Europa wil tegen 2025 zelfvoorzienend zijn in batterijen

Over vijf jaar wil de EU niet langer afhankelijk zijn van Aziatische batterijleveranciers.
  • Troubleyn  Bert Troubleyn Bert
  • 26 november 2020
  • Elektrisch

Europa heeft forse ambities voor de elektrificatie van zijn wagenpark en stimuleert zijn plaatselijke autobouwers om zoveel mogelijk te kiezen voor EV’s. Alleen is het een pijnlijke vaststelling dat de overgrote meerderheid van de batterijcellen voor die elektrische en plug-inhybride auto’s uit China komen. Niet verwonderlijk als je weet dat 80 procent van de wereldwijde productiecapaciteit van lithium-ionbatterijen vandaag in China zit.

Daar moet van de EU verandering in komen, en wel bijzonder snel, zo verklaarde de EU tijdens haar Virtual European Conference on Batteries. In haar relanceplan voor na de coronacrisis voorziet Europa onder meer forse subsidies voor batterijfabrieken op eigen grondgebied. Om de kritiek tegen te gaan rond de ecologische voetafdruk van de productie van batterijen, zullen deze subsidies wel worden gekoppeld aan de eis dat deze accu’s koolstofneutraal worden geproduceerd.

Gigafactory

Tegen 2025 wil Europa 6 miljoen batterijen per jaar produceren op eigen grondgebied. De grootste spelers worden volgens de EU het Zweedse Northvolt, met fabrieken in Zweden en Duitsland, het Chinese CATL, met een fabriek in Duitsland, en het Koreaanse SK Innovation, dat in Hongarije cellen gaat bouwen.

In haar lijstje vergeet de EU wel de nieuwe batterijfabriek van Tesla in Berlijn te vermelden. Met een jaarlijkse productiecapaciteit van 250 GWh evenaart die fabriek ruwweg de productiecapaciteit van alle huidige batterijfabrieken ter wereld bij elkaar opgeteld. Deze ‘Gigafactory’ zal echter niet volstaan om van Europa plots wereldleider te maken, want Tesla bouwt vergelijkbare batterijfabrieken in Texas (Verenigde Staten) en China.

Meer lezen over:

Troubleyn  Bert
Over de auteur: Troubleyn Bert Bert Troubleyn kreeg de liefde voor de auto door zijn moeder ingelepeld. Hij is vooral geboeid door technologische innovatie en door de feiten achter de hypes.
Dat uit zich in een garage waar een hedendaagse elektrische auto broederlijk naast een BMW 8-Reeks uit 1992 staat.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Cupra Tavascan: betrapt op video?

Cupra Tavascan: betrapt op video?

In een video op zijn YouTube-kanaal geeft Cupra al een glimp van zijn toekomstige elektrische SUV-coupé, nog even voor zijn officiële presentatie.

Ioniq 5 N: dubbele motoren voor dubbele fun!

Ioniq 5 N: dubbele motoren voor dubbele fun!

Het eerste volledig elektrische N-sportmodel van Hyundai wordt in juli voorgesteld en zal een ’N Drift Optimizer’-rijmodus krijgen, speciaal voor een flinke portie glijplezier!

Durft Nissan een Skyline GT-R R32 te elektrificeren?

Durft Nissan een Skyline GT-R R32 te elektrificeren?

De Japanse constructeur heeft een op zijn zachtst gezegd intrigerende video gepubliceerd die de achterkant van een oude Skyline GT-R toont met de titel ‘R32 EV vol.1’...

Dit is het dashboard van de nieuwe Porsche Cayenne

Dit is het dashboard van de nieuwe Porsche Cayenne

Er is niet veel geduld meer nodig om de rest van het model te ontdekken, want Porsche heeft de afspraak op 18 april vastgelegd voor de officiële presentatie van de nieuwe Cayenne.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 33.490
2021
19.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 56.181
2021
1.500 km