Roest is terug: 5 tips om je auto te vrijwaren

Terwijl roest aan auto’s de laatste decennia zo goed als opgelost, leek, lijkt de roestduivel terug van weggeweest. Ook elektrische auto’s blijven niet gespaard. Zo bescherm je je auto.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 19 januari 2022
  • Onderhoud

Uit onderzoek van het Duitse magazine Auto Motor und Sport, in samenwerking met de Duitse keuringsorganisatie GTÜ, blijkt dat de roesproblemen in auto’s van het afgelopen decennium beperkt zijn. Het zijn vooral auto’s van ouder dan 10 jaar die er last van hebben wanneer ze bij GTÜ op controle komen. De roestbescherming en het onderzoek door autobouwers op dit vlak lijkt dus zijn werk te doen.

Besparingen

Toch waarschuwt de organisatie bij de nieuwste auto’s voor opnieuw meer roestproblemen, dat horen we trouwens al een aantal jaar. Autobouwers zouden goedkoper en dunner plaatstaal gebruiken, besparen op roestpreventie en niet zichtbare koetswerkdelen minder secuur lakken, waardoor corrosie sneller vat krijgt. En corrosie is een beter woord dan roest. Want in de jacht naar een lager autogewicht, ook om bij elektrische auto’s het extra gewicht van batterijen te compenseren, wordt vaker gebruikgemaakt van aluminium, magnesium en andere lichte metalen. Die kunnen corroderen, zeker wanneer ze in aanraking komen met zout en andere metalen.

Het magazine onderzocht onder andere een nieuwe Tesla Model 3, waarbij nu al een aantal roestproblemen opduiken. Zo zijn er plaatsen in het ontwerp waar water niet meteen weg kan, zijn sommige oppervlakken niet optimaal gelakt en wordt er polyurethaanschuim gebruikt voor de geluidsdemping. Dat trekt na verloop van tijd vocht en en veroorzaakt dus roest.

5 tips om roest te vermijden

Om je auto zo lang mogelijk mee te doen gaan, kan je er dus maar beter zelf op letten dat je alles in het werk stelt om roest te vermijden. Daarvoor geven de Duitse collega’s een aantal tips.

  1. 1. Controleer de onderkant van je auto. beschadigingen tijdig aanpakken vermijdt dat water kan binnendringen met verdere schade tot gevolg.

  2. 2. Hou je auto proper, ook je deurrubbers en afvoerkanalen. Vooral in de winter kan zout voor problemen zorgen, maar bladeren en ander vuil in afvoerkanalen kan zorgen voor water dat blijft staan en op termijn roest veroorzaakt.

  3. 3. Verwijder regelmatig resten van strooizout. Doe dat met helder water, en gebruik geen hogedrukreiniger. Die kan zout en vuil immers in moeilijk bereikbare stukken van het koetswerk duwen.

  4. 4. Kies een moderne carwash. Het water in wasstraten wordt gefilterd en hergebruikt. Moderne installaties gebruiken geavanceerde filtersystemen die ook zout uit het water halen, wat bij oudere systemen soms niet gebeurt.

  5. 5. Zorg voor voldoende verluchting in je garage. Een garage zonder verluchting kan door condensatie op termijn roestproblemen veroorzaken.


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Volkswagen / Ford / Courtesy of Tesla, Inc. / ©: iStock. Source ©: Bild..

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke uitvoering, motorisatie en opties moet je kiezen op de Renault Austral in 2024? Het maakt uiteindelijk weinig uit, we leggen uit waarom.

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km