TVR Cerbera Speed 12: de Heilige Graal staat te koop!

Ben je van het onverschrokken type? Goed nieuws: de enige TVR Cerbera Speed 12 met goedkeuring voor de openbare weg staat te koop. Zonder overdrijven een unieke kans!

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 27 maart 2023
  • Aankoop

Legendarisch, angstaanjagend, wild, ... De TVR Cerbera Speed 12 is niet in woorden te beschrijven. Zelfs de baas van TVR in die tijd besloot de auto niet op de markt te brengen, want te bruut. En dat zegt genoeg.

7,7 liter-V12!

We keren terug naar het begin van de jaren ’90. Gezien de populariteit van het langeafstandsracen met verschillende grote merknamen op de startgrid van Le Mans, wou TVR ook meedoen aan de competitie. Met dit als doel voor ogen, creërde het kleine Britse ambachtelijke merk een monster: de Project 7/12. Onder de motorkap ligt een van de meest waanzinnige motoren aller tijden: TVR voegde twee huisgemaakte zescilinders-in-lijn samen tot een 7,7 liter-V12 van 800 pk. Een duivels vermogen, zeker als je rekening houdt met het gewicht van amper een ton en het totale gebrek aan veiligheidssystemen.

Matige resultaten

Hoewel het racemonster van TVR het potentieel had om de concurrentie de stuipen op het lijf te jagen, bleven de resultaten achterwege. Regels die de motor beperkten tot 675 pk, een gebrekkige betrouwbaarheid en een nogal wild rijgedrag zorgden ervoor dat de TVR nooit een vuist kon maken tegen de McLaren F1 in de GT1-klasse.

Epiloog

De geschiedenis van deze bolide stopte daar echter niet: in 2000 keert TVR terug naar de tekentafel en kondigt het de Cerbera Speed 12 aan. Deze keer wil het merk in de GT2-klasse opkomen en een auto voor de openbare weg ontwikkelen. Op het circuit rijgde TVR de successen aaneen tussen 2000 en 2002, maar de straatversie rolde nooit van de band. Op een avond besloot Peter Wheeler, de toenmalige baas van TVR, namelijk naar huis te rijden met het prototype van de straatversie. De volgende dag kwam hij doodsbang terug en besloot hij de ontwikkeling stop te zetten. De auto was namelijk te krachtig en wild voor de openbare weg! Klanten die reeds een bestelling hadden geplaatst, kregen hun geld terug en het project werd stopgezet.

Slechts één auto, het prototype, werd dus gebouwd. De TVR Speed 12 met de nummerplaat ‘W112 BHG’ werd in augustus 2003 door de baas zelf verkocht, al was de auto pas twee jaar later echt af. De cijfers zijn waanzinnig: 850 pk, manuele versnellingsbak, geen enkel elektronisch veiligheidssysteem en een ton op de bascule. In 2010 kwam hij bij de huidige eigenaar terecht en in 2014 werd de auto grondig vernieuwd, waarna hij enkele keren werd voorgesteld op concours d’élégance. Een unieke kans om een unieke wagen te kopen, dus sla je slag bij Silverstone Auctions die hem op 20 mei in Northampton (VK) verkoopt.


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?
Foto's ©: Silverston Auctions.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Collectors item: een van de belangrijkste en meest onbekende Ferrari's ooit staat te koop!

Collectors item: een van de belangrijkste en meest onbekende Ferrari's ooit staat te koop!

Het is 1966. Lamborghini maakt furore door de Miura voor te stellen, een futuristische supercar met zijn motor en versnellingsbak centraal achterin. Achter de schermen werkt Ferrari aan een meer traditionele tegenhanger. Dit is het prototype van dit nieuwe model, dat een van de meest iconische Ferrari's aller tijden vooraf ging!

Koopje van het moment: Alfa Romeo 164 Q4, de versie waar de liefhebbers op zaten te wachten!

Koopje van het moment: Alfa Romeo 164 Q4, de versie waar de liefhebbers op zaten te wachten!

Toen Alfa Romeo aan het einde van de jaren ‘80 met de 164 zijn vlaggenschip op de markt bracht, was het al een hele tijd geleden dat het merk nog eens een valabel alternatief voor de ongenaakbare Duitse berlines kon aanbieden. De beste poging was deze Q4-versie, die pas veel later gelanceerd werd!

Uitzonderlijke en geheime Ferrari-privécollectie te koop bij RM Sotheby's

Uitzonderlijke en geheime Ferrari-privécollectie te koop bij RM Sotheby's

Het beroemde veilinghuis RM Sotheby's heeft de verkoop aangekondigd van een geheim gehouden privécollectie. De verzameling krijgt de naam 'The Aurora Collection' en omvat 14 wagens die alle records zouden kunnen breken...

De Ferrari Enzo van Fernando Alonso staat te koop!

De Ferrari Enzo van Fernando Alonso staat te koop!

De Italiaanse supercar wordt geschat op meer dan 5 miljoen euro door Monaco Car Auctions!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km