De nieuwe Mercedes eCitan: gebouwd op decennia EV-ervaring

Het merk met de ster als logo verkocht al meer dan 25.000 elektrische bedrijfsvoertuigen, een cijfer dat in sneltempo zal stijgen met het nieuwe compacte elektrische model.

  • VROOM  Team VROOM Team
  • 16 januari 2023
  • Elektrisch

Terwijl de elektromobiliteit in de autowereld aan een grote opmars bezig is, staat er meestal nog een diesel voor je deur wanneer je pakjes geleverd worden. Of je rijdt misschien zelf dagdagelijks met een bedrijfsvoertuig met verbrandingsmotor. En dat terwijl een elektrisch model in veel gevallen de ideale oplossing is voor lagere gebruikskosten en ontspannen rijden. En het aanbod is er, dat bewijst onder andere Mercedes-Benz Vans, dat in 2022 de kaap van de 25.000 verkochte elektrische bedrijfsvoertuigen overschreed en binnenkort ook in het kleinste segment een degelijk alternatief biedt met de elektrische versie van de Citan.

Elektrisch in elk bedrijfsvoertuigensegment

Of het nu is omwille van het fiscale kader, het feit dat mensen gehecht zijn aan hun model met verbrandingsmotor of een andere reden... feit is dat de transitie naar elektrisch rijden bij de bedrijfsvoertuigen in ons land minder snel gaat dan bij de personenwagens. Toch zullen ook kopers van bedrijfsvoertuigen rekening moeten houden met een verbod op verbrandingsmotoren in steden in de toekomst. Gelukkig groeit het aanbod van volledig elektrische bedrijfsvoertuigen sterk.

Een van de merken die het voortouw neemt in de ontwikkeling van een volledig elektrisch bedrijfsvoertuigengamma is Mercedes. Op dit moment is het best verkopende elektrische bedrijfsvoertuig van Mercedes de eVito/eVito Tourer, gevolgd door de grote eSprinter en de luxueuze EQV. Maar vanaf de lente van volgend jaar maakt het nieuwe ‘instapmodel’ in de wereld van de elektrische Mercedes bedrijfsvoertuigen misschien wel aanspraak op die nummer 1 positie. En die instapper die het gamma zal vervolledigen is de natuurlijk de eCitan, de 100% elektrische uitvoering van de compacte Citan.

Elektrisch, maar eerst en vooral praktisch


De eCitan krijgt een 90 kW (122 pk) sterke elektromotor met een koppel van 245 Nm onder de kap. Die put zijn ionen uit een batterij met een capaciteit van 45 kWh, goed voor een WLTP-gehomologeerd rijbereik van 285 kilometer, meer dan voldoende voor de gemiddelde koper van dit soort bedrijfsvoertuigen. Dankzij een DC snellaadvermogen van 75 kW kan je hem in minder dan 40 minuten opladen van 10 naar 80%. Wisselstroomladen thuis of onderweg kan aan 11 kW of zelfs aan 22 kW.

Een perfect bruikbaar emissievrij alternatief dus, met de garantie dat je nog vele jaren in alle Belgische steden binnen mag met je bedrijfsvoertuig. Bovendien gaat er niets verloren van de praktische aspecten ten opzichte van de varianten met een verbrandingsmotor. Zo is er in de laadruimte van de lange eCitan nog steeds plaats voor twee europallets en biedt hij zelfs een sleepvermogen tot 1.450 kg.

Al sinds… 2010

Mercedes-Benz Vans beschikt dan ook over heel wat jaren ervaring op dat vlak. Het eerste 100% elektrische model dateert al uit 2010! Dat was de Vito E-cell, de voorvader van het huidige middelgrote elektrische aanbod van Mercedes, met de eVito die bijvoorbeeld door Hello Fresh gebruikt wordt om maaltijden aan huis te leveren, de eVito Tourer voor personenvervoer en de EQV, een luxueuze minibus. De eSprinter volgde in 2019, en Mercedes-Benz Vans introduceert in de tweede helft van 2023 een vernieuwde versie van zijn groot elektrisch bedrijfsvoertuig.

Maar eerst is het dus uitkijken naar de elektrische eCitan, die trouwens ook beschikbaar zal zijn in een luxueuze EQT-uitvoering en zelfs als 100% elektrische mini-camper. En met wat geluk worden je pakjes binnenkort zonder uitstoot en in alle stilte aan huis geleverd!


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een elektrische Mercedes? Kies uit meer dan 35.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste elektrische Mercedes-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team
Foto's ©: Mercedes-Benz Vans.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km