verkocht.

Aanbevolen tests voor jou

3,5 /5 Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

De compacte Italiaanse SUV is er eindelijk! Liefhebbers van rijplezier zullen blij zijn, maar misschien gaat dat ten koste van het comfort en de praktische aspecten? Tenzij de situatie net helemaal omgekeerd is...

3,2 /5 Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Lijken blitse elektrische SUV’s je wat te veel van het goede en te duur? Met deze eerste ‘rationele en betaalbare’ elektrische break zou MG je dan wel eens kunnen verleiden!

4,0 /5 Test BMW i4 M50: comfortabele katapult

Test BMW i4 M50: comfortabele katapult

Na een passage bij het M-departement van BMW krijgt de i4 twee elektromotoren in zijn M50-uitvoering. Daarmee beschikt hij over 800 Nm… en kan hij misschien ook de M4 met zijn ‘archaïsche’ verbrandingsmotor de loef afsteken? Niet zo snel...

Land Rover Defender P400e vs Jeep Wrangler 4xe: ‘groene’ avonturiers?

Land Rover Defender P400e vs Jeep Wrangler 4xe: ‘groene’ avonturiers?

Iedereen zet in op elektrificatie, zelfs de meest extreme offroaders. Maar is de combinatie van een 4x4 met een plug-in hybride aandrijving echt een geslaagde cocktail?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
5 dingen die je moet weten voor je koopt: Opel Astra G Coupé en Cabrio, vanaf… 2.000 euro!

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Opel Astra G Coupé en Cabrio, vanaf… 2.000 euro!

Een door Bertone getekende coupé die ruim genoeg is voor 4 mensen en hun bagage, en dat voor minder dan 3.000 euro? Ja dat kan, en ook als cabrio is deze Opel Astra G betaalbaar: voor minder dan 5.000 euro heb je al een mooi exemplaar.

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

Het voordeel bij Tesla is dat de modellen maar weinig veranderd zijn in de loop der jaren en dus niet verouderd lijken. En natuurlijk is er de toegang tot het Supercharger-netwerk! Jammer genoeg betekent dat ook dat ze eerder aan de prijs blijven...

BMW Art Cars '9 out of 19': een niet te missen expo!

BMW Art Cars '9 out of 19': een niet te missen expo!

Nog nooit eerder werden zoveel van deze unieke voertuigen op dezelfde plek getoond! Je kan ze tot 14 juni 2022 ontdekken in Luxemburg!

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Dit is één van de meest gewilde auto’s ter wereld: een Ferrari 340 MM Spider met een koetswerk van Vignale. Er werden slechts 4 exemplaren gebouwd, waarvan er de afgelopen 10 jaar geen enkele geveild werd...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Benzine, Manueel

€ 19.571

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 17.790
2017
10.571 km

Benzine, Manueel

€ 21.999
2018
54.490 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km
€ 11.200
2014
101.631 km