5 geheimen van de Range Rover

Al 50 jaar lang rijdt hij op onze wegen en ernaast en voelt hij zich onder alle omstandigheden in zijn sas. Toch verbergt de Range Rover nog een paar geheimen, die we vandaag graag voor je onthullen.
  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 17 juli 2020
  • Divers

Na de 5 geheimen van de Citroën 2 PKFiat Nuova 500Mini ClassicVW GolfPorsche 911Ferrari 250 GTO , de Mercedes 300 SL en de Lamborghini Countach we onze reeks verder met 5 weetjes over een ander iconisch model: de Range Rover.

1. De eerste studies stammen al uit 1951

5 geheimen van de Range Rover

Begin de jaren ’50 voelde Rover dat er nood was aan een meer straatgericht model dan de heel rudimentaire Series 1. Het ontwikkelde daarom een soort cross-over op basis van de Rover P4: de Road Rover. De achterwielaandrijver look nog heel Spartaans, maar de basis was gelegd. In 1956 werd het project opgegeven. In 1965 dook echter een gelijkaardig project weer op…

2. Peperdure ontwikkeling, financiële problemen

5 geheimen van de Range Rover

British Leyland, toen eigenaar van Land Rover, kampte met grote financiële problemen, maar de groep zag de groeiende aantrekkingskracht van luxueuze terreinwagens. In Japan en de Verenigde Staten begon dit soort auto’s namelijk te verleiden. Het bedrijf schraapte diep in de kassa en gaf een duidelijke boodschap: we vertrekken van een blanco blad, maar het segment moet door elkaar worden geschud.

3. Velar

5 geheimen van de Range Rover

De eerste prototypes van de nieuwe Range Rover kregen nog dezelfde naam als het concept uit 1951, namelijk Road Rover. In 1967, toen het algemene design min of meer vast lag, werden de ontwikkelingsprototypes Velar gedoopt. In het Latijn betekent “velare” verbergen, wat dus zeer toepasselijk was voor de prototypes, die het publiek en de pers niet mochten zien. Velar stond ook voor “V Eight LAnd Rover”, dus een Land Rover met V8, als verwijzing naar de Buick-motor. Er zijn 26 Velars gebouwd voor de naam Range Rover werd gekozen.

4. Tentoongesteld in het Louvre

5 geheimen van de Range Rover

Begin de jaren ’70 stond een exemplaar van de Range Rover in het Louvre als “voorbeeld van industrieel design”.

5. Heel rudimentair naar hedendaagse normen

5 geheimen van de Range Rover

Vandaag zijn Range Rovers luxueuze vlaggenschepen aangekleed met leder en andere kostbare materialen, maar de allereerste Range was behoorlijk rudimentair. Zijn (manuele) versnellingsbak had een heel korte brug, de transmissie veroorzaakte onaangename schokken in de stad, het instrumentenbord was beperkt tot het absolute minimum, de beenharde kunststoffen deden ook niet veel om de sfeer te verlichten en zelfs de sigarettenaansteker was een optie.

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Win een plaats als co-piloot in een Porsche GT3 of GT4!

Win een plaats als co-piloot in een Porsche GT3 of GT4!

Ben jij er klaar voor om de sensatie van je leven te ervaren? Vroom heeft 5 felbegeerde plaatsen veiliggesteld, zodat jij de co-piloot kan worden van een Porsche GT3 of GT4 tijdens de Porsche Club Francorchamps Days op 8 of 9 april. Wees er snel bij voordat deze unieke kans aan je voorbij gaat!

Reportage: QUQUQ, een campervan in pakketvorm!

Reportage: QUQUQ, een campervan in pakketvorm!

In plaats van een ‘echte’ camper te moeten kopen, kan je ook tijdelijk de nodige accessoires in een op maat gemaakte module voor je auto aanschaffen. Zoals met de QUQUQ Busbox-4, speciaal gemaakt voor de meest lifestylegeoriënteerde EV van het moment: de VW ID. Buzz!

Polestar 2 BST Edition 230: exclusief bisnummer

Polestar 2 BST Edition 230: exclusief bisnummer

Polestar brengt opnieuw een gelimiteerde BST Edition-sportversie uit van zijn elektrische berline Polestar 2, die onlangs een facelift kreeg.

Mitsubishi XRT Concept: de toekomstige L200?

Mitsubishi XRT Concept: de toekomstige L200?

Deze Mitsubishi XRT Concept is de voorbode van de volgende L200. Hij komt op de markt in Thailand en vervolgens in de rest van Azië en Oceanië, maar zal hij tot Europa geraken?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.999
2018
24.489 km