5 voordelen van elektrische bedrijfsvoertuigen

De sector staat nog in de kinderschoenen, maar ook bedrijfsvoertuigen zullen de komende jaren massaal overschakelen naar elektrificatie. Dit zijn 5 voordelen die deze werkpaarden met stekker hebben ten opzichte van hun equivalenten met verbrandingsmotor.

  • VROOM  Team VROOM Team
  • 27 juli 2023
  • Elektrisch

1. Souplesse en stilte

Hoewel de nieuwste bestelwagens met een verbrandingsmotor grote stappen hebben gezet qua raffinement, blijven ze vrij lawaaierig en trillerig. Dat is helemaal niet het geval aan boord van een elektrisch bedrijfsvoertuig! Al na enkele kilometers achter het stuur zal je de werkingsstilte beginnen waarderen. En ook het gebrek aan traditionele versnellingsbak en koppeling betekent dat je in alle comfort kan rijden, ook in de file.

2. Nooit meer tanken

Elektrische mobiliteit wordt vaak gekoppeld aan laadstress. Maar in de praktijk merk je al snel dat je niet meer naar het tankstation moet telkens wanneer de tank leeg is! Met een laadpaal op het werk of thuis, kan je elke ochtend volledig opgeladen vertrekken aan boord van een elektrische bedrijfswagen.

3. V2X

Met een grote hoogspanningsbatterij aan boord van je bedrijfsvoertuig, kan je ook een stukje van die elektriciteit gebruiken om onderweg je gereedschap van stroom te voorzien dankzij de V2L-functie (vehicle-to-load). Op de Ford E-Transit heb je bijvoorbeeld standaard de beschikking over Pro Power Onboard, waarmee je tot 2,3 kW aan elektriciteit kan leveren aan je toestellen.

Daarnaast zullen er op termijn de V2H- (vehicle-to-home) en V2G (vehicle-to-grid)-functies bijkomen, waarmee je het voertuig als bufferbatterij kan gebruiken wanneer je hem niet nodig hebt. Daarmee kan je bijvoorbeeld je zonnepanelen optimaal benutten, of elektriciteit aan het gunstigste tarief gebruiken.

4. Lagere gebruikskost

Over het algemeen is de aanschafprijs van een elektrische bedrijfswagen nog hoger dan die van een equivalent model met een verbrandingsmotor. Toch geniet je van een lagere TCO (Total Cost of Ownership) vergeleken met een bestelwagen op diesel. Bij een elektrisch model moet je bijvoorbeeld geen distributieriem vervangen, olie verversen of filters vervangen, enzovoort. Bovendien is de kostprijs per kilometer ook voordeliger dan bij een model met verbrandingsmotor.

5. Altijd toegang tot stadscentra

Tenslotte heb je met een elektrisch bedrijfsvoertuig geen problemen in de stad, zelfs in lage-emissiezones. Ook zijn ze doorgaans vrijgesteld van verkeersbeperkingen tijdens vervuilingspieken, zoals in sommige buitenlandse steden regelmatig wordt toegepast. Dit kan een belangrijk voordeel betekenen voor sommige bedrijven die vaak in stadscentra moeten zijn.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een bedrijfswagen? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste bedrijfswagenzoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Bugatti: eerste blik op nieuwe hypercar met V16!

Bugatti: eerste blik op nieuwe hypercar met V16!

De opvolger van de Chiron is voor het eerst te zien onder een bijzonder kleurrijke laag camouflage.

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Scoop: Audi A6 e-tron ook als S en RS?

Scoop: Audi A6 e-tron ook als S en RS?

Onze spionnen hebben prototypes van de Audi A6 e-tron gespot met brede wielkasten en grote remschijven en -klauwen, die doen vermoeden dat we ook elektrische S- en RS-versies krijgen.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km